Depeche Mode δεν κάνουν ντουέτα! Είναι κανόνας. Στο µυαλό µας τους έχουµε µόνο µε τους Τζόνι Κας και Goldfrapp. Και τώρα, που συνεργάζονται µε «δικό µας» πλάσµα, ήρθε η ώρα να τo γνωρίσουµε -γιατί για Ελληνίδα δηµιουργό µιλάµε- καλύτερα. «Κυκλοφορεί! Ενα όνειρο γίνεται αλήθεια: η συνεργασία µου µε τους Depeche Mode. Είναι σε όλες τις µουσικές πλατφόρµες», λέει ενθουσιασµένη -και είναι λογικό- η Ελενα Χαρµπίλα, Kid Moxie αν προτιµάτε, όπως είναι το καλλιτεχνικό της. Είναι σαφώς η Ελληνίδα δηµιουργός που ο Ιούλιος τής ανήκει. Που από την «αγκαλιά» του «Maestro», Χριστόφορου Παπακαλιάτη, βρέθηκε να συνεργάζεται µε µία από τις δηµοφιλέστερες βρετανικές µπάντες όλων των εποχών. Φέρνει γούρι ο Χριστόφορος -γνωστό αυτό-, αλλά και εκείνη είχε όλες τις προϋποθέσεις.

1_3


«Ηξερα πως ό,τι συνδεθεί µε το όνοµα του Χριστόφορου θα συζητηθεί. ∆εν µπορούσα να φανταστώ, όµως, ότι θα έχει τόσο γκελ», θα πει το κορίτσι που µπορεί να δεις από το Λος Αντζελες στο Σούνιο, τα Κουφονήσια, τη Σαντορίνη και το Μαρακές. Και για business και για pleasure. Εχει ενώσει τις δυνάµεις της και µε τον Αλ Πατσίνο. Και µε τον Ντέιβιντ Λιντς. Φωτογραφίζεται και µε τον Τζο Πέσι. Μαζί, µάλιστα, µε τον Κουίνσι Τζόουνς. Οχι γιατί τους πέτυχε τυχαία και τους ζήτησε να ποζάρουν µαζί, όπως θα έκανε ενδεχοµένως µια celebrity, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι κάτι ετοιµάζει µαζί τους. Αλλά γιατί είναι «Better than electric», όπως ήταν ο τίτλος του προηγούµενου άλµπουµ της, που έχει και τα εύσηµα του Λιντς κι έγινε αιτία να την προσέξουν οι Depeche Mode. Ο Χριστόφορος διέκρινε -µε τη σειρά του- το ταλέντο της και την κάλεσε να ντύσει µε τα τραγούδια της το sold out «Maestro» του. Εναν χρόνο νωρίτερα η Ελενα ακούστηκε καθώς κλήθηκε να φτιάξει το σήµα (logo) της Orion, που ανήκει στον κολοσσό MGM. «Το ότι έγραψα ένα κοµµάτι που θα µείνει στην κινηµατογραφική ιστορία του Χόλιγουντ είναι συναρπαστικό. Παίζεται στο “Till”, στο “Women talking” και στο “Bottoms”», έχει πει. Και τώρα, µε το ντουέτο µε την γκρουπάρα (που έχει και ελληνικό άρωµα, καθώς η σύζυγος του «Mr Depeche Mode» Ντέιβ Γκέιχαν, Τζένιφερ Σκλίας, είναι Σπαρτιάτισσα. Μάλιστα, πρόσφατα έγραφε νέο σενάριο κι έκανε παράλληλα διακοπές µε την 90χρονη µαµά της, Στέλλα, στη Μονεµβασιά - αφού νωρίτερα είχε περάσει από την Κρήτη) πετάει.

2_2


Ούτε... νότα δεν της άλλαξαν!

«Εκανα remix για το καταπληκτικό “Wagging tongue”! Τι τιµή! Οι Depeche Mode είναι η αγαπηµένη µου µπάντα. Απ’ όταν µεγάλωνα -στην Ελλάδα- τους άκουγα. To “Violator”, το πρώτο άλµπουµ που θυµάµαι να ακούω, µε άλλαξε καλλιτεχνικά. Επίσης, µου ζήτησαν να τραγουδήσω. Είναι υπέροχο και τροµακτικό συγχρόνως να τραγουδάς µε τον Ντέιβ (Γκέιχαν) και τον Μάρτιν (Γκορ). Το “Wagging tongue” είναι συγκινητικό και σκοτεινό. Μου δόθηκε ελευθερία να πειραµατιστώ. Οµως, το τηλεφώνηµα για συνεργασία µαζί τους από τον ατζέντη µου ήταν και λίγο ουρανοκατέβατο. Eίχαν ακούσει, βέβαια, και τη διασκευή για το “Creep” των Radiohead». Η «κινηµατογραφική ποπ» αισθητική της προφανώς τούς ταίριαξε γάντι. «Μας έστειλαν τη µουσική, τα tracks, και άρχισα να τα δουλεύω σε στούντιο στο Λος Αντζελες», σηµειώνει. ∆ύο φίλοι της έπαιξαν σαξόφωνο, έπειτα από έναν µήνα τούς έστειλε τη δηµιουργία της και… αυτό ήταν. «∆εν υπήρχε σηµείωση ή αλλαγή. Τους άρεσε πάρα πολύ», λέει.

Το «Wagging tongue» είναι συγκινητικό και σκοτεινό. Μου δόθηκε ελευθερία να πειραματιστώ. Ομως, το τηλεφώνημα για συνεργασία μαζί τους από τον ατζέντη μου ήταν και λίγο ουρανοκατέβατο

Πώς προέκυψε το Kid Moxie; Από ένα κουτάκι παλιού αναψυκτικού «Moxie Cola», από όπου δανείστηκε το µισό: «Moxie» στη σλανγκ σηµαίνει «κάποιος που έχει τσαγανό, όρεξη να πάει µπροστά». Η λέξη «kid», από την άλλη, ταυτίζεται µε την παιδικότητα, το απρόβλεπτο, που η ίδια θεωρεί πως τη χαρακτηρίζει. Και κάπως έτσι γεννήθηκε µια καλλιτέχνιδα που ήρθε για να µείνει. Κι ας αυτοχαρακτηρίζεται «Barbie», πλην όµως… «neon», υπερφωτισµένη και φωτογενής.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/7