Η δημοφιλής ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου είναι σκηνοθέτις, μεταφράστρια θεατρικών έργων, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεάτρου, ενώ έχει υπάρξει κήρυκας εθελοντισμού για τους Special Olympics.

Πρόσφατα, μάλιστα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Η γοητευτική ηθοποιός μιλά στα «Π» για την από φασή της να είναι υποψήφια στον Βόρειο Τομέα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τον συνδυασμό «Νέα Αρχή για την Αττική» του Γιώργου Πατούλη.

Πώς αποφάσισες να θέσεις υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής με τον Γιώργο Πατούλη;
Με ενδιαφέρει απόλυτα ο τόπος όπου ζω. Με αφορά για τί εδώ μεγαλώνω τα παιδιά μου, εδώ κατοικώ και άρα εί ναι απόλυτα φυσικό για μένα να με αφορά η ποιότητα ζωής που έχουν οι κάτοικοι της περιφέρειας και ακόμα περισσό τερο ο Βόρειος Τομέας, στον οποίο κατοικώ.

Η εκτίμηση που έχω στο πρόσωπο αλλά και στο έργο που έχει ήδη κάνει ο Γιώργος Πατούλης για την περιφέρεια και το γεγονός ότι τον έχω δει με τα μάτια μου να είναι παρών σε όλα τα δύσκο λα ήταν αρκετά για να με κάνουν να πω ότι, αν μπορώ να προσφέρω έστω και λίγο, θα ασχοληθώ με την περιφέρεια.

Πώς έγινε η πρόταση;
Συναντηθήκαμε με τον Γιώργο Πατούλη, μου εξήγησε την προοπτική για την ερχόμενη θητεία στην περιφέρεια και μου έκανε την πρόταση. Δεν είχα ενστάσεις, γιατί πραγμα τικά εκτιμώ το έργο του.

Υπάρχει ένα «γλυκό» σημείο στη γνωριμία μας, γιατί τα παιδιά μας έχουν υπάρξει συμμαθητές, οπότε ως άνθρωπο δεν τον γνώρισα τώρα. Στη συνάντησή μας μου είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι «εδώ, στην περιφέρεια, εφημερεύουμε και διανυκτερεύουμε συνέχεια». Αυτό είναι αλήθεια και έτσι πρέπει να λει τουργεί αυτός που αναλαμβάνει έναν τόσο σημαντικό τομέα όπως είναι η περιφέρεια, όταν έχει συνείδηση. Εμένα αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί με τον ίδιο τρόπο λειτουργώ και εγώ σε ό,τι αναλαμβάνω.

Ποιο είναι το όραμά σου στην πολιτική;
Θα ήθελα πραγματικά να πάρει ο πολιτισμός τη θέση που του αρμόζει, όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά γενικότερα στην πολιτική της χώρας. Πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι και εξαγώγιμο προϊόν και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Επίσης είναι ένα ισχυρό στοιχείο για την εξωτερική μας πολιτική.

Από πέρσι πρωταγωνιστείς στην πολύ πετυχημένη σει ρά του Μega «Η γη της ελιάς», στον ρόλο της Ασπασίας. Η σειρά συνεχίζεται και του χρόνου;
Ναι. Τη νέα τηλεοπτική περίοδο θα προβληθεί ο τρίτος κύκλος της. Αυτό με γεμίζει χαρά, γιατί συνυπάρχω με τον αγαπημένο μου Αντρέα Γεωργίου, τη Βάνα Δημητρίου, που γράφει το σενάριο, και τον Κούλλη Νικολάου, ο οποίος υποδύεται και τον τηλεοπτικό μου σύζυγο.

Θεατρικά, θα κάνεις κάτι;
Οι υποχρεώσεις μου είναι ήδη αυξημένες και θέλω να ασχοληθώ, όπως έχω μάθει σε όλη τη ζωή μου, με όλες μου τις δυνάμεις με αυτά που έχω ήδη αναλάβει. Την Περιφέρεια και τη σειρά.

Ο μεγάλος σου γιος, ο Ανδρέας, φέτος πέτυχε στις Πανελλήνιες. Πώς νιώθεις;
Ο γονιός που το παιδί του μπαίνει στη διαδικασία των Πανελληνίων πρέπει να μοιραστεί με εκείνο όλη την αγωνία και την προσπάθεια, χωρίς να είναι πιεστικός, για να το βοηθήσει πραγματικά. Νιώθω τεράστια χαρά που είδα τα μά τια του να λάμπουν από ικανοποίηση για τον κόπο που έκανε. Ο Ανδρέας είναι 18 χρόνων και πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα παιδικά σου χρόνια πώς ήταν;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μυτιλήνη. Ηρθα στην Αθήνα γιατί έχασα τον πατέρα μου σε ηλικία 10 ετών. Η μητέρα μου αποφάσισε να έρθει στην πρωτεύουσα γιατί εδώ ήταν η αδελφή της. Εμαθα από μικρή ότι τίποτα δεν μας χαρίζε ται και ότι χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να τα κατα φέρουμε σε αυτή τη ζωή. Επίσης έμαθα να εκτιμώ τη δύναμη που κρύβουν οι γυναίκες μέσα τους έχοντας ως πρότυπο τη μητέρα μου.

Ποια ήταν η πιο επώδυνη στιγμή της ζωής σου;
Οταν έχασα σε πολύ μικρή ηλικία τον πατέρα μου και η απώλειά του συνοδεύτηκε από την αλλαγή τού να έρθω στην Αθήνα και να φύγω από το νησί μου. Η δεύτερη σημαντική στιγμή της ζωής μου ήταν όταν έχασα τη μητέρα μου πριν από λίγα χρόνια, επειδή της είχα τεράστια αγάπη και γιατί τα είχε καταφέρει μόνη της. Πιστεύω ότι στη ζωή μας τίποτα δεν είναι δεδομένο και πρέπει να εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αγάπη μας στους ανθρώπους, όσο τους έχουμε κοντά μας.

Ηθελες πάντα να γίνεις ηθοποιός;
Οχι. Είχα περάσει στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν πήγα ποτέ, γιατί τελευταία στιγμή αποφά σισα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Ηταν μια τρέλα της στιγμής.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/07/2023