Αρκετά γνωστά πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο θα συµπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς κατεβαίνουν ως υποψήφιοι δηµοτικοί σύµβουλοι µε διάφορους συνδυασµούς σε όλη την Ελλάδα. Τους περισσότερους διασήµους έχει η παράταξη «Αθήνα ψηλά», που στηρίζεται από τη Νέα ∆ηµοκρατία, µε επικεφαλής τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος ανακοίνωσε τα πρόσωπα που συµπεριλαµβάνονται στο ψηφοδέλτιο του συνδυασµού και διεκδικούν την ψήφο των Αθηναίων ως δηµοτικοί και κοινοτικοί σύµβουλοι στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν και

_________2

άλλα ιδιαίτερα αναγνωρίσιµα πρόσωπα, όπως η ηθοποιός Νικολέττα Καρρά και ο διάσηµος σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας. Ο Ελληνας σχεδιαστής, που έχει ξεχωρίσει για τις δηµιουργίες του σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει ντύσει πολλά διάσηµα ονόµατα της διεθνούς showbiz, αποφάσισε να ασχοληθεί µε τα κοινά στον δήµο της Αθήνας. Το ίδιο επιθυµεί και ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης. Υποψήφιοι µε την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη είναι, επίσης, η Μάρω Θεοδωράκη, κόρη της Νίτσας Λουλέ και ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη, και ο «κανονιέρης» του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα. Υποψήφιος θα είναι και ο Κωνσταντίνος ∆έδες, χειρουργός οδοντίατρος. Υπήρξε ο οδοντίατρος των µεταµορφώσεων στην τηλεοπτική εκποµπή «Your face sounds familiar», ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εµφανιστεί σε τηλεοπτικές εκποµπές µε θέµα τις αισθητικές βελτιώσεις. Φέτος, για πρώτη φορά ανέλαβε τον ρόλο συµπαρουσιαστή στην τηλεοπτική εκποµπή «Ζήσε αλλιώς», µε ιατρικά θέµατα. Στο ψηφοδέλτιο θα συµπεριληφθεί και ο Αγγελος Παπαδηµητρίου, εικαστικός και ηθοποιός, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ έργα του υπάρχουν και στην Εθνική Γλυπτοθήκη. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί µε το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, καθώς και µε ιδιωτικούς θιάσους. Υποψήφια µε τον Νίκο Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής θα είναι η δηµοφιλής τραγουδίστρια Μπέσσυ Αργυράκη.

Υποψήφιος δήµαρχος Χαλανδρίου θα είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χάρης Ρώµας, ενώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δοκιµαστεί ο δηµοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Βελισσάρης, ως υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος ∆υτικής Ελλάδας στην Αχαΐα, µε την παράταξη του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρµάκη. Η υποψηφιότητα του Κώστα Μακεδόνα στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές µε τον συνδυασµό του Απόστολου Τζιτζικώστα έχει κλειδώσει οριστικά. Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής θα αποτελέσει µέλος της παράταξης «Αλληλεγγύη» του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος ευελπιστεί να επανεκλεγεί έχοντας για ακόµα µία φορά τη στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ο Κώστας Μακεδόνας, εκτός από τραγουδιστής, είναι και πιλότος και µάλιστα πετά Airbus A320, ενώ εκτελεί και χρέη εκπαιδευτή. Στην παράταξη του νυν

________5

περιφερειάρχη υποψήφιοι θα είναι ξανά η Ολυµπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Αγγελος Χαριστέας, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας φέρεται να έχει κλείσει τη συµµετοχή του Μπάνε Πρέλεβιτς στο ψηφοδέλτιό του. Ανάµεσα στους celebrities που θα κυνηγήσουν τον σταυρό είναι και ο Γιώργος Τσαλίκης, ο οποίος στις προηγούµενες εκλογές εξελέγη δηµοτικός σύµβουλος Περιστερίου, ενώ στις επικείµενες τοπικές κάλπες θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο πλευρό του Ανδρέα Παχατουρίδη. Επιπλέον, ο Λάµπης Λιβιεράτος, ο τραγουδιστής που µεσουράνησε στη χρυσή εποχή των 90s, αποφάσισε να δοκιµάσει την τύχη του στην πολιτική, ως υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος µε την παράταξη της Μαρίνας Πατούλη στον ∆ήµο Λυκόβρυσης-Πεύκης. Tην ψήφο των συµπολιτών του διεκδικεί επίσης ο ράπερ Μπο (Χαράλαµπος Ξενίδης), ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος στην Ηλιούπολη στις φετινές εκλογές µε τον συνδυασµό του δηµάρχου Γιώργου Χατζηδάκη. Ο Γιάννης Αϊβάζης θα είναι υποψήφιος στις κάλπες του Οκτωβρίου µε την παράταξη του Γιάννη Βούρου, όπως ανακοινώθηκε µέσα από τα social media. «Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουµε πως ο Γιάννης Αϊβάζης θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 µε την ανεξάρτητη δηµοτική παράταξη “Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, Πολιτών Πολιτεία”, µε επικεφαλής τον δήµαρχο της πόλης µας, Γιάννη Βούρο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Στον ίδιο συνδυασµό υποψήφια θα είναι και η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου.

Υποψηφιότητα για δήµαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης θέτει ο Βαγγέλης Σερίφης, σύζυγος της Κατερίνας Στικούδη, ο οποίος κατεβαίνει µε τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την παράταξη του ΚΚΕ. «H τοµεακή επιτροπή νότιου τοµέα της ΚΟΑ ανακοινώνει ότι στον ∆ήµο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης υποψήφιος δήµαρχος µε τη “Λαϊκή Συσπείρωση” θα είναι ο Βαγγέλης Σερίφης», γράφει η σχετική ανακοίνωση. Ο Β. Σερίφης ήταν υποψήφιος βουλευτής µε το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές, ωστόσο δεν εξελέγη. Επίσης, η Ελισάβετ Σπανού αποκάλυψε την υποψηφιότητά της ως δηµοτικής συµβούλου στη Λυκόβρυση µε τον συνδυασµό του Γρηγόρη Λέων. Επιπλέον, µε µια ανάρτηση που έκανε στα social media η Εύη Βατίδου ανακοίνωσε πως κατεβαίνει υποψήφια δηµοτική σύµβουλος στον ∆ήµο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης στο πλευρό του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Το ψηφοδέλτιο του Αλέξανδρου Μουστόγιαννη για τον ∆ήµο Αγίας Παρασκευής θα ενισχύσει η ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού, ενώ ο γνωστός ηθοποιός Βασίλης Κούκουρας έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος στον ∆ήµο Ναυπλιέων µε την παράταξη του υποψήφιου δηµάρχου Κωνσταντίνου Μάκαρη. Ο Νίκος Κουρκούλης αλλά και ο Μάκης ∆ελαπόρτας θα είναι υποψήφιοι στο πλευρό του Γιάννη Κωνσταντάτου για τον ∆ήµο Αργυρούπολης-Ελληνικού. Ο ηθοποιός Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, ο τηλεοπτικός Βασίλης Σταµατάκης, σύζυγος της Καπετάνισσας (Καλλιόπης) του «Σασµού», ανακοινώθηκε από τον υποψήφιο δήµαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, ως µέλος του συνδυασµού του. Οσο για τη γνωστή επιχειρηµατία και παρουσιάστρια Ελσα Τόλη, θα συµµετάσχει στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ∆ηµήτρη Πτωχού, µε τον συνδυασµό «Πελοπόννησος Μπροστά». Υποψήφιος περιφερειάρχης για τη Στερεά Ελλάδα µε την «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» θα είναι ο Απόστολος Γκλέτσος. Με µια µακροσκελή ανάρτηση, το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουλίου, απευθυνόµενος προς τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. «∆εν επιδιώκω να αποσπάσω αργυρώνητους επαίνους για τη διοικητική και ρητορική µου δεινότητα. Επιδιώκω απλώς να ακούσετε αυτά που θα σας πω, να µπω µέσα στις καρδιές σας, να µου ανοίξετε τα σπίτια σας, να δώσουµε λύσεις στα προβλήµατα της Περιφέρειας και µαζί να δηµιουργήσουµε µια αναπτυξιακή πορεία, που θα είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους», σηµειώνει µεταξύ άλλων. Την υποψηφιότητά του στις προσεχείς εκλογές ανακοίνωσε και ο Νίκος Μπάρτζης. Ο φιναλίστ του «Survivor All Star» θα βρεθεί στο πλευρό του Θανάση Μανάβη για τον ∆ήµο Βέλου-Βόχας. Την είδηση έκανε γνωστή ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πνοή» από το προφίλ του στο Instagram.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθερο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 12/08/2023.