Η Μις Ελλάς 2022 Ζωή Ασουμανάκη εκπροσώπησε τη χώρα μας στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό Miss International 2023, κατακτώντας μία θέση στην κορυφαία 15άδα κι εκπροσωπώντας στην κατάταξη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στις 26 Οκτωβρίου 2023, στο κατάμεστο «National Yoyogi Gymnasium 2» του Τόκιο, παρέλασαν εβδομήντα καλλονές απ’ όλο τον κόσμο με παραδοσιακές στολές και εκπληκτικές τουαλέτες, χαρίζοντας ένα πολυπολιτισμικό θέαμα, όχι μόνο στους παρόντες, αλλά και στους χιλιάδες θεατές που παρακολούθησαν live το event μέσα από την πλατφόρμα του ΥouΤube.

Ήμουν η μόνη από ευρωπαϊκή χώρα

Η μελαχρινή καλλονή μίλησε στην «ON time» για τη μεγάλη επιτυχία της: «Ήμουν η μόνη από ευρωπαϊκή χώρα η οποία κατάφερε να περάσει στις δεκαπέντε φιναλίστ. Είμαι πολύ χαρούμενη που ακούστηκε η Ελλάδα έπειτα από τόσα χρόνια. Έκανα ένα τόσο μακρινό ταξίδι και πήγα μόνη μου, ενώ όλες οι υπόλοιπες κοπέλες είχαν τις οικογένειές τους. Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου είναι υπερήφανοι για μένα».



Είμαι φοιτήτρια Διαιτολογίας

Η Ζωή Ασουμανάκη τον άλλο μήνα θα γίνει 22 χρόνων και όπως η ίδια μας είπε: «Είμαι φοιτήτρια Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου Κρήτης. Μένω στην Κρήτη και στον διαγωνισμό έκανα τρεις εμφανίσεις: η μία ήταν με μαγιό, που δεν έγινε live, η άλλη ήταν με το βραδινό φόρεμα και η τρίτη ήταν με θέμα το national costume. Εγώ επέλεξα να εμφανιστώ με την παραδοσιακή κρητική σφακιανή φορεσιά, είναι χειροποίητη και ράφτηκε αποκλειστικά για μένα».



Πέρασα δύσκολα

Η 22χρονη καλλονή μάς μίλησε και για το bullying που έχει δεχτεί στο σχολείο στο παρελθόν: «Έχω αλλάξει τρία σχολεία, διότι οι γονείς μου ήταν χωρισμένοι και αλλάξαμε πόλη με τη μητέρα μου. Στο σχολείο πέρασα δύσκολα, γιατί δεχόμουν αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή μου, συγκεκριμένα για τα κιλά! Ήμουν παραπάνω από το φυσιολογικό και μου λέγανε “είσαι χοντρή, είσαι άσχημη”. Είχε πέσει η αυτοπεποίθησή μου και δεν ένιωθα καλά. Δεν με έκαναν παρέα. Είχαν ήδη τις παρέες τους και ζορίστηκα να κάνω φιλίες».


Σήμερα επισκέπτεται ψυχολόγο:

«Ήμουν πιεσμένη και απέκτησα ένα αυτοάνοσο. Ήμουν είκοσι χρόνων. Είχα γυροειδή αλωπεκία. Μου έπεφταν τα μαλλιά, έκανα κενά στο κεφάλι. Έκανα ενέσεις με κορτιζόνη για να μου ξαναβγούν τα μαλλιά. Για να ξαναβγούν πέρασαν δύο χρόνια. Έβγαζα μαλλιά και μου ξανάπεφταν. Τώρα, έχει περάσει ένα δίμηνο που έχω κανονικά μαλλιά στο κεφάλι μου. Από την Κρήτη βρέθηκα στην Αθήνα και μετά για σπουδές ξανά στην Κρήτη. Είχα αγχωθεί, γιατί δεν ήξερα αν θα έχω παρέες».


Έκλεψε τις εντυπώσεις

Η Ζωή με την παραδοσιακή κρητική στολή ζωντάνεψε για λίγα λεπτά στη σκηνή του διαγωνισμού την ιστορία της Κρήτης και των περήφανων γυναικών της, φορώντας τη σφακιανή φορεσιά. Στο γιλέκο και στη φούστα, η οποία κεντήθηκε στο χέρι από τη σχεδιάστρια του Κρητικού Αργαστηρίου, Εύα Βαμβουκά, είναι αποτυπωμένη η έμπνευση των Κρητών από τη φύση και την ιστορία της περήφανης νήσου κατά τα βάθη των αιώνων.

Η τουαλέτα του τελικού αλλά και όλες οι εμφανίσεις της Ζωής Ασουμανάκη ήταν σχεδιασμένες από το Haute Couture brand Cinema by Panos Zinas και Νίκος Αλεξάκης, ενώ τα μαλλιά της τα είχαν επιμεληθεί τα κομμωτήρια των ειδικών Aveda Teo.

Ο διαγωνισμός, επιδεικνύοντας σεβασμό στις θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις των λαών που συμμετέχουν, αποφάσισε για δεύτερη χρονιά να παραλείψει την παρουσίαση των υποψηφίων με μαγιό ζωντανά επί σκηνής και αντί αυτού να συμπεριλάβει βίντεο της εμφάνισής τους με μπικίνι ή μπουργκίνι παρουσία μόνο της κριτικής επιτροπής, χωρίς κοινό.

Μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού ανακηρύχθηκε η Μις Βενεζουέλα, Α’ Αναπληρωματική η Μις Κολομβία, Β’ Αναπληρωματική η Μις Περού και Γ’ Αναπληρωματική η Μις Φιλιππίνες.

Τη στέψη έκανε η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού, Μις Γερμανία Jasmin Selberg.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ζωή Ασουμανάκη ξεκίνησε από τον θεσμό των Κρητικών Καλλιστείων με τον τίτλο Μις Κρήτη 2021.


Ο διαγωνισμός Miss International διοργανώνεται από το 1962 και αποτελεί έναν από τους τρεις μακροβιότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως. Θεσμοθετήθηκε από τον ιδρυτή του Miss Universe, Oscar J. Meinhard, και διεξάγεται από τότε κάθε χρόνο, κυρίως στην Ιαπωνία και την Κίνα. Ο διαγωνισμός Miss International στοχεύει κυρίως στην προώθηση της διαφορετικότητας των πολιτισμών, ενθαρρύνοντας τις υποψήφιες να προβάλλουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κουλτούρας που εκπροσωπούν.


* Η Ελλάδα κατέκτησε το στέμμα της Miss International το 1994, με τη συμμετοχή της Μις Ελλάς 1994 Χριστίνας Λέκκα, ενώ έχουν σημειωθεί και πολλές διακρίσεις, όπως της Α’ Αναπληρωματικής Σταρ Ελλάς 1992 Γεωργίας Δρόσου, που στέφθηκε 1st Runner Up Miss International 1992, της Σταρ Ελλάς 2004 Όλγας Κυπριώτου ως 2nd Runner Up και της αναπληρωματικής Μις Ελλάς 2007 Δέσποινας Βλεπάκη ως 1st Runner Up Miss International 2007.