Ο Κώστας Αποστολάκης είναι ένας ηθοποιός που πάντα µας προκαλεί µεγάλη χαρά όταν µιλάµε µαζί του, γιατί όλο και κάτι καινούργιο έχει να µας πει. Αυτό το χρονικό διάστηµα τον βρίσκουµε σε µια πάρα πολύ δηµιουργική περίοδο.

Αυτή τη φορά μίλησε στο ένθετο Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, και τον Γιάννη Ξυνόπουλο δίνοντας όλες τις πληροφορίες για την δουλεία του φέτος στο θέατρο και την τηλεόραση, αλλά και την πίστη του, που τον έσωσε. 

Για την θεατρική παράσταση που συμμετέχει 

«∆όξα τω Θεώ, είµαι πολύ καλά. Αυτή την περίοδο κάνω θέατρο και τηλεόραση. Κάνουµε ένα έργο του Αντονι Νίλσον στο θέατρο, που έχει τίτλο “Το ψέµα στο ψέµα”. Το έχει διασκευάσει ο Τάσος Ιορδανίδης και θα το δείτε µε τον τίτλο “Πες µου ότι είναι ψέµα” στο θέατρο “Νους”, που βρίσκεται Πατησίων και Τροίας. Αφορά δύο αστυνοµικούς οι οποίοι δεν είναι και πολύ πρόθυµοι να εκτελέσουν τη δουλειά τους. Στον θίασο, εκτός από µένα, είναι ο Σπύρος Πούλης, ο Αντώνης Καλοµοιράκης, ο Μάνος Πίντζης και η Κωνσταντία Χριστοφορίδου. Είναι κωµωδία - πιο κωµωδία δεν γίνεται. Είναι διαδραστικό, interactive µε το κοινό, αλλά ως κατηγορία έργου δεν ξέρω πού να το κατατάξω».

Η αλήθεια είναι ότι σου πάνε οι κωµωδίες.

«Μου πάνε οι κωµωδίες, αλλά αυτό δεν το έχω ξανακάνει. Παλεύω να βρω τον εαυτό µου µέσα από αυτό, όπως και οι υπόλοιποι. ∆εν θέλω να το πω µοντέρνο, αλλά σίγουρα είναι διαφορετικό από αυτά που κάνουµε συνήθως».

Για τα τηλεοπτικά σου τι µπορείς να µας πεις;

«Παίζω σε µια τηλεοπτική σειρά που θα προβληθεί στο Star µε τον τίτλο «Στα σύνορα». Παίζουν πάρα πολύ καλοί συνάδελφοι και είµαστε σχεδόν σαν οικογένεια, αφού τους ξέρω πάρα πολλά χρόνια. Τη σκηνοθετεί ο Βασίλης Θωµόπουλος και έχει πολύ καλή οµάδα σεναριογράφων. Είναι παραγωγή της Green Pixel και πρώτη φορά γέλασα διαβάζοντας σενάριο τηλεοπτικής κωµωδίας».

Τι το διαφορετικό έχει αυτή η κωµωδία;

«Είναι τρεις οικογένειες, οι οποίες είναι στα σύνορα. Η µία είναι µέσα από τα σύνορα στην Αλβανία, οι άλλες έξω από τα σύνορα στην Ελλάδα και παλεύουν κάνοντας κάποιες µπαγαποντιές να ζήσουν τη ζωή τους και να τα φέρουν βόλτα µε τις οικογένειές τους. Περνάνε διάφορα λαθραία από τα σύνορα... Είναι γκαφατζήδες, πότε τα καταφέρνουν και πότε όχι. Αυτή που κάνει κουµάντο είναι µια δαιµόνια γιαγιά, η πεθερά του Κόκλα».

Εχει τύχει αρκετές φορές να τα πίνουµε στο ίδιο µπαρ, σε διαφορετικές παρέες, και µου δόθηκε η εντύπωση, χωρίς να σε ξέρω, ότι είσαι ευχάριστος άνθρωπος.

«Ο καθένας έχει ένα χάρισµα από τον Θεό και αυτό καλείται να το διαχειριστεί. Εγώ πάντα ήµουν κοινωνικός στη ζωή µου και µου άρεσε πάρα πολύ η συναναστροφή µε συνανθρώπους µου. Τώρα, ένα παραπάνω που έχω γνωρίσει τον Νόµο του Θεού και τον Νόµο του Ευαγγελίου και καλούµαι να κάνω πίσω σε πράγµατα τα οποία είναι σκοτεινά µέσα µου. Στα οποία βλέπω τον εαυτό µου να θέλει µόνο να εξυπηρετηθεί, έχοντας «προϊόντα» τους άλλους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Τώρα περνάω πάρα πολύ ωραία, χωρίς να περιµένω τίποτα στην ουσία. ∆ηλαδή, χαίροµαι στο να µη συµβαίνει τίποτα. Οταν συµβαίνει, όµως, χαίροµαι ακόµα περισσότερο, γιατί αυτό µου δίνεται σαν δώρο. ∆εν νιώθω ότι έχω καταφέρει κάτι εγώ».

Χαίροµαι που µου µιλάς για τον Θεό και την Ορθοδοξία

«Εδώ έχουµε κάνει ένα λάθος, γιατί η Ορθοδοξία δεν είναι µια απλή πίστη ή ένα δόγµα που ακολουθούµε. Είναι τρόπος ζωής. Αυτόν θα τον βρούµε µέσα από τη Γραφή, µέσα από το Ευαγγέλιο - όλα αυτά µπορεί να ακούγονται ντεµοντέ, γιατί ίσως να µην είναι στη µόδα. Οµως, µε αυτά η ζωή αλλάζει µε θαυµατουργό τρόπο, νοµίζοντας όµως ότι ζεις κανονικά. Γι’ αυτό ο κάθε άνθρωπος πρέπει µόνος του να το ζητήσει να του αποκαλυφθεί ο Θεός. Τον Θεό δεν µπορείς να Τον ανακαλύψεις. Ο ίδιος αποκαλύπτεται. Εντός µας είναι η Βασιλεία του Θεού».

Τι ήταν εκείνο που συνέβη στη ζωή σου και ανακάλυψες όλα αυτά που περιγράφεις;

«Στην ουσία, είναι αυτό που αναφέρουν µέσα τα Ευαγγέλια. Κουράστηκε η ψυχή µου, φίλε. ∆ηλαδή, µόλις και µετά βίας... Κουράστηκε η ψυχή µου, γονάτισα και ζήτησα βοήθεια».

Τώρα η ζωή σου πώς είναι;

«Κυλάει ειρηνικά και γαλήνια. Προσπαθώ να ζητάω στην προσευχή µου να αλλάξω εγώ και όχι τα πράγµατα γύρω µου, για να µε βολεύουν. Αυτό το λάθος το κάνουµε συχνά στις προσευχές µας. Ζητάµε να αλλάξουν γύρω µας τα πράγµατα, για να µας βολεύουν. Εγώ θέλω να αλλάξω µέσα µου, γιατί ό,τι και να συµβαίνει απ' έξω, θα είµαι καλά».

Πώς σχολιάζεις τις καλοκαιρινές φωτιές και πρόσφατα τις πληµµύρες;

«Ετσι κι αλλιώς, αλλάζουν τα πράγµατα στη Γη κι εµείς τώρα βρισκόµαστε σε αυτή την αλλαγή. Η Γη στο πέρασµα της Ιστορίας έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές. Τώρα βλέπουµε να αλλάζει το κλίµα, αυτή την κοσµογονική αλλαγή παρακολουθούµε. Βλέπουµε ότι γίνεται διακριτικά και όχι αδιάκριτα. Θα µπορούσε να γίνει ένα µπαµ και να τελειώσουν όλα. Βλέπουµε σε παγκόσµιο επίπεδο φωτιές, πληµµύρες, σεισµούς, αλλά αυτά θα τα παρατηρούµε µόνο γιατί εµείς δεν µπορούµε να κάνουµε κάτι. Είναι από τις λίγες φορές που µας θυµίζει ο Θεός την ύπαρξή Του».

Σε σχέση µε την επικαιρότητα, πώς είδες τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ;

«Παρακολουθώ τις ειδήσεις, γιατί είµαι πολίτης αυτού του κόσµου, αλλά δεν θέλω να τις κρίνω. Οποιον και να κρίνω δεν ξέρω πραγµατικά τι µπορεί να κάνει εκ προοιµίου. Οποιονδήποτε θα τον κρίνω, ως Ελληνας πολίτης, εκ του αποτελέσµατος, θα κρίνω την πολιτική κατάσταση, την πολιτική του θέση, το έργο του. ∆εν θα τον κρίνω ως άνθρωπο. ∆εν έχουµε δει ακόµη έναν σταθερό πολιτικό λόγο».

Πώς θέλεις να κλείσουµε αυτή τη συζήτηση;

«Θέλω να τονίσω ότι ο καθένας πρέπει να κρίνει µόνο τον εαυτό του και να δώσει περισσότερη σηµασία στη συγχώρεση που οφείλει εκείνος και όχι στη συγγνώµη που του οφείλουν».

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 27/10/2023