Φέτος κλείνει 55 χρόνια καριέρας στη μουσική σκηνή. Ο λόγος για το γνήσιο λαϊκό τραγουδιστή Ζαφείρη Μελά, τον οποίο συναντήσαμε στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται.

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο αγαπημένος καλλιτέχνης μιλάει για πρώτη φορά στην «ΟΝ time» και την Σάσα Σταμάτη για την επέμβαση καρδιάς που έκανε, το φίλο του Βασίλη Καρρά, με τον οποίο μίλησαν πριν από λίγες μέρες, αλλά και για το μυστικό του γάμου του, που κρατάει 50 χρόνια.

Είστε και πολύ καλοί φίλοι με τον Βασίλη Καρρά. Τον έχεις δει καθόλου, μιλάτε;
«Είναι πάρα πολύ καλά. Μιλήσαμε πριν από μερικές μέρες. Καλά είναι, μια χαρά είναι, επιβιώνει», ανέφερε ο Ζαφείρης Μελάς.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ζαφείρη Μελά στην «ON time» και την Σάσα Σταμάτη:


Βρισκόμαστε στο «Cabana Live Stage», όπου εμφανίζεσαι με την Τζένη Κατσίγιαννη, τον Μάκη Δημάκη και τη Σάσα Μπάστα. Ένα σχήμα με το οποίο γίνεται χαμός.

Το περιμέναμε, ήταν αναμενόμενο, γιατί είναι ένα λαϊκό, δημοτικό σχήμα, που ο κόσμος το γουστάρει, το αγαπάει και περνάμε όλοι καλά. Μακάρι, όλα τα νυχτερινά κέντρα να πηγαίνουν καλά, το έχουμε ανάγκη όλοι οι καλλιτέχνες.

Πόσα χρόνια κλείνεις φέτος στο τραγούδι;
Γύρω στα 55 χρόνια. Κούραση, ταλαιπωρία, κάποια στιγμή φτάνει ο κορεσμός. Βέβαια, είναι κάτι που το αγαπάω, αλλά αυτή η μετακίνηση Αθήνα - Θεσσαλονίκη με έχει κουράσει πολύ. Μένω μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχομαι.

Σκέφτηκες ποτέ να μείνεις στην Αθήνα;
Όχι, δεν θα μπορούσα να μείνω στην Αθήνα. Δεν έχω κάτι με την Αθήνα, την αγαπώ, αυτή μας συντηρεί τόσα χρόνια. Αλλά είμαι χωριατόπαιδο, μου αρέσει το χωριό μου, το Ωραιόκαστρο. Είναι η οικογένειά μου εκεί, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου.

Πώς νιώθεις που η νεολαία ξέρει τα τραγούδια σου;
Κοίταξε, υπάρχει ακόμα μια μερίδα ανθρώπων που ακούνε λαϊκό τραγούδι και αυτό είναι χαρά για μας. Κάποτε πήγανε να μας εξαφανίσουν, αλλά δεν πτοούμαστε, πάμε πολύ καλά.

Η γνώμη σου για την τραπ μουσική ποια είναι;
Δεν ασχολούμαι καθόλου. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνω, που δεν με ενδιαφέρει.

Θα πήγαινες κριτής σε κάποιο talent show;
Όχι, δεν θα πήγαινα. Όπως δεν μου αρέσει να με κρίνουν, δεν μου αρέσει να κρίνω κι εγώ ανθρώπους, γιατί υπάρχουν πολλοί καλοί τραγουδιστές που πάνε σε talent show, έχουν περάσει πολύ καλές φωνές, που δυστυχώς αδικήθηκαν. Τα παιδιά αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα. Ενώ ξέρουν ποιοι είναι, τους απέρριψαν και στενοχωρήθηκαν.

Είσαι 50 χρόνια με την ίδια γυναίκα. Ποιο είναι το μυστικό σας;
Όχι, δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Ο σεβασμός και η αγάπη κρατάνε μια οικογένεια. Όταν σέβεσαι τον άνθρωπό σου, όταν αγαπάς τον άνθρωπό σου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εγώ είμαι πάρα πολύ ερωτευμένος με την οικογένειά μου.

Δεν υπήρξαν πειρασμοί τόσα χρόνια στη νύχτα;
Η γυναίκα μου δεν ήταν ποτέ ζηλιάρα. Ίσως γι’ αυτό να κρατήθηκε αυτή η σχέση. Ποτέ δεν μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας. Ήταν πάντα δίπλα μου, πάντα. Ήξερε πολύ καλά ποιος είμαι.

Έχεις κάποιο τραγούδι που αγαπάς ιδιαίτερα;
Όλα είναι αγαπημένα μου. Αλλά το πολύ αγαπημένο μου είναι το «Ένα απόγευμα θλιμμένο», γιατί αυτό ήταν ο σταθμός της καριέρας μου. Αυτό το κομμάτι με έκανε να ακουστώ σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό το τραγούδι;
Ναι, υπάρχει μια ιστορία. Το έχει γράψει ένας ανιψιός μου, ο οποίος δεν είχε σχέση με στίχους και μουσική, απλώς είχε «φάει» μια καψούρα, κι ένα απόγευμα θλιμμένο το έγραψε. Χώρισαν με την κοπελιά, ήταν πάρα πολύ ερωτευμένος μαζί της, κι έγραψε αυτό το τραγούδι. Είναι τιμή και χαρά για μένα αυτό το τραγούδι, γιατί το ζηλεύουν πάρα πολλοί τραγουδιστές. Αν ρωτήσεις έναν τραγουδιστή ποιο τραγούδι του Ζαφείρη Μελά θα ήθελε να πει, θα σου απαντήσει το «Ένα απόγευμα θλιμμένο».

Είστε και πολύ καλοί φίλοι με τον Βασίλη Καρρά. Τον έχεις δει καθόλου, μιλάτε;
Είναι πάρα πολύ καλά. Μιλήσαμε πριν από μερικές μέρες. Καλά είναι, μια χαρά είναι, επιβιώνει.

Έχεις κάποια επιθυμία που δεν έχει πραγματοποιηθεί;
Ποτέ στα τόσα χρόνια δεν είχα επιθυμίες. Ποτέ δεν σκέφτηκα το αύριο. Το αφήνω στην τύχη του. Ο Θεός μπορεί να με αδίκησε μικρό, αλλά μεγάλο με πρόσεξε πάρα πολύ. Με προστάτευσε. Ήμουν ορφανός, στενοχωρημένος, ταλαιπωρημένος, αλλά στην πορεία ήταν μαζί μου, ήταν δίπλα μου. Σαν να ήταν στην τσέπη μου.

Ετοιμάζεις κάποιο νέο κομμάτι;
Έχω ετοιμάσει ένα νέο κομμάτι, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες. Το έχει γράψει ο Σταμάτης Γονίδης και ο τίτλος του είναι «Καλά ξηγήθηκες».

Μάθαμε ότι είχες μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία σου. Τι συνέβη;
Όπως όλοι οι μεγάλοι άνθρωποι, έκανα ένα μπαϊπάς. Κοίταξε, είναι κάτι που είναι καμπανάκι. Πονάει το στήθος, πονάει η πλάτη, πήγα στο γιατρό μου, τον καρδιολόγο Βασίλη Γουλιέλμο, και μου είπε ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε η επέμβαση. Είναι ένας πάρα πολύ καλός επιστήμονας, στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. Μετά την επέμβαση γίναμε και φίλοι.

Παρά τη σοβαρή περιπέτεια, σε βλέπω να συνεχίζεις ακάθεκτος στη νύχτα…
Όταν βγήκα από την Εντατική, του είπα: «Βασίλη, τι έγινε;». Και μου απάντησε: «Σε έκανα καινούριο. Από δω και πέρα πρόσεχε τον εαυτό σου».