Τις τελευταίες ημέρες η νέα τηλεοπτική σειρά του Netflix «All the Light We Cannot See» (Όλο το Φως που δεν Μπορούμε να Δούμε), που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Anthony Doerr, έχει καταφέρει να «σκαρφαλώσει» στην κορυφή των προτιμήσεων των συνδρομητών σε πολλές χώρες που είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα.

Ανάμεσα στη σπουδαία σκηνοθεσία της σειράς και τις υποδειγματικές ερμηνείες, ξεχωρίζει η παρουσία της τυφλής πρωταγωνίστριας, Aria Maria Loberti.

Οι δημιουργοί της διασκευής του «All the Light We Cannot See» δήλωσαν σε συνεντεύξεις πως εντυπωσιάστηκαν με το κάστινγκ της Aria Maria Loberti και τόνισαν τη σημασία της αυθεντικότητας στην ερμηνεία του χαρακτήρα της Marie-Laure LeBlanc, η οποία είναι τυφλή όπως η Aria Maria Loberti.

Η Loberti, φοιτήτρια διδακτορικού εκείνη την εποχή στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είχε επιλεγεί για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Marie-Laure στη μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Η ιστορία ακολουθεί το ταξίδι της Marie-Laure ως τυφλό κορίτσι στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία και η σειρά είχε ως στόχο να αποτυπώσει την αυθεντικότητα των εμπειριών του χαρακτήρα της.


Ο σκηνοθέτης Shawn Levy και ο σεναριογράφος Stephen Knight θεώρησαν ότι ήταν ζωτικής σημασίας να επιλέξουν μία τυφλή ηθοποιό και όπως είπαν, εμπνεύστηκαν από την ταινία “CODA”, στην οποία κωφοί ηθοποιοί υποδύονταν κωφούς χαρακτήρες.

Η 29χρονη Loberti δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στην υποκριτική, αλλά ανταποκρίθηκε σε μια ανοιχτή πρόσκληση για κάστινγκ. Η Λομπέρτι εξέφρασε πολλές φορές μετά την κυκλοφορία της σειράς, την επιθυμία της να μην χαρακτηρίζεται ως «τυφλή ηθοποιός» αλλά ως ηθοποιός, εστιάζοντας στο επάγγελμά της. Αφοσιώθηκε όπως αναφέρει στον ρόλο της Marie-Laure, μαθαίνοντας εν ώρα εργασίας και επιδεικνύοντας θάρρος στην ερμηνεία μπροστά σε ένα μεγάλο συνεργείο.

Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω, αλλά δεν μπορούσα

«Δεν περίμενα να βρω την καριέρα που ένιωθα ότι έπρεπε να κάνω όλη μου τη ζωή. Ποτέ δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να ονειρευτεί την υποκριτική όταν ήμουν μικρή. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω, αλλά δεν μπορούσα», θα αναφέρει σε άλλη της συνέντευξη.

«All the Light We Cannot See»  Aria Maria Loberti

Μιλώντας για τον ρόλο της στην επιτυχημένη σειρά του Netflix, η Loberti ελπίζει ότι η σειρά θα συντρίψει ορισμένα στερεότυπα γύρω από την τύφλωση και τους τυφλούς, λέγοντας:

Η ιστορία δεν έχει να κάνει με το να είσαι τυφλή

«Αυτή η ιστορία δεν έχει να κάνει με το να είσαι τυφλή – είναι για την ανθρωπότητα που συναντιέται σε μια εποχή κακουχιών. Η τύφλωση είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό της Marie-Laure και είναι ίσως το λιγότερο σχετικό μέρος της ταυτότητάς της, αλλά είναι ο τρόπος που εξερευνά και νιώθει τον κόσμο γύρω της.

«All the Light We Cannot See»  Aria Maria Loberti

Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις

Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις όταν θέλουν να συμπεριλάβουν έναν χαρακτήρα με αναπηρία ή οποιονδήποτε χαρακτήρα από μια περιθωριοποιημένη κοινότητα. Γιατί θέλετε να πείτε την ιστορία; Και αν δεν το κάνετε τόσο αυθεντικά, τι σας κάνει γιατί θέλετε να στείλετε αυτό το μήνυμα;

Μπορώ να πω τη δική μου ιστορία

Πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό για τους νέους να μπορούν να πουν: “Μπορώ να είμαι ο ήρωας της δικής μου ιστορίας. Μπορώ να πω τη δική μου ιστορία. Δεν χρειάζεται να έχω άλλους ανθρώπους να παρουσιάζουν κάτι για εμένα. Μπορώ να είμαι αυθεντικός και αληθινός, και το αξίζω. Είμαι άξιος να έχω τη δική μου φωνή».


H υπόθεση του All the Light We Cannot See

Βασισμένο στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα, το Όλο το Φως που δεν Μπορούμε να Δούμε είναι μια πρωτοποριακή σειρά μίας σεζόν που ακολουθεί την ιστορία της Μαρί Λορ, ενός τυφλού κοριτσιού από τη Γαλλία και του πατέρας της, Ντανιέλ Λεμπλάν, οι οποίοι εγκαταλείπουν το κατεχόμενο από τους Γερμανούς Παρίσι με ένα θρυλικό διαμάντι, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Ναζί.

Ενώ τους καταδιώκει ανελέητα ένας σκληρός αξιωματικός της Γκεστάπο που θέλει το πετράδι για δικούς του ιδιοτελείς σκοπούς, η Μαρί Λορ και ο Ντανιέλ βρίσκουν σύντομα καταφύγιο στο Σεν Μαλό, όπου διαμένουν με έναν απομονωμένο θείο που εκπέμπει παράνομα ραδιοφωνικές εκπομπές ως μέλος της αντίστασης.

Κι όμως εδώ, σε αυτήν την άλλοτε ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη, ο δρόμος της Μάρι Λορ διασταυρώνεται μοιραία με μια απρόσμενη αδελφή ψυχή: τον Βέρνερ, έναν πανέξυπνο έφηβο που στρατολογήθηκε από το καθεστώς του Χίτλερ για να εντοπίζει παράνομες εκπομπές, ο οποίος ωστόσο μοιράζεται έναν κρυφό δεσμό με τη Μαρί Λορ, καθώς και την πίστη της στην ανθρωπιά και την ελπίδα.


Συνυφαίνοντας επιδέξια τις ζωές της Μαρί Λορ και του Βέρνερ κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, το Όλο το Φως που δεν Μπορούμε να Δούμε αφηγείται μια ιστορία για την απερίγραπτη δύναμη της ανθρώπινης επαφής, έναν φωτεινό φάρο που μπορεί να μας καθοδηγήσει ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές. Σε σκηνοθεσία Σον Λεβί και σενάριο Στίβεν Νάιτ, η σειρά μίας σεζόν σε τέσσερα μέρη παρουσιάζει τις πρωτοεμφανιζόμενες Άρια Μία Λομπέρτι και Νελ Σάτον στον ρόλο της μεγαλύτερης και της νεότερης αντίστοιχα Μαρί Λορ, ενώ πρωταγωνιστούν ο Μαρκ Ράφαλο ως Ντανιέλ Λεμπλάν, ο Χιου Λόρι ως θείος Ετιέν, ο Λούις Χόφμαν ως Βέρνερ, ο Λαρς Άιντινγκερ ως Φον Ρούμπελ και η Μάριον Μπέιλι ως κυρία Μανέκ.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί: