Μόλις δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που η γαλλική τηλεόραση TV5 έκανε αφιέρωµα-οδοιπορικό στη δουλειά της, το καλοκαίρι του 2021, και τώρα πρωταγωνιστεί σε αφιέρωµα στους «Financial Times» για τα Χανιά.

Η Ελλη Λυραράκη είναι η πρώτη Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσµηµάτων και παπουτσιών που παρουσίασε µε µεγάλη επιτυχία πριν από λίγα χρόνια µια συλλεκτική σειρά στην Εβδοµάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι, εµπνευσµένη από τον µινωικό πολιτισµό.

Ολα τα διεθνή έντυπα της µόδας έγραψαν τότε γι’ αυτή την εµπνευσµένη collection -«AlagoniaMinoan Steps»-, η οποία αποτύπωσε τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισµό της Ευρώπης, τον µινωικό, πάνω σε παπούτσια. Το καλοκαίρι του 2019 είχε την ευκαιρία τα παπούτσια της να συνοδεύσουν ρούχα της Victoria Beckham και της Isabel Marant σε ένα ecofriendly fashion show στο Saint-Tropez.

Η Ελλη Λυραράκη έχει ανοίξει τη δική της µπουτίκ στην Κρήτη -απ' όπου και κατάγεται-, έχει παρουσιάσει τα κοσµήµατά της σε πολλές χώρες και ως ζωγράφος έχει εκθέσει τα έργα τέχνης της σε πολλές γκαλερί.


Ελλη Λυραράκη: "Δείχνει ότι η προσπάθεια που κάνω να προβάλω τον μινωικό πολιτισμό μέσα από τη δουλειά μου έχει αντίκρισμα στο εξωτερικό και ότι αντιλαμβάνονται πολύ καλά αυτό που κάνω"



«Αισθάνοµαι µεγάλη τιµή που ένα τόσο µεγάλο έντυπο, διεθνούς φήµης και κύρους, αναγνωρίζει και προβάλλει τη δουλειά µου. Χάρηκα πολύ που µε χαρακτήρισαν ως “New Minoan Aesthetic Designer”, γιατί αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια που κάνω να προβάλω τον µινωικό πολιτισµό µέσα από τη δουλειά µου έχει αντίκρισµα στο εξωτερικό και ότι αντιλαµβάνονται πολύ καλά αυτό που κάνω.

Συγκινούµαι πολύ που οι “Financial Times” θεωρούν ότι είµαι σε αυτούς που επιδεικνύουµε και προβάλλουµε την πραγµατική γοητεία της ιστορίας της Κρήτης και των ανθρώπων της στον κόσµο. Νοµίζω ότι αυτή είναι η µεγαλύτερη επιβράβευση. Η αναγνώριση που έρχεται από το εξωτερικό», δηλώνει στο «Secret» η Ελλη Λυραράκη.

Η αναµφισβήτητα πλέον διεθνούς φήµης καλλιτέχνιδα έχει διακριθεί πολλές φορές στο εξωτερικό για τη δουλειά της ως σχεδιάστρια υποδηµάτων και αξεσουάρ.

Το βιογραφικό της Ελλης Λυραράκη συνεχώς εµπλουτίζεται από πολλές εικαστικές ατοµικές εκθέσεις, συλλογές υποδηµάτων, κοσµηµάτων, αναθέσεις και άλλα.

Σε αυτό που κάνει θεωρείται µοναδική για τον µοντέρνο τρόπο που αποδίδει την έµπνευσή της από τον µινωικό κόσµο στη σύγχρονη µόδα και Τέχνη.

Η Ελλη Λυραράκη θεωρείται, όχι τυχαία άλλωστε, πρέσβειρα του µινωικού πολιτισµού στην Ευρώπη, εφόσον σε ό,τι κάνει εµπνέεται και προωθεί την Κρήτη και τον πολιτισµό της. ∆εν είναι τυχαίο άλλωστε που το µεγάλου κύρους έντυπο τη χαρακτηρίζει, όπως προείπαµε, «New Minoan Aesthetic Designer».