Oι προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών, Oυίλιαμ και Χάρι, έγιναν γνωστές μέσα από τις σελίδες των απομνημονευμάτων του Χάρι στο βίβλίο «Spare», όπου ο δούκας του Σάσεξ αποκάλυψε το οδυνηρό «ρήγμα» μεταξύ του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ωστόσο, σχεδόν έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του «Spare», «απολύτως τίποτα δεν έχει αλλάξει», λέει ο συγγραφέας Omid Scobie, του οποίου το νέο βιβλίο «Endgame» κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το «People».

Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Χάρι: Από τον θυμό στην αδιαφορία


Στην πραγματικότητα, ο πόνος και ο θυμός μεταξύ των δύο αδελφών -ο ένας, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και μελλοντικός βασιλιάς και ο άλλος, ο δούκας του Σάσεξ και Καλιφορνέζος– έχει δώσει τη θέση του στην αδιαφορία, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας.

«Είδα την κυκλοφορία του "Spare" από τον Χάρι ως την τελευταία του προσπάθεια να πει στην οικογένειά του πώς αισθανόταν εδώ και χρόνια», λέει ο Σκόμπι, ο οποίος καταγράφει τόσο τη «διάλυση» της βασιλικής οικογένειας όσο και την αποδυνάμωση της σύγχρονης μοναρχίας στο «Endgame». «Επειδή είναι σαφές ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα αρκετά ανοιχτό φόρουμ για να γίνουν αυτές οι συζητήσεις ή να μοιραστούν αυτά τα συναισθήματα».

Στο «Endgame», ο Σκόμπι γράφει ότι ίσως περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία η οικογένεια αγνοεί τα εσωτερικά της «ρήγματα» με δική της ευθύνη. Και όπως λέει ο Σκόμπι, ο διάδοχος του θρόνου Ουίλιαμ «έχει θέσει ως προτεραιότητα την αφοσίωσή του στη μοναρχία, συνεργαζόμενος ακόμη και σιωπηλά με τον βρετανικό Τύπο για να υπονομεύσει τον αδερφό του Χάρι».

Κατά τη συγγραφή του «Endgame», «μιλούσα με μια πηγή κοντά στο παλάτι, η οποία αποκάλεσε τον Χάρι "αποστάτη" και είπε ότι αυτή ήταν η άποψη του Ουίλιαμ», αναφέρει ο συγγραφέας. «Πρόκειται για δύο άνδρες που κάποτε οι απόψεις τους ταυτίζονταν. Ο ένας από αυτούς έπρεπε να προχωρήσει για να προστατεύσει και το στέμμα».

Ακόμη και αν η μοναρχία αντέξει, το ερώτημα παραμένει αν άξιζε τον κόπο να «θυσιαστεί» ο αδελφικός δεσμός. «Αυτές είναι μάλλον θλιβερές συνειδητοποιήσεις που θα γίνουν πολύ αργά στο ταξίδι», λέει με νόημα ο Σκόμπι. «Στα μάτια ορισμένων μέσα στον θεσμό, ο Χάρι αποτελεί "απειλή" για το στέμμα. Η ελευθερία του να διατυπώνει τη δική του άποψη τον έχει καταστήσει εχθρό». Γι' αυτό και για τους αδελφούς, προσθέτει, «δεν υπάρχει επιστροφή…».