Προσωπικότητα ανατρεπτική, ξεκάθαρα ροκ. Η Σοφία Βόσσου μίλησε στην «ON time» για την υστεροφημία των καλλιτεχνών, για τον Ανδρέα Μικρούτσικο, για τις απόψεις της περί τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ αναφέρθηκε στη σχέση που διατηρούσε με το γνωστό τραγουδιστή και συνάδελφό της Σταμάτη Γονίδη για περίπου οκτώ μήνες.

Βρίσκεσαι σε ένα αδιάκοπο τρέξιμο.

Ακριβώς, δεν μου αρέσει να στέκομαι σε μια γωνιά, θα σταθώ μια και καλή κάποια στιγμή. Κι αυτό να συμβεί, πάλι δεν ξέρω αν και μετά θάνατον θα στέκομαι, η ψυχή μου θα πηγαίνει δεξιά κι αριστερά.

Ως καλλιτέχνιδα, σκέφτεσαι την υστεροφημία σου;

Καλέ όχι, τι είναι αυτά, ποια υστεροφημία; Ό,τι κάνω, γίνεται, γιατί αυτό θέλει η ψυχή μου, ούτε για τη φήμη μου ούτε για τη δόξα. Έχουμε έρθει σε αυτή τη ζωή για να εκπληρώσουμε κάποιο σκοπό, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Ο Θεός με προίκισε με αυτό το χάρισμα, για να γιατρεύω με το δικό μου τρόπο τις ψυχές του κόσμου -είτε ακούγοντάς με ή διδάσκοντάς τον-, γιατί η μουσική είναι μια μορφή ιατρικής.

Ειδικά οι τραγουδιστές αφήνετε δυνατό αποτύπωμα, αφού η φωνή σας δεν «πεθαίνει» ποτέ.

Τι λέει όμως όλος ο κόσμος; Πάρε παράδειγμα τον Βασίλη Καρρά, όλοι λένε: «Ήταν ψυχούλα». Μέσα από τη μουσική του έβγαλε πράγματα, με πολύ παίδεμα. Οι ψυχές μας είναι αιώνιες, κι εγώ δεν στέκομαι στον κόσμο αυτό, τον σέβομαι.

Σχολίασέ μου τις τελευταίες δηλώσεις του Γιώργου Νταλάρα και την κριτική που έκανε στους δημοσιογράφους.

Δεν θέλω να σχολιάσω…

Γιατί;

Διότι γι’ αυτή τη συζήτηση δεν φτάνει ένα σχόλιο, είναι μεγάλη κουβέντα, την οποία θα έπρεπε όλοι οι καλλιτέχνες να την ανοίξουμε κάποια στιγμή, αλλά να γίνει με πλήρη ειλικρίνεια.

Πώς πιστεύεις ότι θα πρέπει να είναι η σχέση των δημοσιογράφων με τους καλλιτέχνες;

Πρέπει να υπάρχουν όλα στο χώρο της δημοσιογραφίας, από αυτό που γίνεται στις μέρες μας μέχρι και το πιο μέτριο, όπως και το πιο σοβαρό. Σήμερα δεν υπάρχουν όλα, αλλά ένα: το κουτσομπολιό, ο σχολιασμός, το πάνελ, η κριτική, που μένουν στο «τι φόρεσες;», «ποιον γκόμενο έχεις;», «τι έφαγες;», «έκανες πλαστική στη μύτη;». Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πλήρους αμορφωσιάς, το οποίο ξεκινάει από αυτούς που διευθύνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημοσιογράφοι. Οι οποίοι είναι άνθρωποι που πρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους. Αυτοί που έχουν τα λεφτά και διοικούν τα κανάλια θα πρέπει να κάνουν μια σύσκεψη όλοι μαζί και να δουν πού οδηγείται αυτός ο τόπος τον οποίο κατευθύνουν.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος, που είναι αγαπημένο σου πρόσωπο, ανήκει σε πάνελ μεσημεριανής εκπομπής, η οποία ασχολείται με το «κοινωνικό σχόλιο».

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος βρίσκεται σε ένα πάνελ, χωρίς να είναι πάνελ. Ο Ανδρέας υπερασπίζεται τις απόψεις του με σοβαρότητα, είναι ένα κομμάτι από εκείνα που θα έπρεπε να υπάρχουν.

Έπρεπε να το κάνει για την υστεροφημία του, καθώς είναι ένας παρουσιαστής με τεράστια πορεία στην ιστορία της τηλεόρασης;

Αυτό το πράγμα με την υστεροφημία εγώ δεν το δέχομαι, οπότε ας μη μιλάμε γι’ αυτό. Δεν με αφορά, το θεωρώ για γέλια. Αν ένας άνθρωπος σκέφτεται την υστεροφημία του, δεν έχει καταλάβει γιατί ήρθε στη ζωή αυτή. Πρέπει να νοιάζει τον άνθρωπο, όταν θα φύγει από αυτή τη ζωή, πάνω από τον τάφο να λένε ότι «ήταν πολύ καλός άνθρωπος». Το υπόλοιπο είναι μια εγωπάθεια του αισχίστου είδους, άρα δεν έχεις καταλάβει και είσαι ασεβής προς τον Θεό. Ο Ανδρέας είναι εργαζόμενος, πρέπει να δουλέψει ο άνθρωπος. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, κι αυτή τη στιγμή τού δίνεται αυτή η ευκαιρία - αυτό που κάνει, το κάνει καλά και με αξιοπρέπεια. Μάλιστα, έχει το θάρρος της γνώμης και τα βάζει με τα θηρία. Είναι τζόρας, δεν τον ενδιαφέρει, δηλαδή, μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα, έχοντας ανάγκη να επιβιώσει.

Πού εμφανίζεσαι αυτό τον καιρό;

Κάθε Τετάρτη, για δεύτερη χρονιά, εμφανίζομαι στο «Εν Μοσχάτω». Καθιερώσαμε αυτές τις όμορφες Τετάρτες, ανά δεκαπενθήμερο, με την Αναστασία Κατηφόρη. Καλώ και φίλους να τραγουδήσουμε μαζί, είτε γνωστούς, είτε παιδιά που αγαπώ, στα οποία δίνω βήμα, και πιστεύω ότι θα κάνουν καλή καριέρα. Με τους μουσικούς μου, τον Πάνο Νάκο και τον Δημήτρη Σαβαΐδη. Δεν μου αρέσει το στημένο πρόγραμμα, αυτό που κάνω τώρα μου αρέσει, γιατί ο κόσμος διασκεδάζει, μπορεί να έρθει να με ακούσει και να κλάψει. Στις 9 Φεβρουαρίου θα είμαστε στη Λάρισα με την Πωλίνα, τον Μπίγαλη και τη Μαντώ, μια παραγωγή του Ηλία Αραβίδη, ενώ 1, 8 και 17 Μαρτίου θα βρισκόμαστε στο «Κύτταρο» με το ίδιο σχήμα, καθώς ολοκληρώσαμε την τρίμηνη συνεργασία μας με τον Μιχάλη Ρακιντζή και τη Σοφία Αρβανίτη, που ήταν από τις ωραιότερες.

Πώς αντιδράς όταν βλέπεις τον κόσμο να κλαίει με τα τραγούδια σου;

Έχει τύχει, όταν λέω κάποια τραγούδια «υψηλής δόνησης», που μου τα ζητάνε, να συγκινούνται, να κλαίνε, να κλαίμε όλοι μαζί, κι αυτό για μένα είναι διασκέδαση. Ο καλλιτέχνης πρέπει να σου δώσει όλες τις δονήσεις.

Γίνεσαι ένα με το κοινό στις εμφανίσεις σου.

Δεν ήμουν ποτέ σε κανένα θρόνο και δεν ήμουν ποτέ σταρ, το σιχαίνομαι αυτό, σιχαίνομαι τους θρόνους. Δεν νιώθω τίποτα διαφορετικό από το συνάνθρωπό μου που έρχεται να με ακούσει.

Όταν βλέπεις κάποιον συνάδελφό σου που «έχει καβαλήσει καλάμι», του το λες;

Το λέω, άλλα όταν βλέπεις ότι ο άλλος έχει μπει στη διαδικασία αυτή και του αρέσει, σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει γιατί ο Θεός τον προίκισε με αυτή την εξαιρετική αύρα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Ναι σε όλα, γιατί σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, η οποία έχει φτάσει στα άκρα, με βιαστές και κακοποιητικές συμπεριφορές σε γυναίκες και άντρες, με βιαστές ζώων, όλα αυτά τα πλάσματα προέρχονται από «νορμάλ» οικογένειες. Μπορεί να υπάρχει κι ένα άλλο σύστημα για το μεγάλωμα των παιδιών. Πρέπει να παντρευτείς, πρέπει να κάνεις παιδιά, πρέπει να φαίνεσαι άντρας, ενώ δεν θέλεις να είσαι, γιατί είσαι πιο θηλυκή φύση, γιατί… τι θα πει η γειτόνισσα, ότι έκανα γιο και ο γιος μου βγήκε π@@@@ης… Ορίστε πού μας οδήγησαν τα «χρηστά» ήθη. Ποιος άνθρωπος είναι αυτός που θα στερήσει σε μια καινούρια ζωή το να βαπτιστεί, επειδή είναι παιδί των γκέι; Ο Χριστός, που το ακούει αυτό, δεν ξέρω τι θα κάνει. Δεν έχει κανένας δικαίωμα σε αυτό, να στερήσει τη βάπτιση από μια καινούρια ζωή.

Δεν θέλεις να γίνεις γιαγιά;

Δεν θέλω να γίνω τίποτα. Θέλω η κόρη μου να ζήσει τη ζωή όπως την εννοεί αυτή, ευτυχισμένη. Να είναι ήρεμη και γαλήνια. Αν αυτό σημαίνει ότι θέλει να κάνει παιδιά, καλώς να τα κάνει και καλώς να τα δεχτώ, γιατί είναι κομμάτι από το δικό μου αίμα.

Είσαι ανατρεπτική, ροκ…

Τελείως ροκ όμως… Όταν ήμουν μικρό παιδί ακόμα, λόγω κάποιου προβλήματος με τα ισχία μου, έμεινα πέντε ολόκληρα χρόνια στο γύψο. Γιατί από την αρχή του κόσμου έπρεπε να κάνουμε ομάδες, συστήματα; Βρέθηκαν πέντε δαιμόνιοι, οι οποίοι έπρεπε να εξουσιάζουν τους ανθρώπους, και δημιούργησαν όλα αυτά τα φοβικά συστήματα. Ο φόβος είναι ο αρχηγός του «εξαποδώ». Αυτό μας έχει δώσει και μας εξουσιάζει αυτή τη στιγμή. Αν βλέπαμε, κατανοούσαμε και ακολουθούσαμε τη ζωή του Χριστού, θα ήμασταν απελευθερωμένοι απ’ όλα αυτά.

Η υγεία σου πώς είναι;

Μια χαρά, δόξα σοι ο Θεός, έχω καλή σωματική και ψυχική κατάσταση.

Υπάρχει σχέση που είχες στην προσωπική σου ζωή και δεν τη γνωρίζουμε;

Δεν έκρυβα τις σχέσεις μου. Είχα σχέση με τον Σταμάτη Γονίδη για περίπου οκτώ μήνες, δεν κράτησε πολύ. Ο Σταμάτης ήταν πάρα πολύ γλυκό πλάσμα, ήταν πολύ τρυφερός και δοτικός μαζί μου. Έχω να θυμάμαι τα καλύτερα, πραγματικά. Η σχέση είχε δημιουργηθεί τότε που είχαμε κάνει το τραγούδι «Δε μ’ αγαπάς και το ξέρω». Λίγο πριν κάνουμε το ντουέτο, υπήρξε ένα φλερτ. Εμένα μου άρεσε πάντα ο Σταμάτης και του άρεσα κι εκείνου. Έπειτα από καιρό που βγαίναμε, ήρθε από μόνο του…

Δημοσιεύθηκε στην Ontime