Σωρεία αντιδράσεων προκλήθηκε τις τελευταίες ηµέρες µε τον στίχο σε παράσταση του ηθοποιού Πάνου Βλάχου «Μέσα σ’ έναν σάκο βάλτε Αδωνι και Πορτοσάλτε», µε τον δεύτερο να κάνει γνωστή την πρόθεσή του να προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη. Ο ηθοποιός εξήγησε µεταξύ άλλων: «Είναι ποτέ δυνατόν να θέλω το κακό αυτών των ανθρώπων; Μόνο το καλό θέλω. Είναι αστείο και µόνο που το συζητάµε. Θέλω να τους συµβούν τόσο καλά πράγµατα, που να αλλάξουν απόψεις, να αλλάξουν ιδεολογίες…», ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά µε την απόφασή του να µην προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη τόνισε: «Πιστεύω ότι το έχει µετανιώσει. ∆εν µπορεί να θέλει να µας σκοτώσουν. ∆εν είναι χιούµορ ούτε να το λες αυτό. Νοµίζω ότι µε µια συγγνώµη εκ µέρους του θα έληγε το θέµα».

Τι πιστεύουν όµως κάποιοι εκπρόσωποι της Τέχνης µε τους οποίους µίλησε το «Secret»;

Μ. Ραζή (Ηθοποιός): Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω πως ήθελε το κακό τους

∆εν ζούµε στο 1970 για να υπάρχει λογοκρισία. Ο καθένας µπορεί να εκφράζεται µε όποιον τρόπο θέλει. Εγώ υποστηρίζω πάντα τους καλλιτέχνες και εκείνους που αντιλαµβάνονται το τι θέλουν να πουν ή να περά σουν στον κόσµο. Σε καµιά περίπτωση δεν πιστεύω πως ήθελε το κακό τους ο Πάνος Βλάχος και καλά έκανε και το εξήγησε αργότερα σε δηλώσεις του. Όπως και ο Άδωνις Γεωργιάδης καλώς δεν προσφεύγει στη ∆ικαιοσύνη, αφού, όπως είπε, πιστεύει πως ο ηθοποιός κατάλαβε γιατί προκλήθηκε αυτός ο ντόρος.

Π. Γιαννόπουλος (Ραδιοφωνικός Παραγωγός-Παρουσιαστής): Προσωπικά, βρήκα τη φράση έως και ακραία

Απ’ όσο γνωρίζω, ο Πάνος Βλάχος είναι ηθοποιός, πρόσφατα και τραγουδοποιός, και όχι σατιρικός καλλιτέχνης, εποµένως δεν βλέπω για ποιον λόγο να αντιµετωπίσουµε τα λεγόµενα ή τα όποια «δηµιουργήµατά» του ως σατιρικά. Στο συγκεκριµένο ατόπηµά του ασελγεί πάνω στη µουσική ενός ρεµπέτικου τραγουδιού, προσθέτοντας στη µουσική εξυπνακίστικους και ταυτόχρονα επιθετικούς στίχους. Προσωπικά, βρήκα τη φράση έως και ακραία, καθώς στηρίζεται στο γνωστό σκεπτικό «Ας ψοφήσει όποιος δεν είναι µαζί µας ή δεν σκέφτεται όπως εµείς». Σαν να βλέπεις να ζωντανεύουν µε άλλον τρόπο οι αµέτρητοι «ψόφοι» που µοίραζαν αφειδώς στα social ειδικά οι οπαδοί ενός κόµµατος προς όποιον τολµούσε να µην ανήκει στις τάξεις του. Μπορεί ο ίδιος να αναίρεσε -λογικό άλλωστε- την προτροπή σε βία ή φόνο, αλλά ακόµα και στην επεξήγηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η πρόθεσή του είναι ουσιαστικά πολιτική και διχαστική. Εκπέµπει ένα κλίµα: «Από δω εµείς οι καλοί και άγιοι αριστεροί και από εκεί οι κακοί δηµοσιογράφοι και οι ακόµα χειρότεροι δεξιοί». Η Τέχνη οφείλει να ενώνει και όχι να συµβάλει σε νέους διχασµούς. Όποιος θέλει να τους συνεχίσει παριστάνοντας δε τον προοδευτικό και ειρηνοποιό στο κοινό του ας συνειδητοποιήσει τουλάχιστον τι κάνει...

Γ. Ηλιοπούλου (Ηθοποιός - Θεατρική Παραγωγός): Θεωρώ πως γίνεται πολύ κακό για το τίποτα

H σάτιρα δεν έχει όρια. Σε ένα σατιρικό τραγούδι µπορεί να λέει ό,τι θέλει ο καλλιτέχνης. Θεωρώ ότι ο Πάνος Βλάχος δεν ήθελε το κακό κανενός, άλλωστε η σάτιρα γι’ αυτό υπάρχει, για να καυτηριάζει τα κακώς κείµενα, όχι για να βλάψει τον οποιονδήποτε. Θεωρώ πως γίνεται πολύ κακό για το τίποτα, καθώς υπάρχουν πολλά άλλα άλυτα θέµατα να ασχοληθούµε.

Κ. Κρομμύδας (Ηθοποιός-Συγγραφέας): Δεν ήταν στην πρόθεση του Πάνου να υποκινήσει πραγματική βία

Θεωρώ αυτονόητο πως οτιδήποτε παρακινεί σε βία είναι καταδικαστέο. Θεωρώ όµως επίσης αυτονόητο πως κάποιες µορφές Τέχνης είναι ιδιαίτερα αιχµηρές και µπορεί να ενοχλήσουν. Πιστεύω πως δεν ήταν στην πρόθεση του Πάνου να υποκινήσει πραγµατική βία κατά των δύο αυτών ανθρώπων και συχνά η Τέχνη είναι συµβολική και δεν µπορεί να την ερµηνεύεις απολύτως ρεαλιστικά. Νοµίζω πως όλο αυτό είναι υπερβολικό, γιατί, αν ασχοληθούµε πραγµατικά µε τους στίχους των τραγουδιών, θα πρέπει να απαγορευτούν δεκάδες τραγούδια των τράπερ, που υποκι νούν πραγµατικά στη βία.

∆. Ζάχος (μίμος-περφόρμερ): ∆εν νομίζω ότι γέλασε κανείς με αυτόν τον στίχο

Τα όρια στη σάτιρα τα βάζει µόνο ο καλλιτέχνης και το κοινό. Ποιος έβαλε όρια στον Αριστοφάνη; Η σάτιρα έχει µια υπερβολή για να έχει ενδιαφέρον. ∆εν έχουµε απωθηµένο µε κανέναν. Από την άλλη, προφανώς και καταδικάζω ό,τι παρακινεί σε βία. Όµως, για να λέµε και τα πράγµατα µε το όνοµά τους, η σάτιρα δεν είναι κάτι απλό, ούτε εύκολο και ούτε µπορεί ο οποιοσδήποτε να το κάνει. ∆εν µπορεί δηλαδή να βαφτιστείς ξαφνικά σατιρικός. Γι’ αυτό και κάποιοι δικαιολογηµένα αντέδρασαν, αφού δεν θεώρησαν τους στίχους του σατιρικούς. Ο Πάνος Βλάχος είναι µια πολυτάλαντη προσωπικότητα, αλλά δεν είναι σατιρικός καλλιτέχνης. ∆εν νοµίζω ότι γέλασε κανείς µε αυτόν τον στίχο. Οπότε δεν ξέρω αν είναι αστείο…

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών