Οταν, το ’56, ο παππούς µου ολοκλήρωνε το σπίτι του στην Ύδρας, στο Χαλάνδρι, η µαµά µου είχε αιφνιδιαστεί.

Μωρό σχεδόν τότε, από την κερκυραϊκή αίγλη µετακόµιζε σε µια «νεκρή» -σε πρώτο χρoνοζώνη. Τι κι αν ήταν η αθηναϊκή; Στας «εξοχάς», όπως τότε ήταν το Χαλάνδρι. Ο παππούς µου, καθότι στρατιωτικός, είχε πάρει µετάθεση στην Αθήνα, που τελικά έγινε η βάση της οικογένειας. Μόνο που η dolce vita, όπως την είχαν αποτυπώσει στο µυαλό τους η µητέρα µου και τα αδέλφια της, ουδεµία σχέση είχε µε την κορφιάτικη. Είχαν εγκαταλείψει τις φιλαρµονικές, αυτήν την ασύλληπτης οµορφιάς πόλη της Κέρκυρας, τα τρία παλάτια του νησιού των Φαιάκων, τις φιέστες στις οποίες είχε καλοµάθει απ’ όταν ξεκίνησε να γνωρίζει τον κόσµο, ακόµα και µέσα στο Αχίλλειο, το παλάτι της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, γιατί; Για να προσαρµοστούν σε µια Αθήνα γεµάτη αµπέλια, ανίδεη φαινοµενικά από joie de vivre; Σκάναραν µε τα κιάλια από τις βεράντες του αρχαιοελληνικού ύφους πατρικού της, µπας και δουν άνθρωπο.

Τίποτα. Έτσι, απλά. Το Χαλάνδρι δεν διέφερε από του Παπάγου, τον Χολαργό ή το Μαρούσι, όπου στεγάζεται ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος. Και όµως, εκεί ήδη στήνονταν γκράντε πάρτι, µε καλεσµένους τους πιο ελεγκάντε πρωταγωνιστές της επιχειρηµατικής και πολιτικής σκηνής της χώρας. Και µε γαλαζοαίµατους. Εκκολαπτόµενες αµαζόνες, ντεµπιτάντ (πρωτοεµφανιζόµενες) στους κόλπους της υψηλής κοινωνίας και νεαροί τζέντλεµεν έκλειναν -δειλά- ραντεβού, µε κοινό παρονοµαστή τη λατρεία για τα άλογα και την ιππασία, το ευγενές σπορ που συνδέουµε άµεσα µε την αριστοκρατία.

«Κοστίζει όσο ένα µάθηµα τένις, δεν είναι ασύµφορη», θα µου πει η Μάρα Μεϊµαρίδη, που η κόρη της, Μάγκυ, ιππεύει από κοριτσάκι. Η πασίγνωστη συγγραφέας και κατά διαστήµατα ΤV περσόνα υπήρξε παντρεµένη µε τον επικεφαλής του Αττικού Οµίλου Ιππασίας και διακεκριµένο αναβάτη, Κωστή Μεϊµαρίδη. Eνώ από πιτσιρίκα είναι µυηµένη στο άθληµα. Η Μάρα, γενικότερα, έχει λατρεία στα ζώα.

Η Ιόλη (Μυτιληναίου) και οι άλλες...

Από την άλλη, «τα άλογα, τα ευφυέστατα αυτά πλάσµατα, είναι η καλύτερη παρέα για τα παιδιά», µου έχει πει η Χάνα Μυτιληναίου, που η κόρη της -και κορυφαία αναβάτρια- Ιόλη θα συµµετάσχει το καλοκαίρι στους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Φέρνοντας µάλιστα την Ελλάδα στο «κάδρο» έπειτα από εικοσαετή απουσία από τους Ολυµπιακούς.

Η 25χρονη Ιόλη εξασφάλισε συµµετοχή στην υπερπήδηση εµποδίων της ιππασίας γράφοντας Ιστορία για τη χώρα µας. «Επειδή είναι πολύ κοινωνικά ζώα, ζητούν ένα χάδι σου, αλλά παραδίδονται µόνο στα χέρια ενός έµπειρου αναβάτη. Κυρίως τα έµπειρα», µου έχει επισηµάνει επιπροσθέτως η κ. Μυτιληναίου, που έχει µεγαλώσει σε πύργο στη Μ. Βρετανία και η ιππασία κυλάει στο αίµα της. Άλλωστε, και η ίδια έχει διακριθεί στο άθληµα. Η Ιόλη, πρωταθλήτρια Ελλάδας του 2017, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, αφού η µητέρα της είχε συµµετάσχει µε τα ελληνικά χρώµατα στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2004 - στην ιππασία, φυσικά.

Για να περάσουµε σε άλλα ιππικά tips made in Greece, o Παύλος και η Φρειδερίκη ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις του Ιππικού Οµίλου, όπου µε το «καληµέρα» οι έµπειροι παλαιοί διέκριναν τους αριβίστες και τους απέρριπταν µε ένα βλέµµα µόνο - δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω.

Ο Χουάν Κάρλος, πάλι, έπινε εκεί τον καφέ του παρέα µε τη βασιλοµήτορα πια, Σοφία, όταν ακόµα ήταν στα… καλά τους µεταξύ τους και οι απιστίες (από την πλευρά του) δεν τροφοδοτούσαν κάθε τρεις και λίγο τον ισπανικό Τύπο.

Οι γκράντε κυρίες των κοσµικών κύκλων, όχι οι νεόπλουτες, αλλά οι κυρίες από «τζάκι», όπως και η η Καρίνα Γκέρτσου-Κυπραίου, λατρεύουν την ιππασία, διατρανώνοντας το πάθος τους. Η Ασπασία Ράλλη, επίσης, η Ειρήνη Τσάτσου και η κόρη της ∆ανάη, που έχει σπουδάσει Γεωργία και Περιποίηση Ζώων και ιππεύει στις εύφορες
βρετανικές κοιλάδες, είναι φαν του αθλήµατος εδώ και δεκαετίες.

Η ζωή πάντως µιας αµαζόνας -ειδικά όταν έχει επαγγελµατικές επιδιώξεις σε σχέση µε το άθληµα- δεν είναι απλή· προϋποθέτει πειθαρχία, καθηµερινές, εντατικές προπονήσεις, αυστηρό πρόγραµµα· και αυτό είναι κάτι που µπορεί να πιστοποιήσει και η Ελένη Μυράτ, εγγονή του µεγάλου, αξέχαστου θεατρανθρώπου ∆ηµήτρη Μυράτ, η οποία διακρίθηκε στην ιππική δεξιοτεχνία. Γεννήθηκε το ’76 στην Αθήνα, σπούδασε στο Οικονοµικό της Νοµικής, ενώ η πρώτη της επαφή µε το άλογο έγινε το ’90. Οι διακρίσεις της ξεκίνησαν το ’94, µε την κατάκτηση του τίτλου της 1ης Βαλκανιονίκου στο Οµαδικό.


Εκθαμβωτικές και διάσημες αμαζόνες εν δράση
1. Η Κάτια Ζυγούλη στη διαφήμιση της γαλλικής, διεθνούς βεληνεκούς, εταιρείας Longchamp.
2. Mε την προπονήτρια Χριστίνα Ντίκου έχει κάνει ανάβαση και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.
3. H δημοσιογράφος Ανθή Βούλγαρη κάνει ιππασία πολλά χρόνια.
4. Πού και πού, ιππασία κάνει και η Βίκυ Καγιά, το στυλ της οποίας παραπέμπει σε επαγγελματικό.
5. Λάτρεις της ιππασίας είναι η Εύη Αδάμ και η κόρη της Δανάη Λιβιεράτου.

Των πόλεων

Στο «µενού» του «S» δεν είναι µόνο οι κλασικές, οι επαγγελµατίες αµαζόνες, αλλά και πασίγνωστες urban αναβάτριες· πασίγνωστες, µε άλλα λόγια, αµαζόνες των πόλεων. Ακόµα, celebrities που, κατά περίσταση, έχουν δοκιµάσει να ιππεύσουν, όπως η ∆έσποινα Βανδή, που στο πλαίσιο της ταξιδιωτικής της εκποµπής (προ τριάµισι ετών) επιχείρησε να κάνει ιππασία δίπλα στο κύµα µε τη «Βαγγελίτσα», που της αγρίεψε λιγάκι. Η δε Κάτια Ζυγούλη τέσταρε τις δυνάµεις της για χάρη της κόρης της Αναστασίας και το απόλαυσε. Έχει όµως κάνει και ψυχοθεραπεία µε άλογα (θεραπευτική ιππασία).

Η Έλλη Κοκκίνου, για τις ανάγκες του κλιπ για το τραγούδι της «Μια φωτογραφία», βρέθηκε την άνοιξη του 2021 στον Ιππικό Όμιλο Κουβαρά, ενώ η (φίλη) Άντζελα Ευριπίδη, κορυφαίο µοντέλο την πρώτη δεκαετία των ’00s και
marketeer, µου είπε: «Πηγαίνοντας να µάθω οδήγηση, κατέληξα πρώτα να µαθαίνω ιππασία» - και επαναλαµβάνει ξανά, ακόµα µία φορά, γελώντας. Λέγοντας ίσως το σπουδαιότερο: «Η ιππασία δεν συγκρίνεται µε τίποτε
άλλο, γιατί πρόκειται για το µοναδικό άθληµα όπου η απόδοσή σου είναι σε συνάρτηση µε την επικοινωνία σου µε ένα άλλο ζωντανό πλάσµα, το άλογο - αυτό το καταπληκτικό, πανέξυπνο ζώο».

Η Τζένη Μπαλατσινού, από την πλευρά της, µας έχει χαρίσει -παρότι επίσης όχι κονεσέζ- µία από τις ωραιότερες εικόνες ιππεύοντας στο ποτάµι. Η παρουσιάστρια της εκποµπής «Κοινωνία, Ώρα Mega», η πολυαγαπηµένη Ανθή Βούλγαρη, εδώ και πολλά χρόνια κάνει ιππασία και µάλιστα µε την προπονήτριά της, Χριστίνα Ντίκου, έχει κάνει ανάβαση και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ενώ λάτρεις της ιππασίας είναι η Εύη Αδάµ, αλλά και η ∆ανάη, η µεγάλη κόρη της (έχει ακόµα µία από τον γάµο της µε τον Λάµπη Λιβιεράτο, τη Νεφέλη). Η ∆ανάη, µάλιστα, είναι επαγγελµατίας, έχει κατακτήσει και µετάλλια στην ιππασία, αλλά, καθώς είναι και καλλίφωνη, την ενδιαφέρει να διακριθεί και στο τραγούδι.

Πού και πού, ιππασία κάνει και η Βίκυ Καγιά, ενώ αξίζει να προσθέσουµε, αναφορικά µε τη νεότερη γενιά, πως τόσο τα παιδιά της, Κάρολος και Μπιάνκα, όσο και η κόρη της Σίσσυς Φειδά, ∆ιώνη, τεστάρουν τις ικανότητές τους στο σπορ - η ∆ιώνη πρωτοέκανε µάθηµα ιππασίας το 2020. Επίσης, έχουν δοκιµάσει και η κόρη των Κάτιας Ζυγούλη - Σάκη Ρουβά, η Αναστασία, όπως εξάλλου προαναφέραµε, αλλά και ο Μάξιµος, γιος της Τζένης Μπαλατσινού από τον γάµο της µε τον Πέτρο Κωστόπουλο.

Τα άλογα, για φινάλε, λατρεύει και η Μελία Κράιλινγκ, ακολουθώντας την... κουµπάρα της, καθώς την πάντρεψε, Μάγκυ Μεϊµαρίδη.


Εκθαμβωτικές και διάσημες αμαζόνες εν δράση
6. H Μπέλα Χαντίντ υπήρξε και επαγγελματίας αναβάτρια.
7. Τα άλογα λατρεύει και η Μελία Κράιλινγκ, ακολουθώντας την... κουμπάρα της, καθώς την πάντρεψε, Μάγκυ Μεϊμαρίδη.
8. Η Ιόλη Μυτιληναίου, πρωταθλήτρια Ελλάδας του 2017, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.
9. Η Τζένη Μπαλατσινού σε μία από τις ωραιότερες εικόνες, ιππεύοντας στο ποτάμι


Οι νέας κοπής μπορούν να ποντάρουν σε φαρδιά τουίντ κοστούμια ή στο total black, όπως το καλύτερο μοντέλο όλων των εποχών, Σίντι Κρόφορντ


∆ιεθνείς

Όσο για τις διασηµότητες διεθνούς βεληνεκούς Βικτόρια Μπέκαµ, Μπέλα Χαντίντ -η Μπέλα υπήρξε και επαγγελµατίας αναβάτρια- και Τζίτζι Χαντίντ, τη λατρεύουν. Όπως και η Κένταλ Τζένερ. «Έκανα ιππασία για δέκα χρόνια και σκόπευα να ασχοληθώ επαγγελµατικά, αλλά µε πρόλαβε η µόδα», έχει πει. Όπως ήταν φυσικό, ενθουσιάστηκε που η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ της πρότεινε να γίνει «µούσα» της τη φετινή σεζόν, που επανέφερε, όπως και οι Ralph Lauren, Calvin Klein, Gucci, Burberry και Hermès, ανάµεσα σε άλλους κολοσσούς της µόδας, το ιππικό στιλ

Όσο για τις λεπτοµέρειες για να το φορέσετε σωστά; Flat δερµάτινες µπότες, κολάν σε εκρού, off white ή µαύρο, ακόµα βερµούδες ολόµαλλες σε καρό ή γήινα χρώµατα, σακάκια επίσης σε γήινα χρώµατα, κασκέτα και ζεστά κασκόλ.

Βεβαίως, οι νέας κοπής αµαζόνες µπορούν να ποντάρουν σε φαρδιά τουίντ κοστούµια ή στο total black, όπως το καλύτερο µοντέλο όλων των εποχών, Σίντι Κρόφορντ.

Μπορείτε να το υιοθετήσετε ακόµα και επιλέγοντας άνετα κλος, εβαζέ ή αµπίρ φορέµατα, µε φινιρίσµατα µε βολάν, όπως στη διαφήµιση του Givenchy η Κάρµεν Κας - που στην Ελλάδα έχει φέρει ο Βασίλειος Κωστέτσος και
µας έχει θαµπώσει.

Αξέχαστη ήταν η διαφήµιση της γαλλικής, διεθνούς βεληνεκούς εταιρείας Longchamp -και γυρνάµε πίσω στο 2002 -µε την Κάτια Ζυγούλη ως αµαζόνα-µούσα της τότε. Πρόκειται για καµπάνια θρυλική, που όµως η πλειονότητα αγνοεί. Ή έχει ξεχάσει. Γιατί η Κάτια έχει κάνει εµπράκτως διεθνή καριέρα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ