Τραγουδάει επαγγελματικά από την ηλικία των δεκαεννέα ετών. Ο Πάνος Καλίδης μίλησε στην «ON time» για την πορεία της ζωής του, τα επαγγέλματα που έχει αλλάξει, το ρόλο του οικογενειάρχη και του πατέρα. Αναφέρθηκε ακόμα στα τρία ριάλιτι όπου έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και μίας επόμενης συμμετοχής του σε τηλεπαιχνίδι.


Πρωταγωνιστείς σε νυχτερινή πίστα…

1-panos-kalidhs-2
Είναι κάτι που το έχω ξανακάνει πάρα πολλές φορές στην καριέρα μου, έχω υπάρξει πρωταγωνιστής σε νυχτερινά κέντρα, αλλά ήμουν και δεύτερο όνομα. Το κάνω καιρό και το ξέρω. Γνωρίζω τι θέλει από μένα ο κόσμος που με ακούει, κι αυτή τη γνωστή συνταγή παρουσιάζω στο «BODEGA», το νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζομαι.


Όταν είσαι «πρώτο όνομα», είναι εύκολο να συμβιβαστείς και με τη δεύτερη θέση;

Δεν επιδιώκω να είμαι πάντα «πρώτο όνομα», μου αρέσουν οι συνεργασίες, είμαι αντικειμενικός, κι αν κάποιος έχει μεγαλύτερη καριέρα από εμένα ή είναι πρωταγωνιστής σε ένα χώρο, πριν πάω εγώ, φυσικά θα είναι εκείνος το «πρώτο όνομα», κι εγώ δεύτερο όνομα.


Στην εποχή μας υπάρχει ακόμα το κριτήριο της εμπειρίας χρόνων;

Αν έχει κάποιος καλή φωνή, κάνει και μεγάλη καριέρα; Όχι, πολύ καλές φωνές δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να κάνουν το πρώτο τους τραγούδι. Μεγάλα ονόματα από τις αθηναϊκές πίστες έχουν μέτριες, προς καλές δυνατότητες. Είναι ένα συνονθύλευμα ταλέντου, καλής φωνής, σκηνικής παρουσίας, αυτοπεποίθησης, τύχης και καλών συνεργασιών, που κάνει ένα αστέρι να λάμψει. Αυτά κάνουν έναν καλλιτέχνη να «προχωρήσει» και να κάνει καριέρα. Ζω από αυτή τη δουλειά από την ηλικία των δεκαεννέα χρόνων, ενώ δισκογραφία έκανα στα είκοσι πέντε μου. Έχω δουλέψει σε πάρα πολλές δουλειές: σούπερ μάρκετ, πλακάκια, μανάβικο, καφετζής, ζαχαροπλάστης… Παράλληλα με το σούπερ μάρκετ, είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες, κι είχα ξεκινήσει να κάνω μαθήματα ποντιακής λύρας. Είχα φτάσει στο σημείο να έχω προχωρήσει, να ξέρω να παίζω ποντιακά και να έχω ένα ρεπερτόριο τριακοσίων τραγουδιών περίπου, ώστε να καλύψω κάποια ώρα. Είχα φτιάξει ένα συγκρότημα και παίζαμε ποντιακή μουσική, σε χώρους που απευθύνονταν σε τέτοιου είδους πελάτες. Μετά πήγαινα σε πριβέ πάρτι, όπως γάμους, αρραβώνες, πλατείες.

Σε πανηγύρια έχεις τραγουδήσει;

Φυσικά, άμα δεν κάνεις πανηγύρι, «δεν στρώνει η γούνα σου». Το πανηγύρι είναι μεγάλο σχολείο, γιατί έχει ανθρώπους που είναι απαιτητικοί στην καλή μουσική και εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, τα καλά ή τα κακά, πολύ πιο εύκολα.


Ποια είναι τα άσχημα;

Μου έχει τύχει να μην αρέσει σε κάποιον η μουσική μου και να μου κουνάει επιδεικτικά το χέρι, λέγοντάς μου: «Άντε, κατέβα».


Ποια ήταν η αντίδρασή σου;

Πάντα με το χαμόγελο, έδωσα περισσότερη βάση στους υπόλοιπους, γιατί ήταν ένας από τους εξακόσιους που είχα κάτω, οπότε αυτόν τον προσπερνούσα. Το πανηγύρι είναι μεγάλο σχολείο και έχουν πάει σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες που υποστηρίζουν το λαϊκό τραγούδι. Εκτός από τους τράπερ και τους ποπ καλλιτέχνες, που είναι πολύ δύσκολο να απευθυνθούν σε αυτό το κοινό, οι υπόλοιποι έχουν πάει...


Πώς κρίνεις τους τράπερ και τους ποπ καλλιτέχνες;

Με επιείκεια… (γέλια).


Τα παιδιά σου τι είδους μουσική ακούν;

1-panos-kalidhs-3
Τα παιδιά μου ακούν τραπ μουσική και ελαφρολαϊκά. Για το λόγο αυτό σέβομαι κάθε είδος μουσικής, γιατί η μουσική δεν έχει όρια, δεν έχει φραγμούς και ταμπέλες… τραπ, ποιοτικό, λαϊκό, μοντέρνο, ποπ, μια καλή μουσική είναι… καλή μουσική. Ακόμα και η τραπ, αλλά και η ποπ, που δεν με εκφράζει, αρέσει σε μερίδα ανθρώπων εκεί έξω, οπότε οφείλω να το σεβαστώ.

Βλέπεις κάποιο από τα παιδιά σου να έχει την καλλιτεχνική σου φλέβα;

Όχι, ακόμα δεν έχω δει τέτοια σημάδια, αλλά καλή φωνή σίγουρα έχει η μεσαία κόρη μου, την ακούω και σιγοτραγουδάει κάποια τραγούδια. Λέει και δικά μου τραγούδια και της αρέσουν κιόλας. Έχω τρία παιδάκια, το ένα δεκατριών, το άλλο δώδεκα και το τρίτο έντεκα ετών.

Τι μπαμπάς είσαι;

Όπως όλοι οι μπαμπάδες, που προσπαθούν να δώσουν το καλύτερο στα παιδιά τους. Είμαι ένας καλός μπαμπάς. Κάπου μέσα μου, όμως, ο δεύτερος εαυτός μου λέει ότι θα μπορούσα να δώσω ακόμα περισσότερα, λόγω του χρόνου που δεν μπορώ να αφιερώσω, των σκέψεων που κάνω μέσα στη μέρα για τη δουλειά μου και της ενασχόλησης με το επάγγελμά μου, το οποίο είναι χρονοβόρο… Θα μπορούσα να έχω περισσότερο ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά μου. Όμως, αν αφήσω τη δουλειά μου για να ασχοληθώ με τα παιδιά μου, κάτι θα χάσουν και αυτά από τη ζωή τους, γι’ αυτό προσπαθώ να είμαι μοιρασμένος, έτσι ώστε να μη λείψει τίποτα από την οικογένεια, αλλά και από τη δουλειά μου.

Στον προσωπικό σου λογαριασμό στο Instagram επιδίδεσαι στη μαγειρική.

Λόγω του ότι ήμουν ζαχαροπλάστης, είχα καλή σχέση με την κουζίνα, κι αυτό με έκανε στο στρατό, στη θητεία μου, να υπηρετήσω ως μάγειρας. Άρα, έμαθα και συνταγές μαγειρικής. Η επαφή μου με την κουζίνα συνεχίστηκε, όχι σε καθημερινή βάση. Όταν με πιάσει το μεράκι, θα μαγειρέψω ή θα κάνω κάποιο γλυκό. Απ’ ό,τι μου λένε, μάλιστα, τους αρέσουν πολύ και καταναλώνονται ευχάριστα από την οικογένεια.


Έχεις όλα αυτά που σε κάνουν επιτυχημένο στη ζωή: οικογένεια, αναγνώριση επαγγελματική… Τι είναι αυτό που θέλεις να έρθει στη ζωή σου, που δεν το έχεις κατακτήσει;

Ποτέ δεν έχει τέλος. Όταν κάνεις αυτή τη δουλειά, δεν έχει ταβάνι, όσο ασχολείσαι μαζί της και της δίνεις, σου δίνει πίσω. Ζω πάρα πολύ καλά, είμαι ολιγαρκής, δεν θέλω περισσότερα. Αν κοιτάζω κάτι παραπάνω, θα γίνει η ζωή μου ανούσια. Μου δίνει τροφή το να βάζω συνέχεια καινούριους στόχους, να τους κατακτώ. Πάρα πολλοί, όταν αισθάνθηκαν ότι είναι στην κορυφή, είδαν την κατηφόρα από την απέναντι μεριά. Χαίρομαι που έχω ακόμα δρόμο για την κορυφή, αν και την έχω αισθανθεί πολλές φορές την κορυφή. Νιώθεις μια πληρότητα σε όλα, ότι ζω στιγμές που μπορεί πολλοί συνάδελφοί μου να μην τις ζήσουν ποτέ. Είχα πάντοτε την αυτοσυγκράτηση να μην ξεφύγω. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η «αυλή», ο περίγυρος.

1-panos-kalidhs-5

Είχες «αυλή»;

Φυσικά και είχα. Όταν κάτι πηγαίνει καλά, θέλουν πάρα πολλοί να καρπωθούν αυτή την επιτυχία. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου που ίσως σου λένε λόγια που δεν τα πιστεύουν, αλλά το κάνουν για να νιώσεις πολύ καλά μαζί τους. Ευτυχώς, είχα καλούς ανθρώπους γύρω μου. Δόξα τω Θεώ, αυτά με κράτησαν.

Πώς τα πας με τις θαυμάστριες στην πάροδο του χρόνου;

Δεν μπορώ να έχω τώρα τρελές θαυμάστριες, όπως είχα νεότερος, τις τρελές εικοσάρες. Είναι φυσιολογικό οι θαυμάστριές μου να κυμαίνονται ανάλογα με τη δική μου ηλικία. Με βάση τα social media, που καταγράφουν κάποια στατιστικά, το κοινό μου, το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι ηλικίας από 25 έως 32 χρόνων.

Υπάρχουν ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού;

Οι ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού είναι ανάλογες του τι αποζητά ένας καλλιτέχνης, κι εγώ δεν το αποζητώ αυτό. Εγώ αποζητώ το σεβασμό για τις φωνητικές μου δυνατότητες, για τη σκηνική μου παρουσία, κι όχι για το πόσο όμορφος άντρας είμαι και τι ρούχα λανσάρω. Με αυτό και μόνο προσελκύω διαφορετικό κοινό, το οποίο δεν εκδηλώνει ακραίες εκφράσεις θαυμασμού.

Ένας οικογενειάρχης, όπως εσύ, έχει δικαίωμα στο φλερτ;

Δεν έχει δικαίωμα στο φλερτ, όπως δεν έχει και στο ψέμα. Όταν είσαι σε σχέση και ενδίδεις σε φλερτ, λες ψέματα. Να προχωρήσει κάτι για να πάει πού; Σιχαίνομαι το ψέμα.

Σου αρέσει να σε φλερτάρουν;

Είναι ωραίο, με κολακεύει. Μου αρέσει πάρα πολύ να με φλερτάρουν, μη λέω ψέματα. Το να φλερτάρω, ξέροντας ότι έχω οικογένεια, σχέση κι ότι υπάρχουν όρια… τότε είναι όμορφο να φλερτάρεις, βάζοντας τα όριά σου. Το φλερτ σού δίνει ζωή.

Με τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια έχεις ολοκληρώσει τον κύκλο;

Ποτέ μη λες ποτέ, πήγα σε τρία μέχρι τώρα.

Τι σε έκανε να πας σε τόσα ριάλιτι; Τα χρήματα ήταν λόγος;

Αν δεν έχω κάτι σοβαρότερο να κάνω και η πρόταση είναι οικονομικά δελεαστική, ναι, γιατί όχι, το κάνω… όπως πολλοί συνάδελφοι πάνε, δεν είναι κάτι που πάει την καριέρα μου πίσω. Αν μου γινόταν πρόταση να πάω κάπου που έχει να κάνει με μουσική, π.χ., κριτής σε ένα μουσικό talent show, coach ή οτιδήποτε άλλο που έχει σχέση με τη δουλειά μου, θα το έκανα…

*Δημοσιεύθηκε στην Ontime