Την Παρασκευή 19/4/2024, στις 20.00 και κάτι, γνωστοποιήθηκε από το γραφείο της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος η ανακοίνωση-«βόμβα» για «το διαζύγιο της χρονιάς»: αυτό του Νικολάου και της Τατιάνας Μπλάτνικ. Προκαλώντας έκπληξη στους κόλπους των γαλαζοαίματων. Όχι όμως και στους οικείους τους.

*Διαβάστε εδώ: Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Αυτή είναι η τελευταία κοινή τους φωτογραφία (Εικόνα)

Πώς από μία εικοσαετή σχέση και έπειτα από 14 χρόνια γάμου, στη διάρκεια του οποίου πάντα έμοιαζαν φουλ ερωτευμένοι, γράφτηκε το «the end»; Έστω, «βελούδινα»; Η «Απογευματινή» έχει όλες τις λεπτομέρειες.

Στις 25/8/2010, συνάντησα την Τατιάνα στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, στις Σπέτσες, όπου την ίδια μέρα θα τελούνταν ο γάμος της, παρουσία πολλών royals (βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, πρίγκιπας Μιχαήλ του Κεντ, Χάακον, διάδοχος πρίγκιπας της Νορβηγίας, Γουλιέλμος Αλέξανδρος, διάδοχος πρίγκιπας της Ολλανδίας). Τη θυμάμαι με τη μητέρα της, Μαρί Μπλανς… Πόσο ακτινοβολούσε. Και πώς είχε τη διάθεση να νιώσει ότι είναι Ελληνίδα. Τελικά, ένιωσε έτσι. Όπως θα έλεγε χρόνια μετά: «Την Ελλάδα τη νιώθω σπίτι μου». Ακριβώς τα ίδια διατράνωνε -επί μακρόν- ο σύζυγός της, δευτερότοκος γιος του εκλιπόντος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας. Γι’ αυτό άλλωστε και μετακόμισαν μόνιμα, προ δεκαετίας, στην Αθήνα. Το παραμύθι όμως δεν είχε «happy end».

«O Νικόλαος και η Τατιάνα, έπειτα από 14 χρόνια κοινής ζωής, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του γάμου τους. Και οι δύο εκφράζουν τη δυσκολία της απόφασης αυτής, τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, αλλά και την αγάπη με την όποια πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι ίδιες αξίες σεβασμού και κατανόησης θα αποτελέσουν και τη βάση της σχέσης τους στο μέλλον, μια σχέση βαθιάς και ειλικρινούς φιλίας. Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τον τόπο που και οι δύο αισθάνονται σπίτι τους. Η οικογένεια θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους. Ευχαριστούμε πολύ για τον σεβασμό και τη διακριτικότητα σας. Η πρώην βασιλική οικογένεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αν παρατηρήσει κανείς τις πρόσφατες αναρτήσεις ή τα stories τους στο Instagram, δεν θα εντοπίσει διαφορές με το παρελθόν. Οι κοινές φωτογραφίες παραμένουν, η αγάπη είναι εκεί, ντοκουμέντο μιας κοινής πορείας σε συνέχειες. Εκείνη, γεννημένη στη Βενεζουέλα, κόρη Σλοβένου επιχειρηματία και Γερμανοελβετίδας αριστοκράτισσας, μετά τον θάνατο του πατέρα της μετακόμισε στην Ελβετία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. Εκείνος γεννήθηκε στη Ρώμη, φοίτησε στο ελληνικό κολέγιο του Λονδίνου, είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, ιδρυτικό μέλος της Axion Hellas, διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας (μάλιστα έχει πει ότι στην Τατιάνα οφείλει ότι «έστω αργά ανακάλυψε το πάθος του», τη φωτογραφία). Εκείνη έχει εργαστεί στον οίκο της Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, έχει φτιάξει brand με ελληνικά ρούχα (το Triaetc, με συλλογές που έδωσαν τη δυνατότητα σε μικρές κοινότητες της Ελλάδας να ξαναζωντανέψουν παλιές τεχνικές ραπτικής), έχει εκδώσει το «A Taste of Greece», βιβλίο μαγειρικής με ελληνικές συνταγές, είναι πρέσβειρα της ΜΚΟ Hellenic Initiative. Και μας προτρέπει να αναπνέουμε σωστά μέσω της πλατφόρμας Breath που δημιούργησε για την ψυχική υγεία - πρόσφατα, στο Φόρουμ των Δελφών είχε και δικό της περίπτερο και βεβαίως παρευρέθη η ίδια.

Η «Τάτι», όπως αυτοαποκαλείται -και όπως τη λένε φίλοι και συγγενείς-, γνώρισε τον Νικόλαο στο ελβετικό Γκστάαντ το 2003 και τα πρώτα χρόνια συγκατοικούσαν στο Τσέλσι του Λονδίνου. Η πρόταση γάμου έγινε το 2009 στο Πόρτο Χέλι με δαχτυλίδι-κειμήλιο της γιαγιάς. Για να ξεκινήσει το παραμύθι με 370 περίπου καλεσμένους σε έναν μαγικό γάμο στις Σπέτσες με άμαξες, λευκά άλογα, στέμμα και γυάλινα γοβάκια… Παρουσία των υψηλών καλεσμένων που ήδη αναφέραμε. Όλοι μιλούσαν για την καλλονή που έλαμπε με την τιάρα και το νυφικό της με το μακρύ πέπλο από τον Angel Sanchez, με μπολερό από φίνα δαντέλα, που έφτασε στην εκκλησία με μια στολισμένη άμαξα… Και για τον γαμπρό, που αφίχθη διά θαλάσσης με την διάσημη «Αφρόεσσα» - το σκάφος που ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, είχε κάνει δώρο στην μητέρα του, Άννα-Μαρία.


Το φινάλε

Οι οικείοι τους δεν εξεπλάγησαν από το «the end», αφού νωρίτερα ακόμα, από τις αρχές του 2024, παρά την κοινή τους παρουσία στο μνημόσυνο του τέως στο Τατόι -ήταν μάλιστα και η τελευταία τους κοινή εμφάνιση-, ακολουθούσαν διαφορετικό πρόγραμμα. Και τώρα; Η επόμενη μέρα; Κατά τα φαινόμενα, ο Νικόλαος θα παραμείνει στην έπαυλή τους, στο Καστρί. Και η Τατιάνα; Έχει αγαπήσει την Ελλάδα - η διάθεσή της, στην παρούσα φάση είναι εξακολουθήσει να ζει εδώ. «Γινόμαστε στα αλήθεια ο καθρέφτης των ανθρώπων που μας περιτριγυρίζουν. Το περιβάλλον σας παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική σας υγεία. Προσέχω ειδικά με ποιους περνάω τον χρόνο μου. Επιλέξτε προσεκτικά τη “φυλή” σας. Διαλέξτε όσους σάς ανεβάζουν, σας σηκώνουν όταν νιώθετε ότι έχετε πέσει ψυχολογικά, γιορτάζουν τις νίκες σας. Σας κάνουν να αισθάνεστε ότι σας αξίζει ολόκληρος ο κόσμος κι εκείνοι που χορεύουν μαζί σας σαν να μην σας βλέπει κανείς άλλος. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν τεράστια επιρροή στην προσωπική σας ευτυχία», αναφέρει στα social.

Και τι έλεγε για τον Νικόλαο; «Δεν νιώθω σαν πριγκίπισσα. Δεν αισθάνομαι ότι παντρεύτηκα πρίγκιπα με τίτλο. Αν και τελικά μπορεί να είναι ο πρίγκιπας μου. Αλλά τίποτα παραπάνω».


Το παρασκήνιο και το τρίτο πρόσωπο

Από τις αρχές του 2024, οι κοινές τους εμφανίσεις είχαν «παγώσει». Η Τατιάνα ταξίδευε ολοένα και συχνότερα στο εξωτερικό. Χωρίς εκείνον. Η τελευταία κοινή τους λήψη στα social, παρά το ότι εκείνη εξακολούθησε να καμαρώνει και το 2024 για τη φωτογραφική δουλειά του, ήταν τον Οκτώβριο, στα γενέθλιά του. «Φέρνεις τόση χαρά και γέλιο στις ζωές και τις καρδιές των ανθρώπων. Με όλους τους τρόπους. Συνέχισε να λάμπεις. Σήμερα γιορτάζουμε εσένα σε όλη σου τη δόξα!» Τότε, είχε ποστάρει μια κοινή τους λήψη αγκαλιά. Ενώ λίγο καιρό νωρίτερα, στις 18/9/2024, έκαναν την τελευταία τους κοσμική εμφάνιση, στο Ηρώδειο.

Όπως, βέβαια, θα πουν πηγές εκ των έσω, υπάρχει τρίτο πρόσωπο. Από ποια πλευρά; «Από αυτήν του Νικολάου», ισχυρίζονται πηγές από τον κύκλο του πρώην ζευγαριού. «Πρόκειται για μία γυναίκα που γνώρισε από κοινούς γνωστούς, με την οποία συνδέονται σοβαρά».

Εκείνη; Το βέβαιο είναι πως και σε αυτήν την -προφανώς εξαιρετικά δύσκολη- φάση της ζωής της θα αποταθεί στον αδελφό της, Μπόρις, τον «φύλακα-άγγελό» της, όπως πολλάκις τον έχει χαρακτηρίσει, και τη μητέρα της, που είναι περισσότερο φίλη της. Τη στηρίζουν νύχτα μέρα. Πολλώ δε μάλλον τώρα. Το ότι μιλάμε για «βελούδινο» διαζύγιο δεν παίζει κανένα ρόλο. Ένας χωρισμός είναι πάντα χωρισμός. Όσο πολιτισμένα κι αν έχει επέλθει. Όσο για το ότι δεν απέκτησαν παιδιά, η Τατιάνα έχει πει: «Το να είμαι θεία είναι από τις μεγαλύτερες ευλογίες στη ζωή μου. Η ανιψιά και ο ανιψιός μου φέρνουν τόση χαρά κι ευτυχία σε όλους στην οικογένειά μας. Παρά την ηλικία τους, είναι από τους καλύτερους δασκάλους, μου μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα».

Να σημειώσουμε ότι σενάρια χωρισμού είχαν κυκλοφορήσει και το 2019, αλλά τότε διαψεύστηκαν πανηγυρικά - με μετέπειτα κοινές τους εμφανίσεις, όπου ήταν μες στα μέλια. Τώρα όμως είναι επίσημο: η αυλαία στον γάμο τους έπεσε. Το διαζύγιο είναι παρόν. Και, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες, περιθώρια επανασύνδεσης δεν υφίστανται.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0pmkitc04w1)