Χωρίζουν οι γαλαζοαίµατοι; Κι όµως. Με αφορµή το «εκκωφαντικό» διαζύγιο του Νικολάου µε την Τατιάνα Μπλάτνικ, έπειτα από 14 χρόνια έγγαµου βίου και 20ετούς σχέσης, ερευνήσαµε το ιστορικό των γάµων γαλαζοαίµατων, που από το παραµύθι που έστησαν οι πρωταγωνιστές τους κατέληξαν στα δικηγορικά γραφεία. Για να µοιράσουν τις περιουσίες τους. Και να γίνουν πρωτοσέλιδα.

Στα της χώρας µας πρώτα και στην περίπτωση της πριγκίπισσας Ελένης, πρωτότοκης του Κωνσταντίνου Α’ της Ελλάδας και της Σοφίας.

Στις 10/3/1921 έγινε η πρώτη πριγκίπισσα της Ελλάδας που παντρεύτηκε στην Αθήνα τον δεύτερο εξάδελφό της, διάδοχο τότε του ρουµανικού θρόνου, Κάρολο. Αλλά το 1928 ο γάµος διαλύθηκε από το Ανώτατο ∆ικαστήριο της Ρουµανίας «για λόγους ασυµβατότητας».

Ο δεύτερος γάµος ήταν του βασιλιά Γεωργίου Β’, πρωτότοκου γιου του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’: Ανέβηκε στον θρόνο στις 27/9/1922, «αποκαθηλώθηκε» από την επαναστατική κυβέρνηση, εγκατέλειψε τη χώρα, επανήλθε ύστερα από το δηµοψήφισµα του 1935, αλλά, όταν καταλήφθηκε και η Κρήτη από τους Γερµανούς, διέφυγε στο Κάιρο. Ο γάµος του µε την Ελισάβετ της Ρουµανίας, το 1921, κατέληξε το 1935 σε ένα πολυσυζητηµένο διαζύγιο. Ο λόγος; «Τρίτο πρόσωπο», «πέτρα του σκανδάλου», ήταν η Τζόις Μπρίτεν Τζόουνς, σύζυγος Βρετανού αξιωµατούχου στις Ινδίες, η οποία ερωτεύθηκε τον εξόριστο βασιλιά και πέρασε µαζί του το µεγαλύτερο διάστηµα στην Αθήνα.

diazygia
diazygia1

ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ


Το διαζύγιο για το οποίο χύθηκαν οι περισσότεροι τόνοι µελάνης ήταν, φυσικά, εκείνο του Καρόλου µε τη λαίδη Νταϊάνα. Τον Αύγουστο του 1996 εκδόθηκε, αλλά, ενώ εκείνος ήταν αποφασισµένος να επισηµοποιήσει τη σχέση του µε την Καµίλα, ο τραγικός θάνατος της λαίδης Ντι, στις 31/8/1997, και το σοκ που προκάλεσε παγκοσµίως καθυστέρησαν τον γάµο, που τελικά έγινε τον Απρίλιο του 2002.

Η περίπτωση του πρίγκιπα Αντριου µε τη Φέργκι (Σάρα Φέργκιουσον) συγκαταλέγεται επίσης ανάµεσα στις πιο «βροντερές». Χώρισαν το 1992, το διαζύγιο εκδόθηκε το 1996, αλλά εξακολούθησαν τη συγκατοίκηση στο Royal Lodge, στο Ουίνδσορ. Το περασµένο καλοκαίρι, η Φέργκι διαγνώστηκε µε καρκίνο κι έκτοτε πυκνώνουν τα σενάρια που τους θέλουν να ξαναπαντρεύονται.

Στη λίστα και το πολύκροτο διαζύγιο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, της µικρότερης αδελφής της βασίλισσας Ελισάβετ, που αποτέλεσε πονοκέφαλο για το Μπάκιγχαµ. Το βασιλικό πρωτόκολλο και η αδερφή της δεν της επέτρεπαν, όταν ήταν 22 ετών, να παντρευτεί τον µεγάλο της έρωτα, τον σµηναγό Πίτερ Τάουνσεντ. Αν το τολµούσε, θα έπρεπε να απαρνηθεί τον τίτλο και να φύγει από τη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Επίσης, η Εκκλησία της Αγγλίας δεν θα έδινε την έγκρισή της για αυτόν τον γάµο. Στις 26/2/1960, ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες της µε τον φωτογράφο Αντονι Ρόµπερτ Aρµστρονγκ Τζόουνς. Απέκτησαν δύο παιδιά, αλλά ο γάµος τους διαλύθηκε το 1978, λόγω εξωσυζυγικών σχέσεων εκατέρωθεν, που έδωσαν επί µακρόν τροφή στα ΜΜΕ.

Η ΠΡΩΤΗ ∆Ι∆ΑΞΑΣΑ


Αυτονόητο, δεν θα παραλείπαµε την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, την πρώτη γαλαζοαίµατη που χώρισε τον άντρα της, βασιλιά Ερρίκο τον 8ο, το 1540. Ούτε τον πρίγκιπα Λέκα της Αλβανίας τον Β', που παντρεύτηκε την Ελια το 2016 και χώρισαν αυτόν τον Ιανουάριο. Αναµφίβολα, ούτε την πριγκίπισσα Αννα και τον Μαρκ Φίλιπς: Παντρεύτηκαν το 1973, η ανακοίνωση ότι χωρίζουν βγήκε το 1989 και το διαζύγιο το 1992.

Επίσης, η λαίδη Νταβίνα Ουίνδσορ (ανιψιά της βασίλισσας Ελισάβετ) παντρεύτηκε τον Γκάρι Κρίστι Λούις - τον πρώτο από το Μαορί που έγινε σύζυγος µέλους της βασιλικής οικογένειας, το 2004.

Οµως, χώρισαν το 2018. Το Μπάκιγχαµ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση έναν χρόνο αργότερα, επιβεβαιώνοντας ότι είχαν όντως χωρίσει το 2018. Τέλος στον γάµο τους, δε, ύστερα από 27 χρόνια, έδωσε και ο κόµης του Σνόουντον, Ντέιβιντ Αρµστρονγκ Τζόουνς, µε τη Σερένα.

Πρόκειται για τον γιο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας και ανιψιό της βασίλισσας Ελισάβετ, που αποφάσισε να πάρει συναινετικό διαζύγιο µε τη λαίδη. Στο «µενού», τέλος, περιλαµβάνεται ο γιος της πριγκίπισσας Αννας, Πίτερ Φίλιπς, που χώρισε επίσης το 2020 την Οτοµν Φίλιπς.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 27/4