Le Monde για την "Οδύσσεια": Ο Νόλαν εντυπωσιάζει με το θέαμα, αλλά χάνει την ψυχή των ηρώων
Η αυστηρή κριτική της γαλλικής εφημερίδας
Η Le Monde αναγνωρίζει το οπτικό μεγαλείο της «Οδύσσειας», αλλά θεωρεί ότι οι χαρακτήρες παραμένουν αδύναμοι και ο Οδυσσέας απέχει από τον πολυμήχανο ήρωα του Ομήρου
Μια αυστηρή κριτική για την πολυαναμενόμενη «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν δημοσίευσε η Le Monde, λίγες ώρες πριν από την έξοδο της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η γαλλική εφημερίδα αναγνωρίζει τη φιλοδοξία, τα τεράστια μέσα και την εντυπωσιακή οπτική δύναμη της παραγωγής, υποστηρίζει όμως ότι ο σκηνοθέτης δυσκολεύεται να σταθεί πραγματικά απέναντι στο μεγαλείο του ομηρικού έργου.
Διαβάστε: "Οδύσσεια": Λαμπερή πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη - Οι εμφανίσεις που έκλεψαν όλα τα βλέμματα (Εικόνες)
Διαβάστε: "Οδύσσεια": Λαμπερή πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη - Οι εμφανίσεις που έκλεψαν όλα τα βλέμματα (Εικόνες)
Ένα μεγαλειώδες αλλά θορυβώδες θέαμα
Σύμφωνα με τον κριτικό κινηματογράφου Ζακ Μαντελμπόμ, ο Νόλαν επιχειρεί να δημιουργήσει μια «μεγαλειώδη πρωτογονική» αισθητική, γεμίζοντας την οθόνη με σκοτεινούς ουρανούς, αγριεμένες θάλασσες, οριακά φωτισμένους χώρους, παράξενους μυθικούς κόσμους και μάχες μεγάλης κλίμακας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η μουσική, με έντονα κρουστά και έναν σχεδόν εκκωφαντικό ήχο, που μετατρέπει το ομηρικό ταξίδι σε μια επιβλητική κινηματογραφική εμπειρία. Η Le Monde ξεχωρίζει ορισμένες από τις πιο γνωστές περιπέτειες του Οδυσσέα, όπως τη συνάντηση με τον ανθρωποφάγο Κύκλωπα Πολύφημο και το επεισόδιο με την Κίρκη, η οποία μεταμορφώνει τους συντρόφους του σε χοίρους. Οι σκηνές αυτές αποδίδονται με ισχυρή οπτική φαντασία, χωρίς όμως να αρκούν για να δώσουν στην ταινία το βάθος του πρωτοτύπου.Το μεγάλο πρόβλημα: Οι χαρακτήρες μένουν στο περιθώριο
Το βασικό μειονέκτημα της ταινίας, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, βρίσκεται στην ποιότητα και στην ενσάρκωση των χαρακτήρων. Παρά το λαμπερό καστ, η Αν Χάθαγουεϊ ως Πηνελόπη, ο Τομ Χόλαντ ως Τηλέμαχος, η Σαρλίζ Θερόν ως Καλυψώ, ο Ρόμπερτ Πάτινσον ως Αντίνοος και η Ζεντάγια ως Αθηνά δεν αποκτούν την παρουσία και το δραματικό βάρος που απαιτεί το ομηρικό έπος. Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι ηθοποιοί περνούν σχεδόν απαρατήρητοι μέσα στο τεράστιο θέαμα, σαν η εικόνα και η τεχνική αρτιότητα να έχουν καταλάβει όλο τον χώρο που θα έπρεπε να δοθεί στην ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας.🇺🇸 Christopher Nolan's "The Odyssey" finally premiered in New York.
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) July 15, 2026
Now audiences can decide whether that heavily criticized Helen of Troy casting works on screen, or was every bit as misguided as people feared.
The film hits theaters Friday, so the debate is about to move…
En