Όταν νωρίτερα στο ραντεβού μας στο «Botrini’s», στο Χαλάνδρι. Αμέσως καταλαβαίνεις πως είναι συνεπής και τελειομανής. Ο πολυβραβευμένος σεφ Εκτορας Μποτρίνι φέτος, μέσα από το «Hell's Kitchen» στον ΑΝΤ1, μας δείχνει τη σκληρότητα της αληθινής κουζίνας. Είναι αυστηρός, αθυρόστομος και ξεσπά όταν βλέπει τραγικά λάθη.

Δεν μετανιώνει για τον τρόπο του, καθώς έτσι κατάφερε να μπει στη λίστα με τους καλύτερους σεφ στον κόσμο. Ωστόσο, οι εκρήξεις του κατά τη διάρκεια της εκπομπής έχουν κάνει πολλούς να τον σχολιάσουν αρνητικά. Αν τον ενοχλεί; Καθόλου. «Σε όλες τις κουζίνες υπάρχουν εντάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμα και στις ταβέρνες, που μπορεί να υπάρχουν τρία άτομα, υπάρχει ένταση. Το “Hell's Kitchen” είναι η μόνη εκπομπή στην Ελλάδα που δεν έχει σενάριο. Yπάρχουν δύο ομάδες, ένα μενού και συμβαίνει ό,τι σε κάθε εστιατόριο κάθε στιγμή. Υπάρχουν 56 κάμερες, είναι όλα ελεύθερα και μετά γίνεται μοντάζ.

Ο καθένας βγάζει τον εαυτό του, όλα είναι αληθινά», εξηγεί στο «Secret». Τον ενοχλούν τα αρνητικά σχόλια; «Ειλικρινά, δεν με ενοχλεί τίποτα, γιατί θεωρώ πως κάνω άψογα τη δουλειά μου. Εγώ είμαι μαλθακός, άλλοι είναι πιο αυστηροί από μένα. Για μένα δεν είναι παιδιά, είναι επαγγελματίες. Τα παιδιά είναι στην παιδική χαρά.

Για παράδειγμα, όταν έχεις 15 άτομα από 22 έως 40 ετών και είναι ο ένας με το κινητό, ο άλλος με τη μουσική, θα υπάρξουν ατυχήματα. Η κουζίνα θα είναι βρώμικη. Πρέπει να υπάρχει πειθαρχία και ιεραρχία. Αλλιώς, δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά». Οσο γι’ αυτό που τον εκνευρίζει περισσότερο, απαντά αμέσως, χωρίς σκέψη.

«Η ανθρώπινη ηλιθιότητα, όταν ο άλλος δεν καταλαβαίνει. Είναι σοβαρή υπόθεση το φαγητό. Χθες, μου έφεραν οκτώ κιβώτια ψάρια. Ποιος θα τα καθαρίσει; Είναι 4 ώρες δουλειά. Οταν του λες του άλλου πώς πρέπει να καθαρίσει το ψάρι και σκέφτεται πώς θα το πιάσει, δεν έχει κατανοήσει ποια είναι η δουλειά του μάγειρα», τονίζει. Η τηλεθέαση δεν τον αγχώνει. Ξέρει τι κάνει, θέλει να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και γνώριζε εξαρχής πως ήδη υπήρχαν προγράμματα στην τηλεόραση που είχε ταυτιστεί μαζί τους το κοινό.

«Τα νούμερα στην αρχή ήταν χλιαρά, τώρα είμαστε πολύ πάνω. Ξεκινήσαμε στο τελείωμα της σεζόν με ένα “Survivor” και ένα “Master Chef” που είχαν το κοινό τους και τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει τα νούμερα τηλεθέασης. Σίγουρα αν είχε ξεκινήσει από την αρχή θα είχε πολύ καλύτερα νούμερα», δηλώνει. Μπορεί ο ίδιος να φωνάζει, αλλά την ψυχραιμία του δεν τη χάνει. Η εμπειρία του τον έχει μάθει να προλαβαίνει το κακό πριν γίνει. «Εκτός εαυτού δεν με έχει βγάλει κανείς. Προσπαθώ να τα προλαβαίνω όλα, αλλιώς το κόβω από την αρχή. Οταν θα φωνάξω, μετά από ένα λεπτό ηρεμώ. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανέναν. Οταν βρίσω κάποιον, μετά έχει τελειώσει και αυτό είναι το μεγαλείο... μετά από λίγο να του πω “μπράβο”. Θέλω να βγάλω καλούς μάγειρες, όχι καλά παιδιά», συμπληρώνει.  

Ο ΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ

 Στον έρωτα δεν είναι αυστηρός, αντίθετα δεν τον ενοχλεί καθόλου αν η γυναίκα δεν μαγειρεύει, ενώ η σύντροφός του τον κρίνει συχνά. «Είμαι νορμάλ άνθρωπος, δεν βρίζω και πάντα υπάρχει κριτική. Οι πιο σκληροί κριτές είναι αυτοί που είναι δίπλα σου και σε αγαπάνε. Οσο για τη μαγειρική, ναι, μου μαγειρεύει, αλλά δεν με αφορά πολύ αυτό. Η γυναίκα είναι για άλλα πράγματα...».

Θα φάμε κουφέτα από τον Εκτορα Μποτρίνι; Ο ίδιος αφήνει ένα μυστήριο γύρω από την προσωπική του ζωή. «Μπορεί να έχουμε φάει και να μην το ξέρετε... θα βγάλουμε τα μυστικά μας στη φόρα;», λέει χαριτολογώντας. Προχωράει στο «Botrini’s Restaurant» και κουτσαίνει. Το πόδι του ακόμα τον ταλαιπωρεί, όμως ο τηλεθεατής δεν έχει καταλάβει τίποτα. «Εκανα ένα μεγάλο χειρουργείο στο γόνατό μου, μετά το ξαναχτύπησα και θέλω ακόμα έναν μήνα φυσικοθεραπεία. Είναι λίγο κουραστικό να μένεις πίσω. Στην αρχή ήμουν στο κρεβάτι για 15 μέρες. Είναι προβληματικό, δεν είναι τόσο εύκολο, όμως την εκπομπή τη βγάλαμε χωρίς γκρίνιες», εξηγεί.

Σχολιάστηκαν έντονα τα πλάνα όπου ο ίδιος πετάει τα φαγητά που δεν ήταν καλά στα σκουπίδια. Ομως ο Εκτορας Μποτρίνι είναι ξεκάθαρος και σε αυτό το κομμάτι: «Με τσαντίζει η υποκρισία. Ενα πράγμα που πρέπει να πάει στα σκουπίδια δεν το δίνουμε να το φάει άνθρωπος. Τον ισοπεδώνουμε τελείως. Πόσο σωστό είναι το καμένο φαγητό να το δώσεις σε έναν άστεγο; Εμείς πετάμε φαγητό που δεν τρώγεται. Που είναι λύσσα, που βρωμάει, που έχει καεί. Αν κάποιος από το τραπέζι γυρίσει το πιάτο επειδή έχει δίπλα κρεμμύδια, που δεν το θέλει, φυλάμε το πιάτο και το βράδυ τα τρώμε οι μάγειρες, το σέρβις και όλοι», τονίζει.

Ο ίδιος απαντά και στον ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος δημόσια είπε πως δεν πέρασε καλά στο «Hell's Kitchen» και ότι ο Μποτρίνι δεν πήγε στο τραπέζι τους, τους απαξίωσε και δεν τους είπε ούτε «γεια». «Κάνει λάθος και θα έπρεπε να είναι πιο τυπικός και τίμιος. Εγώ δεν ήξερα καν ότι ήρθε καλεσμένος. Οταν τον είδα να μπαίνει, τον χαιρέτησα. Μιλήσαμε, τους καλωσόρισα και βγάλαμε και φωτογραφία. Εχουμε τις κάμερες και μπορούμε να δούμε τα πάντα. Μετά, δυστυχώς, η βραδιά του σέρβις ήταν δραματική, το μισό εστιατόριο δεν έφαγε, και εγώ ασχολήθηκα με τους παίκτες. Αν έχει πρόβλημα, να έρθει στο εστιατόριό μου να το πει», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στο Secret, ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018