Ότι ο Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ είναι ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό. Και µπορεί να καθυστέρησαν λίγο, αλλά τα σχέδιά του για το πώς θα διαµορφώσει το νησί είναι έτοιµα και «µε τη βούλα» για υλοποίηση. Ο Ρώσος κροίσος σχεδιάζει την ανοικοδόµηση επαύλεων και την κατασκευή πολυτελών εγκαταστάσεων πολλών εκατοµµυρίων. Αυτή η χλιδή, βέβαια, ήταν τουλάχιστον αναµενόµενη...

Αυτό που ίσως κάνει εντύπωση είναι ότι θέλει στο νησί να υπάρχουν και... πουλερικά. Συγκεκριµένα, αναµένεται να κατασκευαστούν ολόκληρες πτηνοτροφικές µονάδες, σύµφωνα πάντα µε το σχέδιο που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το νέο πρότζεκτ που ετοιµάζει στο νησί του Σκορπιού ο Ρώσος κροίσος θα είναι σίγουρα µια επένδυση που θα εκτοξεύσει το κύρος και τη δυναµική της περιοχής, της Λευκάδας και των Ιονίων Νήσων γενικότερα, σε ολόκληρο τον κόσµο.

Οι εργασίες ανοικοδόµησης του τεράστιου αυτού έργου αναµένεται να αρχίσουν στο τέλος του καλοκαιριού του 2018. Ο Ρώσος κροίσος σχεδιάζει να ξαναζωντανέψει τον µύθο του νησιού µε έργα ύψους 120.000.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο περιλαµβάνει την ανέγερση 12 ή και παραπάνω πολυτελών µονοκατοικιών, µε εµβαδόν 500 έως 1.200 τ.µ. η καθεµία και συνολική δυναµικότητα 48 κλινών, καθώς και άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όπως σπα, εστιατόρια και µαρίνα. Ακόµα, έχει σχεδιαστεί η δηµιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδα γκολφ, τένις, µπάσκετ και ποδοσφαίρου. Επίσης, προβλέπεται στο νησί να υπάρχουν µια µονάδα αφαλάτωσης νερού, χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου υγρών καυσίµων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αγωγοί µεταφοράς νερού.

Σχεδόν ένα µικρό αυτόνοµο χωριό, δηλαδή... Το νησί φαίνεται ότι θα ζήσει ξανά τις ένδοξες στιγµές όταν ήταν στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση.

Στόχος της οικογένειας του Ρώσου επιχειρηµατία είναι να δηµιουργήσει το πρώτο και πιο σύγχρονο συγκρότηµα πολυτελών καταλυµάτων στην Ελλάδα που βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο και ένα από τα λίγα σε ολόκληρο τον κόσµο. Πάντα, όµως, οικολογικά...

Το νησί του Σκορπιού, εµπίπτει σε ειδικό καθεστώς προστασίας, αφού ολόκληρη η ζώνη στην οποία ανήκει έχει χαρακτηριστεί ως «Natura». Αυτό σηµαίνει, µε βάση τους πολεοδοµικούς κανονισµούς, ότι δεν µπορεί να κτιστεί πάνω από το 5% του νησιού, γι’ αυτό και η ανάπτυξή του γίνεται µε πολύ προσεκτικά βήµατα.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018