Xιλιάδες κόσμου παραληρεί και ένα συγκρότημα εκστασιασμένο ροκάρει πάνω στο stage. Αυτό είναι το σκηνικό σε κάθε συναυλία του πιο διάσημου συγκροτήματος σε όλο τον κόσμο.

Δύο χρόνια μετά το τελευταίο τους live, οι Scorpions επιστρέφουν στη χώρα μας και ο γνωστός κιθαρίστας Ρούντολφ Σένκερ μίλησε στο «S» για την Ελλάδα και τη μοναδικότητα των Ελλήνων.

Οταν πρόκειται να μιλήσεις με έναν ζωντανό θρύλο της μουσικής, όπως είναι ο Ρούντολφ, ίσως υποσυνείδητα να περιμένεις να είναι πιο... σταρ.

Αλλά ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και βλέπεις έναν φιλικό και προσιτό άνθρωπο να σε καλωσορίζει και να σε χαιρετά εγκάρδια.

Το δωμάτιό του «έβλεπε» στην Ακρόπολη. Καθόλου τυχαία επιλογή. Το βλέμμα του συχνά πήγαινε προς το μέρος της. Λατρεύει αυτήν τη θέα, αυτήν την ιστορία και αυτήν την αύρα που εκπέμπει, θα μας εκμυστηρευθεί. Η εικόνα του χαρακτηριστική. Μαύρο καπέλο, μαύρα γυαλιά ηλίου και στον λαιμό του ένα κολιέ με περασμένη μια πένα κιθάρας και άλλο ένα με το σύμβολο των Scorpions.

Αν τον παρατηρήσεις πιο προσεκτικά, θα δεις ότι τα δάχτυλά του έχουν πάρει τη μορφή της κιθάρας του. Παίζει, άλλωστε, από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Ο Ρούντολφ Σένκερ έδειχνε να απολαμβάνει πραγματικά την κουβέντα μας.

Δεν έκανε απλά μια συνέντευξη για να προωθήσει τη συναυλία του, αλλά επιδίωκε την επικοινωνία, ήθελε να ακούσει και να πει.

«Είμαι δικός σας», είπε χαμογελώντας και η κουβέντα ξεκίνησε. Και είπαμε πολλά... Η Ελλάδα κυρίαρχη σε όλη την κουβέντα μας. Μοιάζει πραγματικά να έχει αγαπήσει τον τόπο μας ο γνωστός κιθαρίστας.

Τους Scorpions θα τους απολαύσουμε σε μια μεγάλη ροκ βραδιά που θα μείνει στην ιστορία, γι’ αυτό και ο τίτλος της συναυλίας είναι «Once in a Lifetime», τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, στο Καλλιμάρμαρο. Και η επιλογή του μέρους δεν είναι καθόλου τυχαία.

Ο Ρούντολφ φαίνεται να ξέρει καλύτερα και από τους Ελληνες την ιστορικότητα του σταδίου. Ηξερε το Παναθηναϊκό Στάδιο από παλαιότερες εξορμήσεις του στην Ελλάδα, απλά τώρα ήρθε η... στιγμή. «Το θέμα είναι να βρεις την κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστείς κάπου, πόσω μάλλον στον συγκεκριμένο χώρο. Και το momentum είναι τώρα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί το Καλλιμάρμαρο είναι ένα φανταστικό στάδιο, μαγικό μέρος.

Ξέρω πολλά γι’ αυτό και όσα έχω μάθει είναι επειδή μελετάω Σωκράτη και Πλάτωνα. Πάντοτε τους διάβαζα για να αποκτήσω μια πιο φιλοσοφική προσέγγιση των πραγμάτων», είπε ο τραγουδιστής.    

ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ  

Η συνύπαρξη με την Κρατική Ορχήστρα, όπως τόνισε, είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της βραδιάς. «Θα παίξω κιθάρα μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Καλλιμάρμαρο. Είναι φανταστικό να παίζεις μαζί με μία ορχήστρα. Τα τραγούδια αποκτούν νέα διάσταση, άλλη ενέργεια», εξήγησε.

Οταν η κουβέντα μας πήγε στην Ελλάδα και τους Ελληνες, ο ενθουσιασμός του δεν κρύφτηκε. «Είναι πραγματικά από τους πιο σπουδαίους σταθμούς μας η Ελλάδα. Μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά να παίζω στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία. Εχουμε αποκτήσει μία ξεχωριστή σχέση με τους Ελληνες fans μας. Εχουμε φανατικό κοινό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι επιλέξαμε πολλές παραγωγές του MTV unplugged να προβάλλονται live από τη χώρα σας. Υπάρχει μια μοναδική ενέργεια, που μόνο εδώ τη συναντάμε». Οσο για το αν ο ίδιος θα έμενε στην Ελλάδα μόνιμα... «Γιατί όχι; Εχω πάει σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και τη γνωρίζω καλά. Μου αρέσει η Αθήνα, αλλά και η Θεσσαλονίκη.

Σίγουρα λατρεύω και πολλά νησιά. Εχω ταξιδέψει στη Σαντορίνη και τη Μύκονο», είπε και συνέχισε: «Αυτές τις μέρες είπα στα παιδιά από το συγκρότημα να φτιάξουμε ένα βίντεο με φόντο την Ακρόπολη και να το στείλουμε σε έναν πρώην ατζέντη μας που έχει ελληνική καταγωγή και μας μιλούσε συχνά για την Ελλάδα.

Από πάντα, λοιπόν, φαίνεται ότι υπήρχε ένας σύνδεσμος με αυτήν τη χώρα». Και έπειτα θυμήθηκε την πρώτη φορά που ήρθε στη χώρα μας... «Θυμάμαι την πρώτη φορά που είχα έρθει στην Ελλάδα. Θυμάμαι ότι τότε ήταν περίοδος που είχατε εκλογές. Και παρά τη γενικότερη αναστάτωση που επικρατούσε εδώ, ο κόσμος μάς έδειξε την αγάπη του. Βρήκε χρόνο για μας». Του ζήτησα να μου πει τι το ξεχωριστό εντοπίζει στους Ελληνες και αν έχει δημιουργήσει πραγματικές σχέσεις με fan τους.  

«ΧΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

«Εχω πράγματι πολύ δυνατούς δεσμούς στην Ελλάδα. Ξέρετε, υπάρχουν μέρη στα οποία πραγματικά νιώθεις κάτι πιο ιδιαίτερο με τους ανθρώπους και η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα ένα τέτοιο μέρος. Αυτή η χημεία με τους ανθρώπους είναι μοναδική. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο ένθερμος ήταν ο κόσμος όταν κάναμε τη συναυλία στο γήπεδο “Καραϊσκάκη”.

Μίλησα για την ομάδα του Ολυμπιακού και ταρακουνήθηκε όλο το γήπεδο». Και είναι ακριβώς αυτή η ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι Scorpions με την Ελλάδα που τους έκανε να τη βάλουν και αυτήν τη φορά μέσα στους σταθμούς της περιοδείας τους. «Δεν είναι πάντοτε το ζητούμενο να βγάλεις λεφτά. Βρισκόμαστε εδώ ύστερα από 52 χρόνια πορείας, γιατί σκοπός μας ήταν πάντα να χτίζουμε φιλίες και να παίζουμε μουσική εκεί όπου υπάρχει ηλεκτρισμός, ενέργεια». Οταν τον ρώτησα ποιο είναι το μότο των Scorpions, μου μίλησε για την αγάπη. «Το μότο μας είναι “αγάπη, ειρήνη και ροκ εν ρoλ”.

Την αγάπη την εκπροσωπεί το τραγούδι “Still loving you”, την ειρήνη το τραγούδι “Winds of change” και το ροκ εν ρoλ το τραγούδι “Rock you like a hurricane”».

Και το ανέλυσε... «Εχουμε πάει σε διάφορες χώρες, όπως την Ινδονησία ή τις Φιλιππίνες, όχι με τα όπλα και τα τανκς, όπως μια άλλη γενιά Γερμανών, αλλά σαν μία καινούργια γενιά ανθρώπων, που πήγαν να δώσουν στους άλλους λαούς τη μουσική μας». Και λίγο πριν τον αφήσουμε, ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάτι που να μην έχει κάνει μέχρι τώρα στη ζωή του. Ξαφνιάστηκε κάπως. Παραδέχτηκε ότι δεν περίμενε τέτοια ερώτηση και σχεδόν αφοπλιστικά είπε: «Δεν ξέρω!».

«Ο κόσμος πάντοτε γυρίζει και η ζωή μας είναι μια ρόδα. Φανταζόσασταν πριν από 10 χρόνια ότι ο κόσμος θα ήταν όπως είναι σήμερα; Οχι! Γι’ αυτό και εγώ πάντοτε παρακολουθώ προσεκτικά τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου και όταν βλέπω κάτι που να με εμπνέει προσπαθώ να το κατακτήσω! Θέλω, για παράδειγμα, να πάω στο φεγγάρι να δώσω μία συναυλία.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι πιθανό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ωστόσο είμαι ευτυχισμένος που μπορώ να βάζω κάθε φορά νέους στόχους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη συναυλία τώρα στο Καλλιμάρμαρο. Βλέπαμε το Καλλιμάρμαρο όπως και την Ακρόπολη, με δέος, και να τώρα ήρθε η ώρα, η συγκυρία, να παίξουμε σε αυτό το στάδιο. Επομένως, το βασικό πράγμα στη ζωή είναι να έχεις υπομονή. Αν κάτι θέλεις πάρα πολύ να γίνει, θα γίνει»!  

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Παρασκευή 25 Μαΐου 2018