Αυθόρμητος, αυθεντικός και χωρίς να μασάει τα λόγια του, ο Γιάννης Μόρτζος λέει πάντα τη γνώμη του χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Συναντήσαμε τον δημοφιλή ηθοποιό στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», όπου υποδύεται τον Σωκράτη στην παράσταση «Η δίκη του Σωκράτη μέσα από τα μάτια δύο φοιτητών». Ο ηθοποιός, που υπήρξε κολλητός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, μας εξηγεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μιμηθεί τον Ανδρέα, τι τον ενοχλεί στην κρατική τηλεόραση, αλλά και γιατί πάντα τσακωνόταν με τη Μελίνα Μερκούρη.  

Πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Η δίκη του Σωκράτη μέσα από τα μάτια δύο φοιτητών» στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Μίλησέ μας γι’ αυτό.

Είπαμε να κάνουμε την παράσταση για έναν λόγο… Ζούμε μια περίοδο που τα μηνύματα και τα γεγονότα της εποχής του Σωκράτη αντηχούν μέχρι σήμερα. Αυτό έγινε μετά από πολύ σκέψη, γιατί η διαδικασία της δίκης του Σωκράτη είναι κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει τι συνέβη. Ακούνε ότι ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο μέχρι εκεί πάει το μυαλό τους, ή μέχρι εκεί γνωρίζουν.

Υπήρξε τότε μια πολιτική κατάσταση, η οποία ήταν εντελώς διεφθαρμένη. Δεν μπορούσε ένας άνθρωπος σαν τον Σωκράτη, που ήταν φιλόσοφος με πίστη στην αλήθεια και στις καλές σχέσεις των ανθρώπων, να στεριώσει σε αυτό το περιβάλλον. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, με πολλούς.  

Ηταν κολλητός σου ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πολλοί λένε ότι ο Τσίπρας τον μιμείται. Ποια είναι η γνώμη σου;

Αυτό είναι ύβρις. Τον Ανδρέα δεν μπορεί να τον μιμηθεί κανείς. Ηταν μια προσωπικότητα ξεχωριστή. Και δεν το λέω εγώ μόνο, που τον γνώρισα και τον είχα σαν αδελφό, το λένε άνθρωποι που έχουν μια οντότητα παγκόσμια. Ο Ανδρέας είχε μια τεράστια μόρφωση, παγκόσμιες γνωριμίες, γι’ αυτό και ήταν αποδεκτός από όλο τον πολιτικό κόσμο, ανεξάρτητα αν κάποιοι δεν ήταν μαζί του. Αν τον μιμείται ο Τσίπρας τον Ανδρέα, του κάνει κακό, γιατί ο Ανδρέας είναι μια προσωπικότητα που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Αν το κάνει αυτό το πράγμα, βγαίνει σαχλό. Σε τι να τον μιμηθεί; Εξωτερικά δεν έχουν καμία σχέση. Ο Ανδρέας έγινε στα 55 πρωθυπουργός, ο Τσίπρας είναι πιο νέος, είναι σαράντα: Παρ’ όλα αυτά, η δυναμική της νεότητάς του δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δυναμική του Ανδρέα των 60 ετών.  

Ο Πάνος Καμμένος πώς σου φαίνεται;

Ανούσιος γάμος. Αυτό με έχει πειράξει πιο πολύ ακόμα και από τα προηγούμενα που είπα για την ασυναρτησία που επικρατεί μέσα στην κυβέρνηση των συριζαίων. Ο Καμμένος αντιπροσωπεύει μια πολιτική καθαρά δεξιόστροφη. Θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στη Ν.Δ. Γιατί να είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ; Νοθεύει τις ιδέες αριστερής κατεύθυνσης. Τις κάνει να φαίνονται πως είναι για το θεαθήναι. Προβλέπω ακόμα πιο δυσάρεστα πράγματα και οι Ελληνες θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το μετά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει τα όπλα κάποια στιγμή.  

Τι θυμάσαι από τον φίλο σου, τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Το χιούμορ του. Με τον Ανδρέα, πριν ξεκινήσουμε να μιλήσουμε πολιτικά, λέγαμε ανέκδοτα. Του άρεσαν πολύ τα σόκινγκ ανέκδοτα. Ηθελε να γελάει. Ηθελε οι φίλοι του που τον περιστοίχιζαν, όταν ανταμώναμε, να λένε πράγματα όχι δυσάρεστα, αλλά ευχάριστα. Οταν έφτανε η στιγμή να πάρει αποφάσεις, τότε ο Ανδρέας ήταν δύσκολος. Οταν έφτανε η κρίσιμη ώρα, μίκραιναν τα μάτια του και έπαιρνε μια όψη άγρια και, όσοι ήμασταν κοντά, μάς έπιανε τρομάρα. Ελεγα «είναι ικανός για όλα. Να φτιάξει και να γκρεμίσει την ίδια στιγμή».  

Θυμάσαι κάποια δυσάρεστη στιγμή μαζί του;

Ναι. Ηταν παραμονές εορτών. Ημασταν στο Ναύπλιο και τον ειδοποίησαν τηλεφωνικά να μην παραβρεθεί την Πρωτοχρονιά στην εκκλησία. Ηταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήθελαν να τον αποτρέψουν να πάει στη δοξολογία. Του είπα «πρόεδρε, δεν θα πας;» και μου λέει «θα πάω γιατί θέλω να τους κάνω κακό, θα τους κάνω να σκεφτούν ότι από εδώ και πέρα αλλάζω σελίδα, θα είμαι άλλος. Δεν θα είμαι ο Ανδρέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης των προηγούμενων».  

Από τη Μελίνα Μερκούρη τι θυμάσαι;

Η Μελίνα ήταν μια σπουδαία γυναίκα. Πρώτα απ’ όλα, είχε ένα προτέρημα: όταν μίλαγε, κοίταζε στα μάτια. Ηταν αληθινή. Οσες φορές με τη Μελίνα συζητούσα για πολιτικά τσακωνόμασταν.  

Είχες διατελέσει και διευθυντής στην ΕΡΤ2. Πώς σου φαίνεται σήμερα η ΕΡΤ;

Δεν την παρακολουθώ και παρακαλώ πάρα πολύ αυτούς που είναι ηγέτες εκεί να αλλάξουν ρότα, γιατί οι Ελληνες πληρώνουν, και προσφέρουν σκουπίδια. Ούτε σωστή ενημέρωση. Λιβανιστήρι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ούτε ψυχαγωγία. Πού και πού κάνουν καμία επανάληψη, οι οποίες είναι αυτές που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1985. Λυπάμαι που το λέω, αλλά το μαγαζί δεν πάει καλά.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 2 Ιουνίου 2018