Ήταν ο φιναλίστ στο π ρ ώ τ ο « M a s t e r Chef». Έχασε τη νίκη από τον Άκη Πετρετζίκη, όμως η αξία του ως μάγειρα αλλά και ως χαρακτήρα εκτιμήθηκε τόσο από τους συμπαίκτες του όσο και από τους κριτές και «δασκάλους» του. Ο Μιχάλης Καλαβρυνός τότε ήταν μόλις 26 ετών, όμως δεν έμοιαζε με τους άλλους της ηλικίας του. Είχε στόχους, όνειρα και μια ωριμότητα που σε κάνει να τον εμπιστευτείς. Έτσι, έφτασε στις Κάννες και ηγείται της πολύ διάσημης κουζίνας του εστιατορίου «Medusa». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Από το 2010, όταν προβλήθηκε το πρώτο «Master Chef» στο Mega, χάσαμε για κάποια περίοδο τα ίχνη του. Λίγους μήνες μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο σεφ και ο συμπαίκτης και φίλος του σήμερα Γιάννης Μάργαρης μετακόμισαν στην Κρήτη και εργάστηκαν σε εστιατόριο ξενοδοχείου, το μενού του οποίου είχε επιμεληθεί ο Λευτέρης Λαζάρου. Φυσικά, ο γνωστός σεφ τούς είχε επιλέξει. Επόμενο βήμα του Μιχάλη ήταν να κάνει ένα όνειρό του πραγματικότητα: να ανοίξει το δικό του εστιατόριο στον τόπο του, την Πτολεμαΐδα.

Ομως έπειτα από ενάμιση χρόνο «κατέβασε ρολά» εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που επικρατούν στη χώρα μας. «Είναι παράλογο να έχεις μαγαζί στην Ελλάδα. Δουλεύεις για τους φόρους», εξηγεί στο «Secret» και δεν είναι καν στα σχέδιά του να κάνει κάτι στο μέλλον. «Για κανέναν λόγο δεν θέλω να ανοίξω κάτι... τουλάχιστον τώρα», τονίζει. Πώς έφτασε όμως στις Κάννες, σε ένα μέρος όπου πολλοί θα ήθελαν να εργαστούν; «Γνωριστήκαμε με τον σεφ Γιάννη Κιόρογλου, μου έκανε την πρόταση και κατάλαβα πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία», εξηγεί. Πρόκειται για τον 38χρονο σεφ που έχει «αγκυροβολήσει» την τελευταία εξαετία στη νησίδα Ile Sainte-Marguerite, απέναντι ακριβώς από την ακτή των Καννών.

Στη Medusa  με τους συνεργάτες του

Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Κάννες, Ελλάδα και Καραϊβική και ετοιμάζεται να επεκταθεί στο Ντουμπάι και όχι μόνο. «Δεν υπάρχει διαφορά στη δουλειά. Και στην Ελλάδα το ίδιο σκληρά εργαζόμουν και πολλές ώρες, απλώς εδώ είναι τα πράγματα πιο οργανωμένα. Εδώ θα μείνω μέχρι τον Σεπτέμβριο και μετά θα επιστρέψω στην Ελλάδα, όπου διδάσκω στα ΙΕΚ Δέλτα», δηλώνει ο Μιχάλης Καλαβρυνός, ενώ η συνεργασία του δεν σταματά, αφού θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Ομως... διαφορά στα χρήματα υπάρχει; Πληρώνεται καλά; «Ναι, είναι πολύ καλά τα χρήματα εδώ», απαντά. Το «Medusa» είναι ένα μαγαζί για απαιτητικούς πελάτες. Είναι από τα πιο ακριβά και, φυσικά, το επισκέπτεται η ελίτ των επιχειρηματιών και διασήμων ανά την υφήλιο. Συνήθως έχουν έρθει με το... κότερό τους και βγαίνουν βόλτα για φαγητό. «Οι πελάτες είναι διάσημοι και οι λογαριασμοί μεγάλοι. Στο φεστιβάλ πήγαμε πολύ καλά. Εγινε χαμός. Είναι τεράστια ευκαιρία να εργάζεσαι εδώ και από θέμα φορολογίας είναι αρκετά καλά. Οι συνθήκες είναι επίσης πολύ καλές. Δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα», λέει. Το σημαντικό είναι πως ό,τι απολαμβάνουν οι πελάτες είναι από ελληνικά χέρια. «Είναι η φιλοσοφία της εταιρείας τέτοια. Θέλουν να είναι όλοι οι σεφ Ελληνες, γιατί πιστεύουν πως είναι οι καλύτεροι», εξηγεί ο Μιχάλης. Οκτώ χρόνια μετά τη συμμετοχή του στο «Master Chef», νιώθει κερδισμένος; «Ναι, γιατί έκανα γνωριμίες. Αυτό είναι το σημαντικό για να προχωρήσεις. Εμείς τότε στο πρώτο ούτε τι είναι τηλεόραση γνωρίζαμε ούτε πονηριά είχαμε ούτε καν είχαμε μπει να δούμε το αμερικανικό...», εξηγεί. Η τηλεόραση τον ενδιαφέρει; «Οχι, γιατί χρειάζεται πολύ χρόνο και εγώ δεν τον έχω. Προτιμώ να είμαι σε μια κουζίνα». Ο Μιχάλης έχει προτάσεις για να ανοίξει ξανά κάτι στην Πτολεμαΐδα, αλλά αυτό δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. «Οταν έχεις οικογένεια, σκέφτεσαι πολύ το βήμα που θα κάνεις», εξηγεί. Τέλος, εκτός από αναγνωρισιμότητα, το «Master Chef» του χάρισε και φίλους, όπως ο Ακης Πετρετζίκης, ο Γιάννης Μάργαρης και ο Βαγγέλης Μωραΐτης.

Στις Κάννες με φίλο και συνεργάτη του