Μετά τον Νίκο Χατζηνικολάου που δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, η Έλλη Στάη δημοσίευσε στο The Toc τις αντιρρήσεις της για τους όρους της τηλεμαχίας.

Δεν παίρνει όμως την απόφαση να μην είναι παρούσα για λογαριασμό του Open TV, αλλά εκφράζει την ελπίδα να αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή η διαδικασία.

«Μήπως θα έπρεπε, έστω και στο παραπέντε, να γίνει η ανατροπή; Να αποσαφηνιστούν επιτέλους οι ρόλοι και η διαδικασία, μακριά από a la carte σκοπιμότητες, ώστε να μπούμε στο πλαίσιο των κανονικών δεδομένων του ελεύθερου διαλόγου;» αναφέρει.

Για το ίδιο το ντιμπέιτ η δημοσιογράφος μιλά «για ντιμπέιτ χωρίς ντιμπέιτ», λέγοντας ότι οι τηλεθεατές «θα τους δουν να απαντούν κατά μόνας, σε κύκλους ερωτήσεων, με θεματικές ενότητες προκαθορισμένες από αυτούς, κυνηγώντας το χρόνο των 90 δευτερολέπτων και αποδεικνύοντας ότι μπορούν τελικά… να τα καταφέρουν. Σαν άλλο 'απαγορευμένο φρούτο', οι απευθείας ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών απαγορεύονται για ακόμη μια φορά διά ροπάλου».

Εκφράζει δε και την ανησυχία της για το γεγονός ότι την τελευταία περίοδο «πολλαπλασιάζεται ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο θόλωσης των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ δημοσιογραφίας και πολιτικής».

Αναφέρεται, με λίγα λόγια, στους δημοσιογράφους που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει ότι όσοι δεν εκλεγούν «θα επιστρέψουν ασμένως στην… 'ανεπηρέαστη' δημοσιογραφία».

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι το τόσο πληγωμένο επάγγελμά μας αντέχει και άλλη γκρίζα ζώνη» καταλήγει.