Την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα οικονομικά της ΕΡΤ επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κωνσταντίνος Ζούλας κατά την παρουσίαση της νέας διοίκησης της εταιρείας στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για την θέση του προέδρου της ΕΡΤ τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση πως «η ΕΡΤ σήμερα δεν έχει πόρους. Για να το πω απλά, τα ταμεία της είναι άδεια για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα, λόγω της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για αγώνες ποδοσφαίρου πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Από τους 2.200 υπαλλήλους της ΕΡΤ, μόνο οι 170 είναι κάτω των 40 ετών

Στο θέμα των υπαλλήλων, αν και ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμία πρόσληψη, ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζεται γενναία ανανέωση του προσωπικού της γιατί από τους 2.200 υπαλλήλους μόνο 170 είναι κάτω των 40 ετών, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες στο προσωπικό της για να γίνει η λειτουργία της στοιχειωδώς εύρυθμη.

Ζούλας για ΕΡΤ: Οι περισσότεροι μου ευχήθηκαν κουράγιο...

Σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει το κλίμα στην επιτροπή, ο κ. Ζούλας αστειεύτηκε λέγοντας ότι όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του οι περισσότεροι του τηλεφώνησαν για να του ευχηθούν καλό κουράγιο και όχι συγχαρητήρια. «Οι περισσότεροι μου ευχήθηκαν καλό κουράγιο, γερό στομάχι και γενικώς να μου συμπαρασταθούν. Μου τηλεφώνησαν για όσα περιμένουν από τη νέα διοίκηση. Κάποιοι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, μου είπαν συλλυπητήρια και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που μου είπαν συγχαρητήρια».

Ζούλας: Να μπει ξανά η ΕΡΤ στο τηλεχειριστήριο και στις πρώτες επιλογές

Όσον αφορά τους στόχους που έχει για τη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Ζούλας ανέφερε ότι φιλοδοξεί η ΕΡΤ να μπει ξανά στο τηλεχειριστήριο και στις πρώτες επιλογές των πολιτών αλλά και να γίνει επιλογή των νέων τηλεθεατών.

«Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ παραβίασε βάναυσα τους κανόνες της δεοντολογίας, γι’ αυτό και οι πολίτες την έβγαλαν από τον χάρτη των επιλογών τους. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι το αυτονόητο στοίχημα και το όραμα που έχουμε όλοι όσοι είμαστε απέναντί σας. Να γίνει η ΕΡΤ ένας σύγχρονος και ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός φορέας παρέχοντας αντικειμενική ενημέρωση. Ο στόχος είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, όταν συμβαίνει ένα σημαντικό γεγονός να είναι αυτονόητη και αυθόρμητη η επιλογή των πολιτών να γυρίζουν στις συχνότητες της ΕΡΤ για να έχουν μία πλήρη και αμερόληπτη ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει. Ένας δεύτερος στόχος είναι η ΕΡΤ να απευθυνθεί στις νεότερες ηλικίες που αγνοούν σήμερα ότι υπάρχει η ΕΡΤ».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Σπύρος Λάππας ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τοποθετήσει κομματικά στελέχη στην ΕΡΤ και κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα γιατί δεν έδωσε στα μέλη της επιτροπής τον αριθμό και τα στοιχεία για όσους έθεσαν υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ.