Νικόλαος Τσελεμεντές ΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ: Μεσογειακή Κουζίνα. Μη χάσετε τον 3ο σκληρόδετο τόμο της νέας σειράς βιβλίων με τις αυθεντικές συνταγές του πρώτου Έλληνα Master Chef, Νικόλαου Τσελεμεντέ, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου με τα Παραπολιτικά!

Αυτό το Σάββατο αποκτήστε τον τρίτο τόμο της νέας σειράς βιβλίων με τις αυθεντικές συνταγές του Νικόλαου Τσελεμεντέ, «ΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ: Μεσογειακή Κουζίνα». Είναι γνωστό ότι κάθε μια από τις 21 χώρες, που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα, έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ και τους δικούς τους τρόπους προετοιμασίας του φαγητού.  Άλλα πιάτα κυριαρχούν στην Ισπανία, στο Γιβραλτάρ, στη Γαλλία, στο Μονακό, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Ελλάδα, άλλες στην Αδριατική (Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βοσνία –Ερζεγοβίνη), άλλες στη Β. Αφρική, δηλαδή στη Μαγκρέμπ (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Λιβύη, Αίγυπτος), άλλες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανος). Όλη η Μεσόγειος όμως μοιράζεται τις ίδιες πρώτες ύλες και σχεδόν τον ίδιο τρόπο προετοιμασίας του φαγητού, αφού παντού είναι κοινό το κλίμα, η βλάστηση, τα ζώα και ο τρόπος ζωής. Ακόμα, στο διάβα των αιώνων έχουν «μοιραστεί» τους ίδιους κατακτητές που έχουν μεταφέρει τη γαστρονομική κουλτούρα από τη μια χώρα στην άλλη.  Οι ιστορικές διασυνδέσεις και οι οικονομικές συναλλαγές των χωρών της περιοχής, έχουν δημιουργήσει μια κουζίνα, που εκτός από το βασικό τρίο ελαιόλαδο – ψωμί –κρασί (το κρασί δεν ισχύει στις μουσουλμανικές χώρες) μοιράζεται και την προτίμηση για το αρνί και τα πουλερικά, την ντομάτα και τα αλίπαστα ψάρια και αβγά ψαριών (αντσούγιες, λακέρδα, ταραμάς, αβγοτάραχο, κ.λπ.), τα λαδερά, τα ζυμαρικά, το ρύζι  και τα όσπρια. 

Για του λόγου το αληθές, κοινή είναι η εικόνα που θα συναντήσουμε σε κάθε ανοιχτή αγορά τροφίμων στη Μεσόγειο: σωροί από φρέσκα αρωματικά βότανα και λαχανικά -σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μαϊντανό, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια, ρόκα, κόλιανδρο, δυόσμο, βασιλικό, ρίγανη, κρεμμύδια, σκόρδο. Και ακόμα ελιές, φρέσκα φρούτα –ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφύλια, πεπόνια, καρπούζια και φυσικά όλα τα εσπεριδοειδή. Ίσως η εικόνα με τα πολύχρωμα μπαχαρικά στα παζάρια της Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής να μην βρίσκεται στις αγορές της δυτικής Μεσογείου, αλλά σε όλες τις ψαραγορές κυριαρχούν τα μοναδικά σε νοστιμιά «μπλε» ψάρια, όπως είναι κοινή και η εικόνα των αμνοεριφίων, που βόσκουν ελεύθερα στα παράκτια και στα μεσόγεια  μέρη της μεγάλης μας θάλασσας.

ts0

Πολλές από τις πιο αγαπημένες μεσογειακές συνταγές από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της Μεσογείου, τις «δίδαξε» στη σύγχρονη Ελλάδα, ο αείμνηστος αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές, με την έκδοση του μνημειώδους έργου του «ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ Οδηγός της Μαγειρικής» το 1926. Το Γκιούλμπασι και τα γιουρβαλάκια, τα κανελόνι, το γεμιστό μοσχάρι Πάρμας και τα παστουρμαδοπιτάκια, το οσομπούκο και ο κρητικός ντάκος συνυπάρχουν αρμονικά στο μεγάλο του έργο. 

Μια μικρή επιλογή από όλον αυτόν τον τεράστιο γαστρονομικό πλούτο σας παρουσιάζουμε στο νέο βιβλίο με τις αυθεντικές συνταγές του Τσελεμεντέ «ΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ: Μεσογειακή Κουζίνα». Καλή όρεξη! 


Οι καλύτερες συνταγές του Νικόλαου Τσελεμεντέ απ’ όλη τη Μεσόγειο περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες.

  1. Από την Ιταλία με αγάπη
  2. Μεσογειακές διασημότητες 
  3. Αρώματα Ανατολής 
  4. Στις παρέες της Μεσογείου 
  5. Από τον κήπο της Μεσογείου 
  6. Σπιτικά και μαμαδίστικα 
  7. Γλυκιά Μεσόγειος
ts1

 

Τα Παραπολιτικά προσφέρουν στην ελληνική οικογένεια την νέα συλλεκτική σειρά βιβλίων που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, με τις αυθεντικές συνταγές του του «Συνταγματάρχη της Ελληνικής Κουζίνας», Νικόλαου Τσελεμεντέ! Τα νέα βιβλία του Τσελεμεντέ, «Τα Θεματικά», περιλαμβάνουν τις αυθεντικές συνταγές του μεγάλου σεφ, έτσι όπως δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ ξανά, δηλαδή συγκεντρωμένες για πρώτη φορά ανά θέμα! Επιπλέον η σειρά κυκλοφορεί σε υπερπολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις, με ανανεωμένο σχεδιασμό στην παρουσίαση των συνταγών, έτσι ώστε να γίνουν ακόμα πιο εύχρηστες την στιγμή που θέλετε να μαγειρέψετε! Συμπεριλαμβάνουν ακόμα αναλυτικά κείμενα για κάθε μια από τις κατηγορίες φαγητών που περιλαμβάνουν και με αυτό τον τρόπο σας προσφέρουν πολύτιμες και χρηστικές πληροφορίες που σας είναι απαραίτητες για κάνετε κάθε φαγητό σας να ξεχωρίζει! Η νέα σειρά βιβλίων του Νικόλαου Τσελεμεντέ, «Τα Θεματικά» έρχεται στα χέρια σας για να απολαύσετε τις συνταγές του μεγαλύτερου Έλληνα σεφ σε όλο τους το μεγαλείο και συγκεντρωμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σας δώσουν την ευκαιρία να προσφέρετε στην οικογένειά σας, αλλά και σε κάθε προσκεκλημένο μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία! Το μόνο που θα χρειαστείτε επιπλέον είναι εκλεκτά υλικά και κέφι για δημιουργία!

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές θεωρείται το σύμβολο της ελληνικής κουζίνας. O οδηγός μαγειρικής και ζαχαροπλαστική που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1932 και φέρει το όνομά του, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά «best seller» όλων των εποχών και το βιβλίο που μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων! Έκτοτε κάθε βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στον τόπο μας αποκαλείται κοινώς «τσελεμεντές» και καθόλου άδικα! 

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές,  ήταν ο αρχιμάγειρας και δάσκαλος της γαστριμαργίας που δίδαξε σε ένα ολόκληρο έθνος τις βασικές αρχές της καλής κουζίνας. Με την ευρυμάθεια, τη μεθοδικότητα, το όραμα και την αγάπη του για τους πειραματισμούς καθόρισε τις γευστικές μας προτιμήσεις, καταφέρνοντας να δώσει στην ελληνική κουζίνα μια σαφή ταυτότητα, εξισορροπώντας επιρροές από δύση και ανατολή. Όποιος έχει ανοίξει έστω και ένα από τα βιβλία του καταλαβαίνει αμέσως πόσο επηρεάστηκε από την Γαλλική κουζίνα, καθώς είναι πασίγνωστό ότι, ο Νικόλαος Τσελεμεντές, είναι ο άνθρωπος που δίδαξε σε μια ολόκληρη χώρα την μπεσαμέλ, τη σαντιγί, το πιροσκί, την μπουγιαμπέσα, το κονσομέ, τα καναπεδάκια, το ζελέ και τόσα άλλα! Η μαγειρική του δέχθηκε όμως επιρροές και από τα ταξίδια του για σπουδές στις Η.Π.Α, όπου ήρθε σε επαφή με διάφορες εθνικές κουζίνες και είχε τη δυνατότητα να πειραματιστεί με υλικά που δεν είχε ξανασυναντήσει ποτέ.

ts2

Η μαθητεία του Τσελεμεντέ σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία και ΗΠΑ τον βοήθησε να ανανεώσει ριζικά την ελληνική κουζίνα με έθνικ στοιχεία και να συστήσει στο εγχώριο κοινό πινελιές γαλλικής, δυτικοευρωπαϊκής, ασιατικής, μεξικανικής, ακόμα και αφρικανικής κουζίνας, αφήνοντας κληρονομιά αυτό που είπαν αργότερα «ελληνική κατά τον Τσελεμεντέ κουζίνα»! Δεν παρέλειψε όμως να εμπλουτίσει τη μαγειρική του και με την αρχαία ελληνική παράδοση καθώς είχε μελετήσει ενδελεχώς την κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων αναβιώνοντας παλιές διατροφικές συνήθειες και παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας, και συνήθιζε να δίνει στις δημιουργίες του αρχαιοπρεπή και ποιητικά ονόματα, προσέχοντας ιδιαιτέρως να είναι εύηχα.

Η επιτυχία του Νικόλαου Τσελεμεντέ είναι ότι κατάφερε να κάνει τους Έλληνες να αγαπήσουν τη μαγειρική και να εκτιμήσουν το καλό φαγητό. Όπως συνήθιζε να λέει και ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, αυτός ο Τσελεμεντές «έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό»! Ξεκινήστε την νέα χρονιά με το μοναδικό Ημερολόγιο Μαγειρικής του 2020 και απολαύστε τις αυθεντικές συνταγές του μεγαλύτερου Έλληνα σεφ, όλο τον χρόνο!