Ελληνική Επανάσταση 1821. Το Σάββατο 11.4 με τα Παραπολιτικά αποκτήστε τον έκτο τόμο της βραβευμένης σειράς της Εκδοτικής Αθηνών, για τους αγώνες των Επτανησίων και την Κρητική Επανάσταση.

Μετά την τεράστια απήχηση της προσφοράς και κατόπιν της απαίτησης των αναγνωστών μας, η μνημειώδης σειρά της Εκδοτικής Αθηνών "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821" συνεχίζεται με 4 νέους, υπερπολυτελείς, σκληρόδετους τόμους. Στον έκτο τόμο γίνεται αναφορά στον Κριμαϊκό Πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία, με την οποία συντάσσεται η Ελλάδα και από την άλλη πλευρά η Αγγλία και η Γαλλία που υπερασπίζονται την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκτός από τη συνθήκη των Παρισίων ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου ήταν και μία επιδημία χολέρας που εξαπλώθηκε στη χώρα. Στα χρόνια αυτά στην Κεφαλονιά εξεγέρθηκαν οι Επτανήσιοι οι οποίοι διεκδικούσαν την ένωσή τους με την Ελλάδα και από το 1866 ως το 1869 οι Κρητικοί επαναστάτησαν στη Μεγαλόνησο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τέλος, διαβάζουμε για την άφιξη και για την ορκωμοσία του βασιλιά Γεωργίου και βέβαια για όλο το πολιτικό σκηνικό της εποχής.
.
Οι 4 νέοι τόμοι της βραβευμένης σειράς της Εκδοτικής Αθηνών παρουσιάζουν τα γεγονότα από το 1833 και την άφιξη του Όθωνα, μέχρι το 1881. Τα χρόνια αυτά οι περισσότεροι Έλληνες ήταν ακόμη υπόδουλοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, άλλοι ζούσαν στο πρόσφατα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος ή στο Ιόνιο κράτος ή ήταν απόδημοι σε ξένες χώρες. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες επαναστάσεις στην Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία. Το νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος υπήρξε εξ αρχής πολιτικό κέντρο του ελληνισμού. Η ιστορία του κατέχει πρωταρχική θέση στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Σημαντικά ορόσημα της εποχής ήταν η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και το συνταγματικό πολίτευμα που αυτή εξασφάλισε. Την ίδια περίοδο αυξήθηκε ο πληθυσμός της χώρας, έγιναν έργα οδικά και λιμενικά, αναπτύχθηκε η βιομηχανία και πάρθηκαν μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Στη συνέχεια στα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου ψηφίστηκε το 1864 νέο Σύνταγμα, ένα από τα πλέον δημοκρατικά της εποχής του. Με τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και τη θαρραλέα αρθρογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη το 1877 θεσπίστηκε η καθολική ψηφοφορία των ενήλικων αρρένων πολιτών. Έτσι η Ελλάδα ως προς το πολίτευμα ξεχώριζε μεταξύ των πιο προηγμένων κρατών. Διανεμήθηκαν τα εθνικά κτήματα, κατασκευάστηκαν αξιόλογα έργα, ιδρύθηκαν τα Ταμεία Συντάξεων και εμφανίστηκαν τα πρώτα εργατικά σωματεία. Την ίδια περίοδο από το 1863 ως το 1881, οι υπόδουλοι Έλληνες της Θεσσαλίας , της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Κύπρου, της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κατόρθωσαν να αναπληρώσουν τις μεγάλες απώλειες που είχαν υποστεί στα χρόνια της Επανάστασης και να ευδοκιμήσουν στο εμπόριο και στις επιστήμες σε βαθμό κυριαρχικό σχεδόν στις μεγαλύτερες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη. Το ίδιο έγινε και με τους απόδημους Έλληνες, από τους οποίους προήλθαν κυρίως οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες. Τέλος, όλοι οι Έλληνες αυτής της εποχής, υπόδουλοι ή απόδημοι, είχαν αξιόλογες επιδόσεις στην παιδεία, στα γράμματα και στις τέχνες και γενικά στον πολιτισμό. Μία εξαιρετικά σημαντική περίοδος που έθεσε τα θεμέλια του νεοελληνικού κράτους.


Το Σάββατο 4 Απριλίου τα Παραπολιτικά κυκλοφορούν με ένα πολύτιμο βιβλίο για τις άγιες μέρες του Πάσχα, «Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, Μέρος Β’», που περιλαμβάνει τις ακολουθίες από τη Μεγάλη Παρασκευή ως τη Κυριακή του Πάσχα

Τα Παραπολιτικά εξασφάλισαν για εσάς μια δίτομη έκδοση με της Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτό το Σάββατο μη χάσετε το δεύτερο μέρος με τις ακολουθίες από την Μεγάλη Παρασκευή ως την Κυριακή του Πάσχα.

Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ):
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος και τελείται η «Ακολουθία των Παθών»
Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωί και βράδυ):
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί έχουμε:
α) την Ταφή Του Κυρίου και
β) την Κάθοδο Του στον Άδη.
Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί (ημερολογιακά), τελούνται οι εξής ακολουθίες:
Ακολουθία των Μεγάλες Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.
Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ημερολογιακά) ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου.
Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωί και νύχτα από τις 12.00 π.μ):
Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωί, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως.
Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00, έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου και την αφή του Αγίου Φωτός από το Πανάγιο Τάφο.
Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο.

Μόνο με την έκδοση των 2€: Και αυτό το Σάββατο μένουμε σπίτι με τα Παραπολιτικά και περνάμε τον χρόνο μας δημιουργικά με τα πιο αγαπημένα αλφαβητάρια των παιδικών μας χρόνων!

Μένουμε σπίτι με τα αγαπημένα αλφαβητάρια. Αυτό το Σάββατο αποκτήστε με την απλή έκδοση των 2€, ένα από τα διάσημα αναγνωστικά του δημοτικού που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων! Ταξιδέψτε εσείς και τα παιδιά σας σε ένα μαγικό κόσμο νοσταλγίας και αθωότητας με τα πιο διάσημα αναγνωστικά του δημοτικού που θα συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους!