Επειδή ζούμε ένα παράξενο καλοκαίρι με όλα αυτά που ξέρουμε, είναι μια ευκαιρία να ξανά ανακαλύψουμε την Ελλάδα. Δεν είναι ημερολόγιο ταξιδιωτικό, είναι ταξιδιωτικός οδηγός περισσότερο.

Δηλαδή είναι εντυπωσιακά άγνωστα ή λιγότερο γνωστά μέρη που είναι σημεία του μύθου, του θρύλου, της καρδιάς μας. Είναι σε 20 προορισμούς. Είναι δηλαδή τοπία, είναι παραλίες, είναι φαράγγια, είναι λίμνες, είναι σπήλαια. Σε πολλά από αυτά έχω πάει όμως είναι ένας πλήρης χρηστικός οδηγός, είναι ένας χρήσιμος οδηγός.

Όπως γράφω και στον πρόλογο, «οι εντυπωσιακές παραλίες της Καραϊβικής, τα πανέμορφα νερά στις Μπαχάμες και τα εκπληκτικά τοπία στον Αμαζόνιο είναι ξεχωριστά, όμως η Ελλάδα αν και δεν είναι εξωτικός τόπος είναι ένας προορισμός που έχει λίγο από όλα αυτά, για αυτό είναι και η πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Είναι καιρός λοιπόν να ανακαλύψουμε ότι όπως έγραφε και ο Ελύτης «σε όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνο ετούτον αγαπώ».

Εκτός από τους 20 προορισμούς έχει και τις ιαματικές πηγές, τις σημαντικότερες της Ελλάδας. 800 ιαματικές πηγές έχει η Ελλάδα σύνολο, οι επίσημες είναι γύρω στις 57. Με τηλέφωνα, με το τι θεραπεύει κάθε μία από αυτές κοκ και επίσης έχει κι ένα τρίτο μέρος που είναι οι τόποι και οι γεύσεις τους. Δηλαδή ποιες είναι οι σπεσιαλιτέ όπου πας αλλά δεν λέμε μόνο ποιες είναι, λέμε και πως θα τις μαγειρέψεις κι αυτό είναι από τη Μαρία Παναγάκου.