Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
ροκος_
Media

Σπίτι με το MEGA: Όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν τον Μάνο Ξυδούς

Μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου η εκπομπή «Σπίτι με το MEGA» αφιερωμένη στον Μάνο Ξυδού.

Ο ανθρώπους ευθύνεται για πολλούς πετυχημένους δίσκους που άφησαν εποχή στην ελληνική δισκογραφία αλλά και για την τεράστια επιτυχία των Πυξ Λαξ δεν είναι πια μαζί μας. Στην πραγματικότητα όμως δεν έφυγε ποτέ.

Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του, η ιδιοσυγκρασία του και φυσικά οι αμέτρητες επιτυχίες του τον έκαναν έναν από τους αγαπημένους καλλιτέχνες όλων των Ελλήνων.

Άνθρωποι που μπορεί να μην άκουγαν την μουσική των Πυξ Λαξ ή να μην συμπαθούσαν το ροκ έβγαζαν τον καπέλο στον αξέχαστο Ξυδού και στην μουσική του αντίληψη.

Έτσι και στο αφιέρωμα στο MEGA βρέθηκαν για να τον τιμήσουν καλλιτέχνες από διάφορα μουσικά είδη, που συμμετέχουν στον δίσκο που βγήκε πριν λίγες μέρες στην μνήμη του.

Λαϊκοί τραγουδιστές, ποπ ερμηνευτές, ροκ φιγούρες και φυσικά οι αγαπημένοι του νέοι ήταν όλοι εκεί με έναν κοινό στόχο.

Να παίξουν για τον Μάνο μουσική.

Ανατρεπτική Τάμτα

Η Τάμτα, μια τραγουδίστρια της ποπ σκηνής, ερμήνευσε επιτυχίες του Μάνου Ξυδού.

«Δεν είναι αντιφατικό γιατί πάντα έλεγε ότι αν θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί πρέπει να σπάμε τα όρια» ανέφερε ο Ρένος Χαραλαμπίδης.
Η Τάμτα θυμήθηκε την πρώτη φορά που άκουσε ελληνική μουσική στη Γεωργία και ότι στο παιδικό συγκρότημα που τραγουδούσε έλεγε το «Ζήλια μου».

«Έχω ακόμα πολύ δρόμο για να μάθω την ελληνική κουλτούρα» ανέφερε η ίδια η Τάμτα πριν τραγουδήσει το «Μέλυδρον» από το 1998.
Η τραγουδίστρια με τον δικό της μοναδικό τρόπο ερμήνευσε ένα από τα τραγούδια που αγαπούσαν πολύ οι φανατικοί θαυμαστές της μπάντας.

Σε μουσική του Μάνου Ξυδούς και στίχους του Μπάμπη Στόκα το κομμάτι έγινε σύνθημα στα χείλη χιλιάδων νέων.

Το ιστορικό «Εσύ εκεί» που λάτρευε ο Μάνος από τον Χρήστο Δάντη

Ο Χρήστος Δάντης μίλησε για την γνωριμία του με τον Μάνου Ξυδούς.

«Ήταν ένας πολύ οξυδερκής άνθρωπος. Καταλάβαινε πολλά στη μουσική που δεν καταλαβαίναμε εμείς τότε στη μουσική. Περίεργα σόλα με φάλτσα μέσα που ήταν πολύ αληθινά με πολύ ψυχή» ανέφερε ο τραγουδιστής.

Ο Χρήστος Δάντης θυμήθηκε την πρώτη του επαφή με τον καλλιτέχνη «Χρειάστηκε κάποια στιγμή να πάρω την άδεια του -και των υπόλοιπων Πυξ Λαξ- για να πω το «Λένε για μένα». Μόλις τον ρώτησα μου είπε ‘Χρήστο μην με ξαναρωτήσεις, όποιο τραγούδι θέλεις πάρτο και κάν’ το ότι θέλεις».
Ο τραγουδιστής είπε τα «Ποδήλατα δίχως φρένα» και το «Εσύ εκεί», ένα από τα κομμάτια που ανήκει στον Λάκη Παπαδόπουλο αλλά ο Μάνος το έκανε δικό του και το απογείωσε.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος ανέφερε για το συγκεκριμένο τραγούδι: «Ο Μάνος είχε έρθει σε μια συναυλία μου καλεσμένος και είχε ζητήσει να πει το ‘Εσύ εκεί’ και το είπε φανταστικά. Όταν βγήκε ο δίσκος μου με ρώτησε ο παραγωγός μου ποιο τραγούδι θέλεις να προωθήσουμε και εγώ επέλεξα αυτό γιατί ήταν το κορυφαίο του δίσκου και ας το έλεγε ο Μάνος».

«Μου λείπει η φιλία του και θεωρώ ότι και σε αυτόν λείπουν τα παιδιά του που δεν πρόλαβε να χαρεί. Θα του έλεγα Μάνο έφυγες πολύ νωρίς, δεν ξέρω πώς περνάς εκεί αλλά σε εμάς λείπεις».