Το πέμπτο επεισόδιο της μεγάλης σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ του Mega «’21-Η Επανάσταση των Ελλήνων» του Γεώργιου Π. Μαλούχου με αφηγητή τον Τάσο Νούσια, που θα μεταδοθεί απόψε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα από το Mega, έχει τίτλο «Στα χνάρια των Κολοκοτρωναίων» και φυσικά σκιαγραφεί το ρόλο του μεγάλου στρατηγού και της οικογένειάς του στον αγώνα της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι ταυτισμένος με την Επανάσταση του 1821. Υπήρξε ο άνθρωπος που πέτυχε τις πρώτες και τις πιο μεγάλες νίκες του αγώνα, ο άνθρωπος που κατάφερε τα πιο συντριπτικά ελληνικά πλήγματα στις οθωμανικές στρατιές, αλλά και ο άνθρωπος που έσωσε την Επανάσταση όχι μία αλλά αρκετές φορές, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και με άλλους τρόπους, ακόμα και σε στιγμές που αυτή κινδύνευε από τον ίδιο της τον εαυτό.


Η επιστροφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τη Ζάκυνθο στην Πελοπόννησο ήταν μία από εκείνες τις στιγμές που αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας. Ο Κολοκοτρώνης έφθασε στην Πελοπόννησο έχοντας μαζί του την επιστολή του αρχηγού της Επανάστασης Αλέξανδρου Υψηλάντη, που τον καλούσε να ξεκινήσουν τον Αγώνα. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Γέρο του Μοριά τόσο πολύτιμο για την πορεία της Επανάστασης; Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία του ιδίου και της οικογένειάς του. Βρίσκεται όμως κυρίως στην απαράμιλλη στρατηγική ιδιοφυΐα του.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OnTime την Πέμπτη 22 Απριλίου