avatar

Στο 90 και 1
Κώστας Γκόντζος, Διονύσης Βερβελές

My Greece: Δέσποινα Βανδή, Μπέττυ Μαγγίρα και Βασίλης Καλίδης μας ταξιδεύουν στους Λειψούς και την Κάλυμνο

Οι ατέλειωτες ομορφιές και η γαστρονομία των δυο υπέροχων νησιών των Δωδεκανήσων μαγεύουν τον επισκέπτη

leipsoi
Αυτό το Σαββατοκύριακο, το «My Greece» και η Δέσποινα Βανδή ταξιδεύουν στους Λειψούς και στην Κάλυμνο, δύο νησιά των Δωδεκανήσων με ιδιαίτερη ομορφιά, πλούσιο παρελθόν και γόνιμο παρόν. Το Σάββατο 26 Ιουνίου, η Δέσποινα Βανδή συναντά την Μπέττυ Μαγγίρα και εξερευνούν τους παραμυθένιους Λειψούς.

                         


Απολαμβάνουν τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και μαγεύονται από τη γαλήνη, τις όμορφες παραλίες και τη μικρή, περιποιημένη Χώρα. Επισκέπτονται μία από τις πιο γνωστές εκκλησίες του Αιγαίου, την Παναγία του Χάρου, ακολουθούν την ιστορία της αμπελουργίας που αναβιώνει, με την πρωτότυπη ποικιλία Φωκιανό και δοκιμάζουν τα γλυκά κρασιά του νησιού. Επίσης, μαθαίνουν τα βήματα της ιδιαίτερης λειψιώτικης σούστας που πρωταγωνιστεί στα γλέντια του νησιού και, φυσικά, δοκιμάζουν νόστιμες τοπικές συνταγές.


Την Κυριακή 27 Ιουνίου, η Δέσποινα Βανδή βάζει πλώρη για Κάλυμνο και συναντά τον σεφ Βασίλη Καλλίδη.
                      


Μαζί ακολουθούν τα χνάρια της ιστορίας των περίφημων σφουγγαράδων του νησιού. Σκαρφαλώνουν στα βράχια και μαθαίνουν τα πάντα για την αναρρίχηση, αφού η Κάλυμνος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο.


Ακόμα, η Δέσποινα και ο Βασίλης ακολουθούν έναν δύτη που βουτάει με σκάφανδρο για να αλιεύσει τα πολύτιμα, φυσικά σφουγγάρια. Στη συνέχεια, κάνουν μία βόλτα στην ατμοσφαιρική πρωτεύουσα του νησιού, την Πόθια, με τα επιβλητικά καπετανόσπιτα. Η γαστρονομική εξερεύνηση στην Κάλυμνο οδηγεί τη Δέσποινα και τον Βασίλη να απολαύσουν ιδιαίτερα τοπικά πιάτα, με πρώτη ύλη τον ξιφία που αλιεύεται στο νησί.


Με συνταξιδιώτη έναν σεφ, οι περιπέτειες δεν μπορούν παρά να είναι νόστιμες και λαχταριστές, όπως οι παραδοσιακοί ρεβιθοκεφτέδες από τα χεράκια του Βασίλη Καλλίδη.