Κανάλι-φάντασμα θυμίζει πλέον το Open του Ιβάν Σαββίδη, που κάποτε ευαγγελιζόταν πως θα στήσει το νέο Mega. Αν και η συγκεκριμένη φιλοδοξία δεν είχε ποτέ βάση, τώρα πια αποτελεί σύντομο ανέκδοτο στους εγχώριους πολιτικούς και μιντιακούς κύκλους. Και οι τελευταίοι παρουσιαστές που είχαν απομείνει στο σταθμό της Παιανίας με αξιοπρεπή ποσοστά τηλεθέασης στις εκπομπές τους αποχωρούν, ενώ κανένα όνομα πρώτης γραμμής δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να συζητήσει με το Open.

Η διαρροή της Παρασκευής μετά το τέλος του «Ευτυχείτε», σχετικά με την πρόθεση της Κατερίνας Καινούργιου να αποχωρήσει από το Open καταγγέλλοντας τη σύμβασή της, αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται στις έρημες πλέον από έμψυχο προσωπικό εγκαταστάσεις του καναλιού στην Παιανία. Στο εξώδικο που απέστειλε η παρουσιάστρια μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η Διεύθυνση Προγράμματος τον τελευταίο χρόνο προχώρησε σε σταδιακή υποβάθμιση των μέσων παραγωγής – πάρα το γεγονός ότι η εκπομπή βρισκόταν στην κορυφή της τηλεθέασης.

Επίσης, ο σταθμός προχώρησε σε μείωση κόστους της εκπομπής, αφαιρώντας σημαντικούς πόρους, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει οι συντελεστές για επανόρθωση, π.χ. μείωση των ωρών μοντάζ, μείωση στις βάρδιες και τον αριθμό των εξωτερικών συνεργείων, και μετά από αποχώρηση μελών της δημοσιογραφικής ομάδας έμεινε η ομάδα της εκπομπής υποστελεχωμένη. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η πλευρά της Κατερίνας Καινούργιου, λίγους μήνες μετά την ανανέωση της συνεργασίας (το 2020), προστέθηκε άλλη μία προβληματική διάσταση: Η καθολική απουσία της Διεύθυνσης Προγράμματος από διαδικασίες και πρωτόκολλα, όπως συσκέψεις, συζητήσεις, ανταλλαγή επικοινωνίας και ανταπόκριση στα ζητήματα που προέκυπταν.

Τα όσα περιγράφονται στο εξώδικο αυτό αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα για το σύνολο των εργαζόμενων του Open. Ο επιχειρηματίας είναι απών, η διοίκηση με μηδαμινό μπάτζετ κινείται με προσωπική ατζέντα, ενώ στελέχη αυτής, όπως η εκ Ρωσίας επικεφαλής του σταθμού Λουντμίλα Μποροντίνα, έφτασε στο σημείο να προτείνει για το κανάλι αγορά και ελληνοποίηση ρωσικών παραγωγών. Κάτι που φυσικά δείχνει πως έχει παντελή άγνοια των συνθηκών που επικρατούν στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά.

Σε άλλον σταθμό και η Σίσσυ Χρηστίδου

Χθες ήταν και η τελευταία μέρα της Σίσσυς Χρηστίδου στο Open, η οποία χωρίς κανένα νομικό άγχος (σ.σ. το συμβόλαιό της λήγει) οδηγείται μαζί με την πλειοψηφία των συνεργατών της σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως την παραγωγή τόσο της νέας εκπομπής της Κατερίνας Καινούργιου όσο και της Σίσσυς Χρηστίδου θα έχει η Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη, η οποία επίσης διέκοψε εδώ και καιρό τη συνεργασία της με το Open.

Το τελευταίο κεφάλαιο θα γραφτεί μέσα στον Ιούλιο, με τη μετακόμιση της εταιρείας από τις εγκαταστάσεις του Open στην Παιανία σε καινούργιες στην Κάντζα, εκεί που για χρόνια στεγαζόταν ο Alpha. Όσον αφορά στη Σίσσυ Χρηστίδου, δέχθηκε αντιπρόταση παραμονής στο Open, με έμπειρους παρατηρητές της τηλεοπτικής αγοράς να τη χαρακτηρίζουν «μη σοβαρή».

Ο ενημερωτικός τομέας

Υπό διάλυση βρίσκεται και ο ενημερωτικός τομέας του Open, με τις αποχωρήσεις να έχουν ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης Δημήτρη Μιχαλέλη διαδέχθηκε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος. Σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων έχουν αποχωρήσει με κατεύθυνση το Mega, τον ΣΚΑΪ και την ΕΡΤ. Στη δημόσια τηλεόραση φέρεται να οδηγείται μετά τη λήξη του συμβολαίου της με το Open και η Νίκη Λυμπεράκη, η συνεργασία της οποίας με τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο ήταν από την πρώτη στιγμή προβληματική. Παρά τις διερευνητικές επαφές που έκανε ο διευθυντής ειδήσεων του Open προς ανεύρεση παρουσιαστών, δεν βρήκε ανταπόκριση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Εύας Αντωνοπούλου, στην οποία προτάθηκε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, εκείνη όμως επέλεξε να ανανεώσει το συμβόλαιό της με τον ΣΚΑΪ. Η θέση του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων πιθανότατα θα καλυφθεί εκ των έσω, με τα ονόματα που έχουν πέσει στo τραπέζι να είναι αυτά της πρώην συζύγου του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, Λίνας Δρούγκας, που εκφωνεί το μεσημεριανό δελτίο, του Γιάννη Παπαδόπουλου, που παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου, της Ντόρας Κουτροκόη, νυν παρτενέρ του Άκη Παυλόπουλου στην πρωινή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», αλλά και της αστυνομικής συντάκτριας Ευλαμπίας Ρέβη, που παρουσιάζει μικρότερα δελτία, ωστόσο πέρσι το καλοκαίρι δοκιμάστηκε και στο κεντρικό δελτίο για κάποιες ημέρες.

Εσχάτως, στην Παιανία ακούγεται έντονα και το όνομα της επίσης πρώην συζύγου του Παναγιωτόπουλου, Όλγας Τρέμη, παρά το γεγονός πως πριν από χρόνια η συνεργασία τους είχε λήξει με επεισοδιακό τρόπο στο Mega - είτε για θέση σχολιάστριας στο δελτίο είτε για την παρουσίαση βραδινής ενημερωτικής εκπομπής. Η Όλγα Τρέμη το 2019 είχε επιχειρήσει τηλεοπτικό comeback μέσω της εκπομπής «Δέκα» στην ΕΡΤ, η οποία διακόπηκε πολύ σύντομα λόγω ισχνών ποσοστών τηλεθέασης.

Μέσα σε όλα αυτά, φυσικά, συνεχίζει να ακούγεται έντονα στη δημοσιογραφική «πιάτσα» η επιθυμία του Ιβάν Σαββίδη να πουλήσει το Open και εν συνέχεια να απεμπλακεί από όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time