Κάποιο από τα περασμένα Σάββατα, πηγαίνοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM για την εκπομπή μου, είδα αρκετό κόσμο έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μέχρι να τελειώσω την εκπομπή, ο κόσμος είχε γίνει πλήθος. Όλοι ήθελαν να δουν από κοντά την κούκλα Αμάλ. Μια κούκλα που βγήκε σε περιοδεία για να μας κάνει να ασχοληθούμε με το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων.

Και μπορεί ο Πειραιάς να ήταν άψογος απέναντι στην κούκλα και σε αυτό που συμβολίζει, όμως το ταξίδι της Αμάλ στη χώρα μας χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιδράσεις διαφόρων ακροδεξιών ομάδων, που είδαν... ισλαμοποίηση και εποικισμό. Αποκορύφωμα, η ματαίωση της παρουσίας της στα Μετέωρα, λόγω κινητοποίησης ακραίων θρησκευτικών κύκλων, αλλά και τα αρκετά σοβαρά επεισόδια στη Λάρισα και κατόπιν στην Αθήνα. Έτσι, μένει να απαντηθεί το «γιατί τόσο μίσος για μια κούκλα;».

Οι αντιδράσεις των ακραίων ξενοφοβικών ομάδων δεν είχαν καμία θέση στην επίσκεψη της Αμάλ, που σκοπό της είχε να ευαισθητοποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες για το προσφυγικό δράμα, με βασικό σύνθημα «Μη μας ξεχνάτε». Γιατί η Ελλάδα αντέδρασε έτσι; Η Ελλάδα, μια χώρα που φτιάχτηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί αντιδρά έτσι εν έτει 2021; Επρεπε να δούμε χημικά, βομβίδες κρότου-λάμψης, ξύλο και αστυνομικό κυνηγητό; Για μια κούκλα; Είναι αδιανόητο. Ήταν ακραίο. Στις συγκεντρώσεις υπήρχαν μέχρι και παιδιά σε καρότσια. Θα μπορούσαν να είχαν τραυματιστεί. Τα παιδιά είναι παιδιά, σε όποια εθνικότητα κι αν ανήκουν, και είναι έξω από θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις.

Η Αμάλ έφυγε για την Ιταλία, όπου ο ίδιος ο Πάπας βγήκε έξω για να τη συναντήσει και να της κάνει χειραψία. Συγχαρητήρια στον Πάπα, που δείχνει την τεράστια διαφορά που έχει ο ανοιχτόμυαλος Καθολικισμός από το σκοτάδι της Ορθοδοξίας που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες στα Μετέωρα, στη Λάρισα, αλλά και στην Αθήνα. Οι Έλληνες θρησκευτικοί ηγέτες πού ήταν; Τι κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία για το προσφυγικό θέμα; Δεν θα έπρεπε ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει χειραψία δημοσίως χαμογελώντας με την Αμάλ; Τελικά, είμαστε τόσο φασιστική και υπανάπτυκτη χώρα;