Στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες θα αναβιώσει τον Νοέμβριο ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Η σφαγή των  H ταινία με τον τίτλο «Καλάβρυτα 1943» (Echoes of the past) αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή και αποτελεί το κύκνειο άσμα του μεγάλου Σουηδού ηθοποιού Μαξ Φον Σίντοφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2020. Η σκηνοθεσία είναι του Νικόλα Δημητρόπουλου («Alter Ego»), ενώ το σενάριο φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Κατσαντώνη.

Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό δράμα που βασίζεται στην αφήγηση της Ευσταθίας Τζούδα-Μητσώνια, η οποία έζησε τον εφιάλτη από κοντά, και γυρίστηκε στην Αθήνα και τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, στα μέρη όπου στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 οι δυνάμεις της Βέρμαχτ σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, ενώ η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες ως αντίποινα για το θάνατο 78 Γερμανών στρατιωτών.

Η φιλόδοξη δικηγόρος 

Στην ταινία, με αφορμή τις αξιώσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις, μια φιλόδοξη δικηγόρος, που εκπροσωπεί τη γερμανική κυβέρνηση, επισκέπτεται τα Καλάβρυτα όπου γνωρίζει τον τελευταίο επιζώντα της τραγωδίας, τον Νικόλαο Ανδρέου, τον οποίο υποδύεται συγκλονιστικά ο Μαξ Φον Σίντοφ.

«Πώς να αγαπήσεις τη ζωή αν δεν είχες παιδική ηλικία;» αναρωτιέται ο ηθοποιός σε μία από τις πλέον συνταρακτικές σκηνές του, ενώ δίπλα του γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως ο Γιώργος Βογιατζής, η Μαρία Αλιφέρη, ο Θάνος Τοκάκης, ζωντανεύουν στη μεγάλη οθόνη μία από τις πλέον μελανές σελίδες της Ιστορίας.

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου 1943, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου όταν στη «Ράχη του Καπή» εκτέλεσαν 800 κατοίκους, όλοι άνδρες άνω των 13 ετών. Διασώθηκαν μόνο 13 Καλαβρυτινοί.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές.

Κανείς από τους υπευθύνους της σφαγής δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη.