Έκαναν τη διαφορά, καθήλωσαν το κοινό και ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε.

Προγράµµατα που κυριάρχησαν και πρόσωπα που συζητήθηκαν πολύ και εντέλει «τράβηξαν» το τηλεοπτικό κοινό, που τους χάρισε υψηλή τηλεθέαση.

Φυσικά υπήρχαν και οι σταθερές αξίες στον τηλεοπτικό χάρτη, που, παρά το πέρασµα των χρόνων, δεν σταµατούν την ανοδική τους πορεία.

Σίγουρα, από άποψη προσώπων, το πιο σηµαντικό τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς που πέρασε ήταν η επιστροφή της Ελένης Μενεγάκη στην τηλεόραση. Η γνωστή παρουσιάστρια είπε το καλοκαίρι του 2020 «αντίο» στους τηλεθεατές έπειτα από σχεδόν τριάντα χρόνια καθηµερινής παρουσίας στη µικρή οθόνη.

Ωστόσο, η µεγάλη επιστροφή για τη «βασίλισσα της πρωινής ζώνης» -και όχι µόνο- ήρθε σε λιγότερο από έναν χρόνο στη συχνότητα του Mega. Στο Μεγάλο Κανάλι, σηµείο αναφοράς αποτέλεσε και η εκποµπή «Σπίτι µε το Mega», που φιλοξενεί τους κορυφαίους Ελληνες ερµηνευτές, ενώ στο ίδιο κανάλι πολύ ψηλά βρέθηκαν ο «Σιωπηλός δρόµος», η «Εξαψη» και ο Νίκος Ευαγγελάτος.

Η νέα τηλεοπτική σεζόν, που ξεκίνησε αρχές Σεπτεµβρίου, µάλιστα, έφερε το Mega στην πρώτη θέση. Το κανάλι, που την προηγούµενη δεκαετία πέρασε από διάφορα στάδια και δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες οδήγησαν ακόµα και στο µαύρο, ξαναβρήκε τη θέση του στις προτιµήσεις των τηλεθεατών.

Με ένα πρόγραµµα που άρχισε να βγαίνει σταδιακά στον αέρα από τα τέλη Αυγούστου, µε εκποµπές ενηµέρωσης, ψυχαγωγίας και ελληνικές σειρές, άρχισε να αναρριχάται στους πίνακες µετρήσεων της Nielsen, για να φτάσουµε στις πιο πρόσφατες µετρήσεις, όπου η πρωτιά ήταν κάτι παραπάνω από άνετη. Με ποσοστό στο δυναµικό κοινό 16,7% και 18,3% στο σύνολο, το Μεγάλο Κανάλι έκοψε πρώτο το νήµα της τηλεθέασης τον Σεπτέµβριο, αφήνοντας σε µεγάλη απόσταση τα υπόλοιπα κανάλια.

Αναφορικά µε τα µεγαλύτερα νούµερα τηλεθέασης την περασµένη σεζόν, ο διαγωνισµός της Eurovision τον Μάιο στην ΕΡΤ άγγιξε κορυφή, µε 2.035.000 τηλεθεατές, ενώ στις επόµενες δύο θέσεις φιγουράρουν realities και συγκεκριµένα το «Survivor» και το «MasterChef», αγγίζοντας τους 2.000.000 τηλεθεατές. Γενικότερα στα realities, το «Just the two of us», που πλέον βρίσκεται στον Alpha, τα έχει πάει περίφηµα, ενώ πολύ καλά τα πήγε σε τηλεθέαση και το «Survivor», αν και οι αποχωρήσεις κάποιων Μαχητών από εξάντληση και κούραση απογοήτευσαν τους τηλεθεατές και τον Ατζούν.

Το Star επίσης οφείλει πολλά στα realities, που το ανέβασαν σηµαντικά, όπως το «MasterChef» και το «Greece’s Next Top Model».
Την ίδια ώρα, στην κρατική τηλεόραση σίγουρα κερδισµένη έχει βγει η ελληνική µυθοπλασία. «Τα καλύτερά µας χρόνια», «Η τούρτα της µαµάς» και το «Ζακέτα να πάρεις» έκαναν ιδιαίτερο «κλικ» στο τηλεθεατές.

Το ίδιο επιχείρησαν ο Μανούσος Μανουσάκης και η Βικτόρια Χίσλοπ µε διηγήµατα της ελληνικής λογοτεχνίας ο πρώτος και η δεύτερη µε τη σειρά «Καρτ ποστάλ». Επίσης, το δικό τους κοινό έχουν και οι µουσικές εκποµπές στη δηµόσια τηλεόραση, όπως το «Μουσικό κουτί», «Η αυλή των χρωµάτων» και το «∆υνατά» του Κωστή Μαραβέγια. Σε επίπεδο σειρών, το 2021 ξεχώρισαν οι «Άγριες µέλισσες» των σεναριογράφων Μελίνας Τσαµπάνη και Πέτρου Καλκόβαλη και του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτου, οι οποίες το διάστηµα της παρατεταµένης πανδηµίας ήταν η καλύτερη συντροφιά των τηλεθεατών, ενώ δυναµικό µπάσιµο στη µυθοπλασία έκανε και το Mega µε τις σειρές «Η γη της ελιάς» και «Κοµάντα και δράκοι».

Σηµαντική θέση στους πίνακες της τηλεθέασης έχουν και οι κωµωδίες «Οι συµπέθεροι από τα Τίρανα» του Mega και η «Μουρµούρα» του Alpha.


ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αναφορικά µε τις νέες αφίξεις, το «Survivor» στον ΣΚΑΪ ξεκίνησε δυναµικά πριν από λίγες ηµέρες, κάνοντας µέσο όρο 26,8% και στο δυναµικό κοινό 28,1%. Πρεµιέρα έκανε επίσης ο Σάκης Ρουβάς στον ΣΚΑΪ µε το «Idols» και η Μαρία Μπεκατώρου µε το παιχνίδι «The chase».

Στη µυθοπλασία, είδαµε µε το ξεκίνηµα της καινούργιας τηλεοπτικής σεζόν νέες δυνατές σειρές, που συνεχίζονται µε µεγάλη επιτυχία, όπως η «Γη της ελιάς» στο Mega, που έχει κερδίσει τους τηλεθεατές από το πρώτο επεισόδιο. Στον Alpha ο «Σασµός» επίσης έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό.

Η υπόθεση αφορά δύο οικογένειες σε σύγκρουση, έναν ατέρµονο κύκλο αίµατος που συνεχίζεται και µια παλιά βεντέτα που ξυπνά σαν εφιάλτης. Το Mega πάντως συνεχίζει να επενδύει ακόµα περισσότερο στη µυθοπλασία, µε ακόµα µία σειρά, µε ενδιαφέρουσα πλοκή και πολύ δυνατό καστ συντελεστών, να κάνει ποδαρικό τη νέα χρονιά.

Η «Σκοτεινή θάλασσα», ένα ψυχολογικό θρίλερ, θα προβάλλεται κάθε ∆ευτέρα και Τρίτη στις 22.30, µε το κανάλι να ποντάρει πολύ στο συγκεκριµένο είδος.

Παράλληλα, µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται τo «Χ-Factor», το µεγαλύτερο talent show τραγουδιού, που θα προβάλλεται από το Mega.

Το µακροβιότερο µουσικό format, µε δισεκατοµµύρια τηλεθεατές σε 185 σηµεία του πλανήτη, ανοίγει τη σκηνή του στην Ελλάδα και αναζητά τον νέο superstar της χώρας. Η κορυφαίων προδιαγραφών παραγωγή, µε τις θεαµατικές ερµηνείες και τις συναρπαστικές guest εµφανίσεις, που ανέδειξε καλλιτέχνες µε πωλήσεις 500 εκατοµµυρίων και πλέον δίσκων παγκοσµίως, καλεί όσους έχουν πάθος µε το τραγούδι να δείξουν το ταλέντο τους και αναµένεται να καθηλώσει τους τηλεθεατές.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 30 Δεκεμβρίου 2021