Σε μεγάλη ανατροπή του τηλεοπτικού χάρτη οδηγούν οι εξελίξεις γύρω από τη Forthnet. Οι περίπου 500 χιλιάδες συνδρομητές της Nova αποτελούν το «έπαθλο» μιας σφοδρής μάχης, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ανάμεσα στη Vodafone και την Deutsche Telecom για την επικράτηση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τηλεόρασης στην Ευρώπη. 

Στην Ελλάδα, η D.T. μέσω του ΟΤΕ επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην τηλεόραση και τις τηλεπικοινωνίες, την ίδια ώρα που η Vodafone έχει κάνει ήδη το πρώτο βήμα με την απόκτηση δυνητικού ποσοστού 19,75% στη Forthnet. Μοιάζει παράδοξο, αλλά είναι αληθινό. Ο ΟΤΕ, αν και πριν από δύο χρόνια ήταν το φαβορί για την επικράτηση στη συνδρομητική τηλεόραση, έχοντας ρίξει πολλά χρήματα στην αγορά, τώρα ετοιμάζεται να κάνει πρόταση στην ανταγωνίστρια Forthnet, φιλοδοξώντας να αποκτήσει τους συνδρομητές της Nova. Η Vodafone, πάλι, αν και αιφνιδιάστηκε από την αρχική κίνηση της Wind να αποκτήσει μερίδιο στη Forthnet, στη συνέχεια μπήκε στην εταιρεία κατά τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Και οι δύο παίκτες διαθέτουν κεφάλαια για να αποκτήσουν το μερίδιο (περίπου 44%) της Emirates International Telecommunications. Η Forthnet είναι στο επίκεντρο, καθώς στο σύνολο διαθέτει περισσότερους από 1 εκατ. πελάτες και εξ αυτών οι μισοί είναι στη Nova. Ο ΟΤΕ, από τη μεριά του, είδε πως δεν αρκεί η «έκρηξη» των συνδρομών του στην τηλεόραση για να υπερβεί το εμπόδιο της Forthnet. Η λειτουργία του και η έντονη διαφημιστική καμπάνια έβαλαν και άλλους πελάτες στην αγορά, λειτουργώντας και προς όφελος της Nova. 

Από τη στιγμή που η Forthnet ξεπέρασε με τη σειρά της τον σκόπελο των δανείων και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και αύξησε την επιρροή της στην αγορά, κέρδισε μια πολύ σκληρή αναμέτρηση. Τώρα στην πραγματικότητα ο ΟΤΕ αρχίζει να «διηγείται» μια νέα ιστορία στους μετόχους, ενώ η Vodafone επιχειρεί με γοργά βήματα να συγκεντρώσει δύναμη στην αγορά, με τις επικείμενες συμφωνίες με HOL και Cyta, τις οποίες προετοιμάζει εδώ και καιρό. Απομένει να δούμε ποιες θα είναι οι κινήσεις της Wind, για να παραμείνει ισχυρή στην αγορά. Πάντως, την Τετάρτη η Forthnet διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» με τίτλο «Με το όπλο παρά πόδα ο ΟΤΕ για Forthnet». Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωση και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΟΤΕ Α.Ε.

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΧΑΡΤΙ. Η μεγάλη συμφωνία που καθορίζει έως τώρα την πορεία της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι αυτή της Superleague. Η ένταξη του Ολυμπιακού στην κεντρική διαχείριση, που έγινε μετά τη λήξη του συμβολαίου της ΠΑΕ με την ΕΡΤ, και η μετέπειτα συμφωνία SuperLeague-Forthnet έως τη σεζόν 2016-17, ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στη Nova. Τη συνδρομητική τηλεόραση της Forthnet εμπιστεύτηκε και η TEAM το 2011 υπογράφοντας συμφωνία για το Champions League και το Europa League για την τριετία 2012-15, παρά το γεγονός ότι ο ΟΤΕ είχε καταθέσει υψηλότερη πρόταση. Επίσης, η Forthnet έχει στα χέρια της και τη νέα άδεια δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης από το ΕΣΡ και τώρα αναμένει την υπογραφή της σύμβασης έως το 2029.