Εδώ και αρκετό καιρό η ηγεσία του ΚΚΕ έχει αποφασίσει να αναστείλει τη λειτουργία της εκτυπωτικής μονάδας με τη χαρακτηριστική επωνυμία «Τυποεκδοτική», που ως γνωστόν ανήκει στον Περισσό. Η αδυναμία της επιχείρησης να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση. Οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν κατά καιρούς από τον Αλέξη Σκαναβή, αλλά και από άλλους επιχειρηματίες, που είχαν έμμεση ή άμεση σχέση με την Τυποεκδοτική, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εκτυπωτικής μονάδας έπεσαν στο σύνολό τους στο κενό. 

Ετσι, αυτή τη στιγμή η επιχείρηση βρίσκεται σε οικονομικό τέλμα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για άμεση αναστολή λειτουργίας της. Οπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στη στήλη, η ηγεσία του ΚΚΕ έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει για πολύ να στηρίζει τη λειτουργία της Τυποεκδοτικής. 

ΕΞΑΓΟΡΑ. Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν κάποιες συζητήσεις για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχήματος το οποίο θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση εξαγοράς της επιχείρησης. Με τα δεδομένα που υπάρχουν, το μεγάλο εμπόδιο που θα κληθεί να ξεπεράσει όποιος ενδιαφερθεί για την εξαγορά της εκτυπωτικής μονάδας του ΚΚΕ έχει να κάνει με το δάνειο που έχει συνάψει η επιχείρηση με την Εθνική Τράπεζα. Το ύψος του δανείου προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, ποσόν που θεωρείται απαγορευτικό υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον χώρο των εκδόσεων. 

Από κει και πέρα, υπάρχουν και οφειλές προς τρίτους (κυρίως χαρτέμπορους), οι οποίες ανέρχονται στα 5 εκατ. ευρώ. Στον Περισσό έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Εκείνο που μένει να δούμε είναι αν θα εκδηλωθεί τελικά ενδιαφέρον από επιχειρηματίες που ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια έχουν στενέψει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση, η εκτυπωτική μονάδα, που τυπώνει κυρίως εφημερίδες, θα πάψει να υφίσταται. Βασικοί πελάτες της Τυποεκδοτικής είναι ο «Ελεύθερος Τύπος» και η αθλητική εφημερίδα «Γαύρος».