Φταίει ο ανάδρομος Ερμής, μου λέει μια φίλη. Άσε μας, κουκλίτσα μου, κι εσύ με τα αστρολογικά σου. Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε 96, η Ειρήνη Παπά 96, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ 91 και ο Κώστας Καζάκος 87…

Πάντα υπάρχει συγκίνηση και θλίψη όταν φεύγουν γνωστοί άνθρωποι και πάντα ο καθένας μας κάνει τις εντελώς δικές του σκέψεις. Αυτό που είναι εντυπωσιακό στις μέρες μας είναι ότι με τα social media εξωτερικεύουμε αυτές τις σκέψεις, τις αναρτούμε και περιμένουμε να δούμε πόσα likes θα πάρουμε. Άστραψε και βρόντηξε πάλι το Facebook με τον θάνατο της βασίλισσας. Και λέω για το Facebook, γιατί στο Instagram, στο TikTok κ.λπ. είναι αλλού νυχτωμένοι οι άνθρωποι. Εκεί εξακολουθούν να αναρτούν φωτογραφίες με τους εαυτούς τους, να διαφημίζουν προϊόντα και να ικανοποιούν τον ναρκισσισμό, την εγωπάθεια και τη ματαιοδοξία τους.

«Άνοιξαν οι πύλες της Κολάσεως και σε περιμένουν...», έγραψαν κάποιοι για τη βασίλισσα. «Παλιόγρια», έγραψε κάποιος, «Σαύρα» κάποιος άλλος και ένα σωρό ανοησίες και ύβρεις. Το θέμα τους είναι ότι η βασίλισσα αρνήθηκε πριν από 65 χρόνια να δώσει χάρη σε Κύπριους αγωνιστές, οι οποίοι εκτελέστηκαν. Το έγραψε ένας και μετά copy-paste βουρ και οι υπόλοιποι.

«Αυτό το δικαίωμα δεν το έχει από τον 17ο αιώνα... έχει καταργηθεί δηλαδή η διάταξη αυτή εδώ και τέσσερις και πλέον αιώνες!», απαντάει ένας. «Όχι, μπορούσε να τους σώσει», λέει η άλλη και παραθέτει ντοκουμέντα.

Social μπάχαλο, παιδιά μου.

Λες και η Ελισάβετ ήταν η μόνη ανάμεσα στους μεγάλους ηγέτες της Ιστορίας που είχε στην πλάτη της στασιαστές και εκτελέσεις. Λες και μια κοπέλα 30 ετών, άπειρη και κατευθυνόμενη, θα μπορούσε να πάει κόντρα στον Στρατό και στην κυβέρνηση. Αφού όλοι ξέρουμε πως η βασίλισσα είναι διακοσμητικό στοιχείο.

Και μην ξεχνάτε πως γεννήθηκε πριν γεννηθούμε όχι εμείς, οι γονείς μας. Η Ελισάβετ ήταν πάντα εκεί, θεσμός και Ιστορία. Ήταν η προσωποποίηση της αντοχής, ένας βράχος αξιοπρέπειας, δύναμης και προσπάθειας. Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι ένας μύθος.