Σήμερα συνεχίζεται για τρίτη συνεδρίαση το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση η οποία θα αρχίσει στις 3 το μεσημέρι αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως επί της νομιμότητας ή μη της δήλωσης υποστήριξης κατηγορίας που υπέβαλε η πρώην εισαγγελέας, Γεωργία Τσατάνη, σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι της κυρίας Τσατάνη στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας ενώ χειριζόταν την υπόθεση του εκλιπόντα επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλου, το 2015, δέχθηκε πιέσεις από τον κ.Παπαγγελόπουλο να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου «να μπορέσει να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένεια της». Όπως είπαν οι δικηγόροι της κυρίας Τσατάνη από τις πράξεις του τότε μέλους της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η τότε εισαγγελική λειτουργός υπέστη ηθική βλάβη.

Στη δήλωση της κυρίας Τσατάνη υπέβαλαν αντιρρήσεις οι νομικοί παραστάτες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για πέντε νομικούς λόγους καθώς μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι η πρώην εισαγγελική λειτουργός είχε δηλώσει ότι δεν θα προβεί σε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής κι ότι με βούλευμα είχε κηρυχθεί απαράδεκτη η δήλωση της κατά το στάδιο της ανάκρισης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να υποβάλουν κι άλλα αιτήματα και ενστάσεις στο Ειδικό Δικαστήριο ενώ εκκρεμεί να τεθεί και το ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης.

Πάντως, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, αφού χώρισε τους μάρτυρες ανά υπόθεση, ζήτησε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 να δώσουν το «παρών» στη δικαστική αίθουσα οι πρώτοι μάρτυρες και συγκεκριμένα οι Ανδρέας Λοβέρδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Ξανθός και οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλη.