Είναι από αυτές τις ηθοποιούς που, αν τις παρακολουθήσεις, δεν µπορείς να ξεχάσεις την ερµηνεία τους. Μπαίνει ολοκληρωτικά σε κάθε ρόλο και τον κάνει δικό της.

Η Λήδα Ματσάγγου φέτος υποδύεται τη Ρόζα στη νέα, καθηµερινή σειρά του ΣΚΑΪ «Αγρια γη», που προβάλλεται στις 18.50 από ∆ευτέρα έως Παρασκευή και έχει αγαπηθεί από τους τηλεθεατές. Η ίδια, εκτός από πανέµορφη, είναι µια ήρεµη δύναµη στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, µε σταθερά και επιτυχηµένα βήµατα, που την κάνουν να ξεχωρίζει...

Ανθρώπινες σχέσεις, συµφέροντα, πάθη και ακραίες καταστάσεις δοκιµάζουν καθηµερινούς ανθρώπους στην «Αγρια γη». Πώς αισθάνεστε για τη νέα αυτή συνεργασία;

Είµαι χαρούµενη γιατί είναι ένας ρόλος που µου άρεσε εξαρχής. Το κλίµα των γυρισµάτων επίσης είναι ωραίο και µε σύµµαχο την όρεξη και την υποστήριξη των συντελεστών και ειδικά των σκηνοθετών φωτίζεται η αλήθεια της ηρωίδας µου και περνάω όµορφα.

Ποια κοινά έχετε µε τη Ρόζα;

Αρχικά θαύµασα τη θετική στάση της ηρωίδας απέναντι στη ζωή. Στην πορεία η θέση της αυτή ισχυροποιείται και εµπλουτίζεται. Η Ρόζα, παρόλο που προδόθηκε από την
αδελφή της, παραµένει πολύ δοτική µε τους ανθρώπους. Εχει ενσυναίσθηση, κατανόηση και την έγνοια των άλλων. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους, για να τους βοηθήσει όσο µπορεί να εστιάσουν στην αλήθεια τους.

Στόχος της πάντα είναι να βοηθήσει τον άλλον. Κι αυτό είναι και το βασικό κοινό που έχω µαζί της, ως µητέρα.

Ως Λήδα, έχετε προδοθεί ποτέ;

Ευτυχώς όχι. Εχω, όµως, απογοητευτεί από ανθρώπους που θεωρούσα κοντινούς µου, όπως όλοι µας, φαντάζοµαι.

Είχατε µια αποχή 10 ετών από την τηλεόραση. Ποιοι λόγοι σάς κράτησαν µακριά;

Αρχικώς έµεινα εκτός λόγω του γιου µου και της ανάγκης µου να είµαι κοντά του στα πρώτα του βήµατα. Κάτι για το οποίο δεν µετανιώνω, παρόλο που ίσως να µε πήγε πίσω επαγγελµατικά. Ακολούθησαν κάποιες θεατρικές παραστάσεις, ωστόσο η περίοδος αυτή συνέπεσε και µε την οικονοµική κρίση, όταν γίνονταν περιορισµένες δουλειές στην τηλεόραση.

Πώς καταφέρνετε να κρατάτε την προσωπική σας ζωή µόνο για εσάς;

Είναι εσωτερική µου ανάγκη να κρατάω για µένα και τους δικούς µου ανθρώπους την προσωπική µου ζωή. Κάτι που προϋπήρχε από τα νεανικά µου χρόνια. Βοηθάει επίσης το ότι δεν συµµετέχω ενεργά στα social media. Η αλήθεια είναι ότι αυτό θέλω. Να µε γνωρίζει ο κόσµος µέσα από τις δουλειές µου.

Αρκετοί ηθοποιοί ασχολούνται και µε την παρουσίαση. Θα λέγατε «ναι» σε µια τηλεοπτική πρόταση που θα αφορούσε την παρουσίαση ενός προγράµµατος;

∆εν θέλω να είµαι απόλυτη, αλλά πιστεύω δύσκολα. Σε µια τέτοια δουλειά δεν κρύβεσαι πίσω από έναν ρόλο. Είµαι εγώ, η Λήδα, πράγµα που θα µε έκανε να αισθάνοµαι λίγο άβολα. Ποτέ, όµως, µη λες ποτέ...

Σας σόκαραν οι καταγγελίες που έγιναν για κακοποιητικές συµπεριφορές στον χώρο σας;

Εννοείται ότι µε σόκαραν. Καταδικάζω οποιαδήποτε µορφή βίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να καθορίσει ή και να επηρεάσει τη ζωή σου, επεµβαίνοντας στη διαµόρφωση της προσωπικότητάς σου.

Θα σταθώ στο µόνο θετικό που προέκυψε από όλο αυτό: Μπήκαν τα θεµέλια καινούργιων δεδοµένων στον χώρο εργασίας και το έδαφος έγινε πλέον γόνιµο για να ανοίξουν πολλά φοβισµένα στόµατα και όχι µόνο του δικού µου χώρου, αλλά παντού. Ακόµα και παιδιών. Κι αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Τι µπορεί να σας βγάλει εκτός εαυτού;

Η αγένεια, η εκµετάλλευση, η εξαπάτηση, η κακοποίηση, η αδικία...

Είστε µια πολύ όµορφη γυναίκα. Ο χρόνος που περνά σας φοβίζει;

Προσπαθώ να συµφιλιωθώ µαζί του, γιατί είναι µια άνιση µάχη. Ωστόσο, µε φοβίζει πολύ η ανηµπόρια των γηρατειών. Κρατάω το πιτσιρίκι µέσα µου, επιδιώκω να ασκούµαι και να κρατάω το µυαλό µου σε εγρήγορση.

Ποιο είναι το extreme πράγµα που έχετε κάνει στη ζωή σας;

Το ταξίδι που έκανα µόνη µου στη Βραζιλία. Πήγα για τρεις εβδοµάδες και τελικά κάθισα δύο µήνες. Ενα ταξίδι ζωής, που µε βοήθησε να δω τα πράγµατα αποστασιοποιηµένη και στην πραγµατική τους διάσταση. Εχω ξαναµιλήσει γι’ αυτό το ταξίδι, γιατί µου έχει αφήσει πολλές εικόνες και δυνατές στιγµές. Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και δυστυχώς είναι το τελευταίο extreme πράγµα που έχω κάνει.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 1/10