Τον τελευταίο καιρό έχει ενσκήψει και πάλι το θέμα της Εκκλησίας και τι ρόλο παίζει στη σύγχρονη κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΖΩ: «Αφεση αμαρτιών στους Ρώσους στρατιώτες που πεθαίνουν στην Ουκρανία υπόσχεται ο Πατριάρχης Κύριλλος».

Κι από κάτω ουρλιάζουν τα σχόλια, για το πώς τολμάει ένας εκπρόσωπος του Χριστού, ο οποίος δίδαξε αγάπη, ειρήνη, καλοσύνη, δικαιοσύνη κ.λπ., να λέει τέτοια πράγματα. Είναι σαν να ευλογεί τον πόλεμο.

«Οι παπάδες συνεχίζουν το σιχαμένο έργο τους», έγραψε κάποιος και σας πληροφορώ πως ήταν το πιο ευγενικό και ήπιο σχόλιο. Στα δικά μας: όλοι εκπλαγήκαμε με τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη του Λυκαβηττού, ο οποίος εξαπατούσε χιλιάδες εύπιστων, αφελών ή απελπισμένων και τους έπειθε ότι κάνει θαύματα γιατί έχει έναν σταυρό με τίμιο ξύλο. Πριν από λίγο καιρό ο μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, με τη θέση που πήρε για τον βιασμό των γυναικών είχε ξεσηκώσει και πάλι ένα σωρό διαμαρτυρίες από γυναίκες – εκ των οποίων οι επτά αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, κάνοντας χρήση του αντιρατσιστικού νόμου.

▶ «Εσύ μας κακοποιείς διπλά – τα λόγια σου χειρότερα κι απ’ τον ίδιο τον βιασμό», έγραψαν αυτές οι γυναίκες.

Ο αντιρατσιστικός νόμος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οποιος υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την αναπηρία, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000- 20.000) ευρώ».

Πότε επιτέλους θα καταλάβει η Εκκλησία ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να πάρει σαφή θέση στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα; Γιατί άραγε η Εκκλησία κρατάει αυτήν τη στάση σιωπής από τη μία και από την άλλη κάποιοι εκπρόσωποί της χρησιμοποιούν ρητορική μίσους; Δεν καταλαβαίνει η Ιερά Σύνοδος ότι τα λεγόμενα του μητροπολίτη, ας πούμε, προκαλούν οδύνη; Δεν καταλαβαίνει ότι με το να μην τιμωρεί διάφορους ιερωμένους αποξενώνεται από τον κόσμο και την κοινωνία;