Συνέντευξη στη Σπυριδούλα Τριάντου
striantou7@gmail.com

Με στόχο τους την πραγµατική ενηµέρωση και την αποκάλυψη της αλήθειας, όποια κι αν είναι αυτή, ο Βασίλης Σκουρής και ο Σωτήρης Ξενάκης λένε την πρώτη καληµέρα στους ακροατές των «Παραπολιτικών» 90,1 καθηµερινά από τις 07.00 µέχρι τις 08.50. ∆ύο έµπειροι και έγκριτοι δηµοσιογράφοι, που έχουν µια άψογη συνεργασία στον αέρα, χωρίς να λείπουν και οι ουσιαστικές αντιπαραθέσεις...

Καθηµερινά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 από τις 07.00 µέχρι τις 08.50. Ποιος ξυπνάει τον άλλον πρωί;

Σωτήρης Ξενάκης: Κανένας κανέναν... Συνηθισµένος στο πρωινό ξύπνηµα λόγω εκποµπών σε ραδιόφωνο και τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια, δεν είχα το παραµικρό θέµα µε την έγερση στις 05.30 τα χαράµατα. Πρέπει να πω όµως ότι ο Βασίλης είναι ακόµα... χειρότερος από εµένα. Ούτε µία µέρα δεν έχω καταφέρει να φτάσω στο ραδιόφωνο πριν από εκείνον. Βρήκα έπειτα από πολλά χρόνια τον πιο πρωινό τύπο από εµένα...

Βασίλης Σκουρής: Εµένα µε ξυπνά το... ξυπνητήρι. Ψάχνω τις τελευταίες ειδήσεις, τι συµβαίνει πίσω από αυτές και κατηφορίζω στο ραδιόφωνο. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι επί της ουσίας µε ξυπνά ο Σωτήρης όταν έρχεται στο γραφείο φουριόζος. Μου µιλά για τον γιο του, την ΑΕΚ και τι έγινε... σαν σήµερα, ψάχνει το κουίζ που θα βάλει. Ευχάριστες στιγµές...

Πώς είναι η συνεργασία σας;

Σ.Ξ.: Σαν να έχουµε δουλέψει µαζί µία δεκαετία τουλάχιστον. Με τον Βασίλη ξεκινήσαµε σχεδόν παράλληλα σε αυτή τη δουλειά, όταν ήµασταν στη δηµοσιογραφική πιάτσα πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι σήµερα. Αρα πρόκειται για µια εξαιρετική για µένα συνεργασία. Σηµασία βέβαια έχει να είναι για όσους µας ακούνε κάθε πρωί.

Β.Σ.: Πάντα είχα τον Σωτήρη σε εκτίµηση, τόσο ως δηµοσιογράφο όσο και ως άνθρωπο. Η συνεργασία µας έως τώρα είναι άριστη - και φαίνεται. Παρότι οι αντιπαραθέσεις µας είναι πραγµατικές και ουσιαστικές, είναι δηµιουργικές - κι αυτό βγαίνει και στον αέρα. ∆εν πρέπει και δεν είµαστε εκπρόσωποι κοµµάτων (µισώ αυτού του είδους τη δηµοσιογραφία) και προσπαθούµε µέσα από χιούµορ (όσο έχουµε) να δώσουµε ειδήσεις και παρασκήνιο, να εµβαθύνουµε στα γεγονότα.

Ποιον καλεσµένο θα θέλατε αυτή την περίοδο «ανάµεσά» σας στο στούντιο και γιατί;

Σ.Ξ.: Θα ήθελα τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά µάλλον δεν θα τα καταφέρουµε. Κατά τα λοιπά, είµαι από εκείνους που πιστεύουν ότι το ενηµερωτικό ραδιόφωνο δεν δοµείται πάνω στους καλεσµένους, αλλά στη χηµεία που δηµιουργείται µεταξύ παραγωγού και ακροατή.

Β.Σ.: Πολλούς. Προσωπικά θα ήθελα τον πρωθυπουργό. Εχω τόσα να τον ρωτήσω. Εξάλλου, όσο είναι πρωθυπουργός, δεν του έχω πάρει ποτέ συνέντευξη.

Το ραδιόφωνο είναι απαιτητικό Μέσο. Τι πιστεύετε πως χρειάζονται οι ακροατές αυτή την περίοδο;

Σ.Ξ.: Για µένα είναι πολύ σηµαντικό ειδικά η πρωινή ενηµέρωση να γίνεται µε τρόπο που να µην «πιάνεις από τα µούτρα» τον ακροατή µε κραυγές. Να σε εµπιστεύεται, για να γνωρίζει τι γίνεται στην Ελλάδα και στον κόσµο, αλλά ταυτόχρονα να σε ακούει και να νιώθει ότι είσαι και η συντροφιά του, ειδικά στα πολύ δύσκολα που περνάει πολύς κόσµος αυτόν τον καιρό.

Β.Σ.: Πραγµατική ενηµέρωση. Ολα στον αέρα. Καµία είδηση δεν κρύβεται. Να τραβάµε το αυτί σε όλους, πρώτιστα στην εξουσία. Την πολιτική εξουσία και όχι µόνο. Με κριτήριο όχι το συµφέρον της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, όχι του ενός ή του άλλου κόµµατος, αλλά το συµφέρον της χώρας και των πολιτών της.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά για µια επιτυχηµένη ραδιοφωνική εκποµπή;

Σ.Ξ.: Συνταγή συγκεκριµένη, νοµίζω, δεν υπάρχει. Καθεµιά και καθένας έχει τον τρόπο και την προσωπικότητά του. Ολα αυτά όµως στα οποία αναφέρθηκα πριν νοµίζω ότι µπορούν να οδηγήσουν στη διαµόρφωση µιας ωραίας και ευχάριστης για αρκετό κόσµο -γιατί για όλους αποκλείεται- πρωινής ραδιοφωνικής εκποµπής.

Β.Σ.: Να είµαστε παρέα. Πραγµατικές ειδήσεις, αλήθεια, καθηµερινότητα. Να κατανοούν οι ακροατές πως δεν καταπίνουµε ό,τι µας σερβίρουν αµάσητο, όπως ο γλάρος τη µαρίδα. Πως προσπαθούµε - όπως λέει και ο ποιητής- να βλέπουµε πέρα από τα φαινόµενα και να ακούµε πέρα από τα λεγόµενα. Ελπίζω κάθε µέρα να το καταφέρνουµε και πιο πολύ.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών στις 8/10/22