-«ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ» Μέρος Α’, ο οποίος περιλαμβάνει την εξιστόρηση της Γερμανικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας την Άνοιξη του 1941 και συγκεκριμένα τους αγώνες του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.

Τα κύρια σημεία του τόμου είναι τα εξής: Συμβάντα εν τω προς Βουλγαρίαν θεάτρω επιχειρήσεων, κατά την πρώτην και δευτέραν περίοδον του Ελληνοïταλικού πολέμου. Αι αντιμέτωποι δυνάμεις. Σχέδια επιχειρήσεων, αποστολαί, επιστράτευσις. Δραστηριότης των Ελληνικών δυνάμεων κατά την εξεταζομένην περίοδον. Η Γερμανική απειλή. Στρατηγικά σχέδια του Χίτλερ. Η Βρεττανική συνδρομή. Αι πρώται επαφαί προς 'Ελληνοβρεττανικήν συνεργασίαν. Η στάσις της Γιουγκοσλαυΐας και Τουρκίας. Η τρίτη περίοδος του πολέμου (29 Δεκεμβρίου 1940 - 26 Μαρτίου 1941). Άνάληψις νέων δυνάμεων δια το Αλβανικόν μέτωπον και οργάνωσις νέων μονάδων. Το σχέδιον επιθέσεως των Γερμανών κατά της Ελλάδος υπό το πρίσμα της Γιουγκοσλαυϊκής μεταπολιτεύσεως. Η έναρξις της επιθέσεως. Το Οχυρόν Λίσσε και η διάβασις Καλαποτίου.

 

-«ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ» Μέρος Β’ – Ο οποίος περιλαμβάνει την εξιστόρηση της Γερμανικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας την Άνοιξη του 1941 και συγκεκριμένα τους αγώνες του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.

Τα κύρια σημεία του τόμου είναι τα εξής: Η δευτέρα ημέρα της Γερμανικής επιθέσεως. Το Οχυρόν Λίσσε και η διάβασις Καλαποτίου. Σκληροί αλλά νικηφόροι αγώνες εις τον τομέα Καραντάγ. Δημιουργία επικινδύνου καταστάσεως εις το αριστερόν του ΤΣΑΜ. Εγκατάλειψις Οχυρού Εχίνος. Ζωηροί αγώνες εις υψίπεδον Κάτω Νευροκοπίου. Άκαμπτος η αντίστασις των Οχυρών Περιθώρι καΙ Ρούπελ. Εισβολή της 2ας Γερμανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας. Αγώνες της 9ης Απριλίου—Συνθηκολόγησις. Νικηφόροι μάχαι εις Καραντάγ. Ο αγών εις την στενωπόν Ρούπελ.Τα μετά την Συνθηκολόγησιν. Αι λεπτομέρειαι της συνθηκολογήσεως. Η τύχη των μονάδων του ΤΣΑΜ. Είσοδος Βουλγάρων εις την Ανατολικήν Μακεδονίαν καΙ Δυτικήν Θράκην. Κρίσεις των Γερμανών επί του αγώνος της Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας. Ανακεφαλαιωτικόν συμπέρασμα.

 

 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΠΟΙΙΑΣ» (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1941) Μέρος A’, ο οποίος αναφέρεται στην εξιστόρηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα από τις 27 Μαρτίου 1941 μέχρι την κατάληψη της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. Το παρόν σύγγραμμα ανάγεται στην τελευταία περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου, στους κοινούς αγώνες Ελλήνων και Βρετανών στη Μακεδονία, στην αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την Αλβανία και τη συνθηκολόγηση, στους υποχωρητικούς αγώνες των Βρετανικών στρατευμάτων και τέλος στην ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας από τον εχθρό, εκτός της Κρήτης.

Τα κύρια σημεία του τόμου είναι τα εξής: Συμβάντα εν τω Αλβανικό θεάτρω και εις την τοποθεσίαν Βερμίου (27 Μαρτίου – 9 Απριλίου 1941). Η Γιουγκοσλαυϊκή κατάρρευσις. Εκκένωσις της τοποθεσίας Βερμίου. Επίθεσις των Γερμανών κατά της τοποθεσίας Κλειδίου. Αγώνες επί της τοποθεσίας Όλυμπος - Σινιάτσικον. Οι περαιτέρω γερμανικοί αντικειμενικοί σκοποί. Αγών εις την στενωπόν Κλεισούρας. Το Τμήμα Στρατιάς Κεντρικής Μακεδονίας διαβαίνει τον Αλιάκμονα. Αποχώρησις εξ Αλβανίας. Κατάστασις του εν Αλβανία Ελληνικού Στρατού κατά την έναρξιν της Γερμανικής επιθέσεως. Υποχωρητικός ελιγμός του ΤΣΔΜ. Η σύμπτυξις του Β’ Σώματος Στρατού. Σύμπτυξις του Βρεττανικού εκστρατευτικού σώματος προς Θερμοπύλας. Η συνθηκολόγησις της Στρατιάς Ηπείρου. Απόφασις αποχωρήσεως του Βρεττανικού Εκστρατευτικού Σώματος και αυτοκτονία του Πρωθυπουργού. Πολιτική κρίσις και αποχώρησις του Βασιλέως και της κυβερνήσεως εις Κρήτην.