Τα σημαντικότερα «Προσκυνήματα της Ορθοδοξίας», τρεις πολύτιμοι οδηγοί για να επιλέξετε, αυτό το Σάββατο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αυτό το Σάββατο με τα Παραπολιτικά επιλέξτε έναν πολύτιμο οδηγό για τα σημαντικότερα προσκυνήματα και μοναστήρια της Ορθοδοξίας: «Μοναστήρια της Κρήτης», «Άγια Μετέωρα», «Σινά, το θεοβάδιστον όρος».
«Μοναστήρια της Κρήτης»
Σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της, η Κρήτη, υπήρξε ένας τόπος με έντονη πνευματικότητα και θρησκευτικότητα, που αποτυπώνεται στα ιστορικά μνημεία του νησιού, στους αμέτρητους ναούς, στα μοναστήρια και στα εξωκκλήσια του, που κρύβουν πολύτιμους θησαυρούς και ιερά κειμήλια, έτοιμα να υποδεχθούν τον επισκέπτη, που επιθυμεί να βιώσει την πνευματικότητα στα λιτά μα φιλόξενα κελιά τους, μέσα σ’ ένα συγκλονιστικό φυσικό περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης νιώθει να μετουσιώνει την περιηγητική του περιπλάνηση σε μιαν ανεπανάληπτη βιωματική, μυστικιστική, μεταφυσική εμπειρία, καθώς μυείται στην ορθόδοξη παράδοση του νησιού. Μια παράδοση που εκφράζεται με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα και την κατάνυξη των βυζαντινών εικόνων και της ψαλμωδίας αλλά και με τη φιλοξενία στα πανηγύρια, όπου οι άνθρωποι από κάθε μέρος της γης γίνονται δεκτοί σαν φίλοι. Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα κατανυκτικό οδοιπορικό σε μερικά από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της μεγαλονήσου, τους φύλακες της ιερής μνήμης της: στις Ιερές Μονές Αγίου Αντωνίου Απεζανών, Γεωργίου Επανωσήφη, Αγκαράθου, Βροντησίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουδουμά, Αρκαδίου, Αγίου Γεωργίου Αρσανίου Τιμίου Σταυρού Bωσάκου, Τιμίου Προδρόμου Ατάλης – Μπαλή, Πρέβελη, Χαλέπας, Τζαγκαρόλων, Χρυσοσκαλίτισσας, Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι Αποκορώνου, Καψά και Τοπλού. Τόποι ηρωικών αγώνων για τη λευτεριά. Εκφράσεις ενός πνευματικού τρόπου ζωής, βασισμένου στις αυθεντικές παραδοσιακές αξίες.
«Άγια Μετέωρα»
Στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, πάνω από την Καλαμπάκα, υψώνονται περήφανοι και επιβλητικοί οι απόκοσμοι, τεράστιοι και σκοτεινοί βράχοι των Μετεώρων, γεμάτοι απολιθωμένα όστρακα – ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Σε αυτό το άγριο και απροσπέλαστο, υποβλητικό τοπίο, ανάμεσα ουρανού και γης, απλώνεται το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος. Βέβαια, από τις είκοσι τέσσερεις μονές που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου), οι οποίες άριστα οργανωμένες και ανακαινισμένες με σεβασμό προς την παράδοση, για εξακόσια και περισσότερα χρόνια συνεχίζουν αταλάντευτα, χωρίς διακοπή και παρεκκλίσεις, γνήσια και αυστηρή τη μαρτυρία του ορθόδοξου μοναχισμού. Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα οδοιπορικό στην αγία λιθόπολη των Μετεώρων, που από το 1988 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα προσκύνημα στις μετεωρίτικες μονές πάνω στους ανεμόδαρτους βράχους, μια περιπλάνηση στην πολυκύμαντη ιστορία τους. Μέσα στις σελίδες αυτού του σύντομου οδηγού περιλαμβάνονται αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές και θεολογικές πληροφορίες, πληροφορίες τέχνης και πολιτισμού, ενώ το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό, οι λεζάντες και τα πλαίσια που το συνοδεύουν, στοχεύουν να οδηγήσουν τον αναγνώστη στη μυστηριακή γοητεία και το ιερό δέος της ελληνορθόδοξης παράδοσης των μοναστηριών, που εκτός από ιερά και πνευματικά κέντρα, είναι ένας ανεκτίμητος αρχιτεκτονικός, καλλιτεχνικός και κειμηλιακός θησαυρός, του οποίου οι Μετεωρίτες μοναχοί και οι μοναχές είναι οι άμισθοι και άγρυπνοι φύλακες και φιλόκαλλοι συντηρητές.
«Σινά, το θεοβάδιστον όρος»
Η Ιερά Μονή του Θεοβάδιστου Όρους Σινά βρίσκεται στη βιβλική γη Μαδιάμ, σε μια μικρή κοιλάδα που σχηματίζουν οι υπώρειες των τριών καθαγιασμένων βουνών: της Αγίας Αικατερίνης, όπου τον 8ο ή 9ο αιώνα βρέθηκε το σκήνωμα της Αγίας, του Όρους Χωρήβ, όπου ο Θεός παρέδωσε τις Δέκα Εντολές στον Μωυσή, και της Αγίας Επιστήμης, όπου ασκήτευσαν οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη, οι οποίοι μαρτύρησαν στον διωγμό του Δεκίου (3ος αι.). Σημείο με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, εμπορικό σταυροδρόμι και ιερός χώρος, όπου συναντώνται οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ), η Ιερά Μονή Σινά κατέχει το μοναδικό προνόμιο στη ορθόδοξη Χριστιανοσύνη να είναι διοικητικά διά του Ηγουμένου της και Αρχιεπισκόπου Σινά «αδούλωτος, ασύδοτος, ακαταπάτητος, πάντη και παντός ελευθέρα, αυτοκέφαλος», καθώς δεν εξουσιάζεται από κανέναν Πατριάρχη ούτε από Σύνοδο. Οι Σιναΐτες μοναχοί, από την ύστερη αρχαιότητα έως σήμερα, διακονούν αδιάλειπτα μια παράδοση φιλανθρωπίας, άσκησης και προσευχής. Διαβιούν διακριτικά και ειρηνικά με τους Βεδουίνους κατοίκους της περιοχής, τους προσκυνητές και τους επισκέπτες, αφιερωμένοι στην προστασία της μεγάλης σιναϊτικής παράδοσης, των προσκυνημάτων, των μνημείων της και των μετοχίων της στην Αίγυπτο και τον διεθνή χώρο. Με τον τρόπο αυτό, διαμέσου των αιώνων, διατηρείται ο χώρος αυτός ως ένας ιερός βιβλικός τόπος, όπου μέχρι σήμερα το νόημα των γεγονότων της Νομοδοσίας και όλης της Παλαιάς Διαθήκης φωτίζεται και ερμηνεύεται με την εποχή της Καινής Διαθήκης στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού, την τιμή προς τη Θεοτόκο και όλους τους Αγίους, και ιδίως προς την Αγία Αικατερίνα.