Είναι ένας από τους πιο έµπειρους δηµοσιογράφους στον χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, που µετρά πολλά χρόνια στις επάλξεις του ρεπορτάζ. Ο Γιώργος Κουβαράς κάθε Σαββατοκύριακο 15.00-16.00 στην εκποµπή «Μίλησέ µου» στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 «ξεκλειδώνει» και τον πιο δύσκολο καλεσµένο. Ο ίδιος µιλά στο «Secret» για τη σχέση του µε το ραδιόφωνο και αποκαλύπτει το «µυστικό» της επιτυχίας του.

«Μίλησέ µου» στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και όλοι µιλούν... Πώς ξεκίνησε φέτος η ραδιοφωνική σεζόν;

Στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 υπάρχει µια ατµόσφαιρα παρέας, ένα φιλικό κλίµα που σε «ξεκλειδώνει» ούτως ή άλλως. Φέτος, στο «Μίλησέ µου» αυτός είναι ο στόχος. Να µιλάµε σαν να βρισκόµαστε µε φίλους, να θυµόµαστε ιστορίες, να µοιραζόµαστε σκέψεις και συναισθήµατα. Οταν τελειώνουµε την κουβέντα µε χαµόγελα και λέµε ότι θέλουµε να ξαναβρεθούµε, είναι δείγµα ότι πήγε καλά!

Ο Γιώργος Κουβαράς για τι προτιµά να µιλά;

Εξαρτάται από τον συνοµιλητή. Καλό είναι να τον αφήνεις να σε καθοδηγήσει εκείνος, να νιώσει ότι θέλει να ανοιχτεί και να µιλήσει µε ειλικρίνεια.

Μετά αρχίζεις να τον καθοδηγείς κι εσύ... Σε µια κλασική εκποµπή επικαιρότητας οφείλεις να µιλήσεις για τα θέµατα που απασχολούν τον κόσµο. Σε µια πιο προσωπική εκποµπή, όπως το «Μίλησέ µου», δεν δίνεις προτεραιότητα στο θέµα, αλλά στον συνοµιλητή σου. Αυτός ή αυτή είναι «το θέµα»...

Τι θέλει να ακούσει ο ακροατής αυτή την περίοδο; Ποια πρόσωπα πιστεύετε πως τον απασχολούν;

Εννοείται ότι έχω σκεφτεί τη ζωή χωρίς τηλεόραση. Μου αρέσει πολύ η δουλειά που κάνω, την απολαμβάνω και δεν θα την άλλαζα με καμία, αλλά μπορώ και χωρίς αυτήν

Είτε πρόσωπα που γνωρίζει, αλλά αισθάνεται ότι δεν τα ξέρει αρκετά καλά, είτε πρόσωπα που δεν γνωρίζει, αλλά έχουν να πουν κάτι που θα προκαλέσει ενδιαφέρον ή θα συγκινήσει. Είναι περίπου το ίδιο που συµβαίνει στη ζωή µας: θέλουµε να ξαναµιλήσουµε µε αυτούς που γνωρίζουµε ή είµαστε φίλοι, περιµένοντας πάντα να ανακαλύψουµε και κάτι καινούργιο γι' αυτούς. Αλλά, ταυτόχρονα, ψάχνουµε και για καινούργιους φίλους, για µια ευχάριστη έκπληξη.

Θέλει µαεστρία να «ξεκλειδώνεις» κάποιον στον αέρα. Υπάρχει µυστικό;

Το «µυστικό» είναι να µην έχεις τον νου σου στις ερωτήσεις, αλλά κυρίως στις απαντήσεις. Η ερώτηση είναι µόνο η αφορµή για να ξεκινήσει µια κουβέντα, που µπορεί να σε πάει... οπουδήποτε. Αρκεί να είσαι πραγµατικά εστιασµένος στον συνοµιλητή σου και όχι στον εαυτό σου. Νοµίζω, είναι ένα λάθος που κάνουµε καµιά φορά στις συνεντεύξεις. ∆ίνουµε πιο πολλή σηµασία στον εαυτό µας απ’ όσο πρέπει.

Τι σηµαίνει ραδιόφωνο για εσάς;

Θεωρώ ότι είναι το πιο συντροφικό Μέσο. Αν το σκεφτείτε, είναι το Μέσο που ακούει κανείς πιο εύκολα όταν είναι µόνος. Πάρτε για παράδειγµα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Στην τηλεόραση θες να τον δεις µε παρέα, στο ραδιόφωνο πιο εύκολα θα τον ακούσεις µόνος. Αυτό είναι το ραδιόφωνο. Αναπληρώνει την παρέα.

Εχετε µια ιδιαίτερη σχέση µε το µικρόφωνο... Αν το δείτε, δεν θα αντισταθείτε και θα πείτε και ένα τραγούδι...

Γεγονός. Και σε αντίθεση µε τις συνεντεύξεις, στο τραγούδι δεν... αφήνω εύκολα το µικρόφωνο σε άλλον!

Τα πιο σημαντικά είναι η οικογένειά μας, οι φίλοι μας και οι άνθρωποι που αγαπάμε. Χωρις αυτούς δεν θέλω να σκεφτώ καν πως θα είναι τα πράγματα

Τηλεοπτικά είστε πολύ δραστήριος στην ΕΡΤ. Υπάρχει άγχος για το µέλλον; Εχετε σκεφτεί τη ζωή χωρίς τηλεόραση;

Αγχος για το µέλλον όχι, για το παρόν καµιά φορά ναι, γιατί η δουλειά µας είναι αγχώδης. Εννοείται ότι έχω σκεφτεί τη ζωή χωρίς τηλεόραση. Αλίµονο! Μου αρέσει πολύ η δουλειά που κάνω, την απολαµβάνω και δεν θα την άλλαζα µε καµιά, αλλά µπορώ και χωρίς αυτήν. Τα πιο σηµαντικά είναι η οικογένειά µας, οι φίλοι µας και οι άνθρωποι που αγαπάµε. Χωρίς αυτούς δεν θέλω να σκεφτώ καν πώς θα είναι τα πράγµατα. Χωρίς τηλεόραση, δεν πειράζει καθόλου!

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 12 Νοεμβρίου 2022.