Οι γυναίκες με αναπηρία αποτελούν το 25,7% του πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018. Ωστόσο απουσιάζουν έρευνες, δράσεις και πολιτικές στοχευμένες στις πολλαπλές συνδέσεις της αναπηρίας με την έμφυλη βία, καθώς και την αντιμετώπισή της. Το αποτέλεσμα είναι οι επιζώσες έμφυλης βίας με αναπηρία να περιθωριοποιούνται σε πολλά επίπεδα.

Ένα ντοκιμαντέρ μοναδικό στο είδος του

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, η liminal και το Κέντρο Διοτίμα παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ «SAFEable».

Το SAFEable αποτελεί ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, που στον σχεδιασμό και την υλοποίησή του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού.

Στο ντοκιμαντέρ, εξειδικευμένες σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα σημάδια της έμφυλης βίας και τους τρόπους προστασίας.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10/12, 5.30 μ.μ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Αθήνα). Το ντοκιμαντέρ θα κάνει ταυτόχρονη ψηφιακή πρεμιέρα, την ίδια μέρα και ώρα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονίστρια τη Μάρθα Μπάμπη. Θα μιλήσουν: η Έλια Χαρίδη από το Κέντρο Διοτίμα, η Μαρία Θρασυβουλίδη από τη liminal, και η σκηνοθέτρια.

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι φορέων/οργανώσεων ΑμεΑ.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ