Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ - Από την Επανάσταση των Ελλήνων στην ίδρυση του ελληνικού κράτους

Αυτό το Σάββατο 18.03 αποκλειστικά με τα Παραπολιτικά μπορείτε να αποκτήσετε έναν υπερπολυτελή σκληρόδετο τόμο από τη μνημειώδη ιστορική σειρά «Η Απελευθέρωση ενός Έθνους».

Επιλέξτε ανάμεσα στους εξής:

-«Ιωάννης Καποδίστριας- Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του» μέρος Α’, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον πρώτο κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα όνομα-σύμβολο για όλους τους Έλληνες.

Ο Καποδίστριας, ο «Άγιος της Πολιτικής», όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, ήταν ένας ένθερμος πατριώτης αφοσιωμένος από πολύ νωρίς στην ιδέα της ελεύθερης Ελλάδας. Ήταν ένας Έλληνας αριστοκρατικής καταγωγής, ένας νεαρός γιατρός που προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σε όποιον τις είχε ανάγκη, ένας διπλωμάτης καριέρας, που έφτασε έως και την υψηλότατη θέση του υπουργού Εξωτερικών του τσάρου της Ρωσίας. Μα πάνω από όλα ήταν ένας ένθερμος πατριώτης, ο οποίος δεν δίστασε να εγκαταλείψει την επιτυχημένη του σταδιοδρομία στα διπλωματικά σαλόνια της Ευρώπης και να την αντικαταστήσει με μια αποστολή, σχεδόν σταυροφορική, για την αίσια έκβασης της ελληνικής υπόθεσης.

O δρόμος του δεν ήταν εύκολος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα. Γνώρισε πολύ σθεναρή αντίδραση από τους ανθρώπους της εποχής του – από την κοινωνία με τις απαρχαιωμένες νοοτροπίες που αντιστεκόταν σε καθετί που ήταν νεόφερτο και άρα άγνωστο και στα μάτια τους απειλητικό, αλλά και από την «ελίτ» της προεπαναστατικής περιόδου, με τα παλιά συμφέροντα που ανήκαν στις συνθήκες και τις δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτές οι πολιτικές και κοινωνικές «πρακτικές» αιώνων καθώς και η απροθυμία για αλλαγές δυσχέραναν το έργο του και οδήγησαν στη δολοφονία του.

Στο πρώτο μέρος του τόμου ξετυλίγονται τα πρώτα χρόνια της ζωής και της δράσης του Κερκυραίου πολιτικού μέχρι τη στιγμή που έρχεται στην Ελλάδα και παρουσιάζεται ο τρόπος που οργανώνει το ελληνικό κράτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μια ιστορία συναρπαστική σαν μυθιστόρημα και αιωνίως διδακτική για το τι σημαίνει πραγματική αγάπη για την πατρίδα και αληθινό όραμα για την κοινωνία

Ή,

 -«Ιωάννης Καποδίστριας- Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του» μέρος Β’, ο οποίος ολοκληρώνει το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Όλα τα έργα και οι εμβληματικές κινήσεις του μεγάλου αυτού πολιτικού άντρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του (1828-1831) μέχρι τη στιγμή της άδικης και άνανδρης δολοφονίας του.

Σε αυτό τον τόμο, θα δούμε τις διπλωματικές προσπάθειες ενός σπουδαίου και διεθνώς αναγνωρισμένου πολιτικού όσον αφορά την καθιέρωση των συνόρων της ανεξάρτητης Ελλάδας, αλλά και τις επίπονες προσπάθειές του να συγκροτήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ο Καποδίστριας επέβαλε, με τρόπο που ίσως κάποιοι χαρακτήριζαν αυταρχικό και συγκεντρωτικό θεσμούς και καινοτομίες που ακόμη κανείς στη σύγχρονη πατρίδα μας δεν του έχει πιστώσει.

Για παράδειγμα, θεσμοθετήθηκε επί των ημερών του τα ελληνικά εμπορικά πλοία να φέρουν την ελληνική σημαία και μόνον, ώστε με την παρουσία τους στα ξένα λιμάνια να επιτυγχάνεται, σε ένα ακόμα πεδίο, η αναγνώριση της ανεξάρτητης υπόστασης του ελληνικού κράτους.

Επίσης, στη διάρκεια της θητείας του, άρχισαν οι πρώτες οικοδομικές εργασίες για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών, όπως σχολεία, εκκλησίες, υδραγωγεία, δρόμοι, γέφυρες και κρατικές υπηρεσίες. Το εμπόριο ενισχύθηκε, και η Ερμούπολη της Σύρου έγινε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια ολόκληρης της Μεσογείου.

Ίσως όμως η πιο εμβληματική κίνηση αυτού του μεγάλου πολιτικού άντρα ήταν η απόφαση για διανομή των εθνικών γαιών στους ακτήμονες. Ο Καποδίστριας ήθελε να διαμορφώσει μια νέα αγροτική τάξη, χειραφετημένη από την παλιά ελίτ των γαιοκτημόνων πρώην κοτζαμπάσηδων.

Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί τώρα σε εμάς να φαίνονται απολύτως λογικοφανή και απαραίτητα για τη θεμελίωση ενός λειτουργικού κράτους, την εποχή εκείνη όμως δεν ήταν τόσο απλό. Οι τάξεις των προνομιούχων Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν είδαν σχεδόν τίποτα από όλα αυτά με καλό μάτι – οι αλλαγές θα ανέτρεπαν τη θέση τους και θα απειλούσαν τα επί αιώνες κεκτημένα τους. Μανιάτες, Υδραίοι, αλλά και πολλοί άλλοι, ακόμη και πρώην οπλαρχηγοί που στην αρχή τον είχαν υποδεχθεί μετά βαΐων και κλάδων, μετά στρέφονταν ανοιχτά εναντίον του και στόχευαν στην ανατροπή του.

Και όλο αυτό το επιθετικό κλίμα εις βάρος του κλιμακώθηκε τόσο, που έφτασε στην άδικη και άνανδρη δολοφονία του. Μια δολοφονία που, μάλιστα, τότε ανακοινώθηκε με ύμνους προς τους Μαυρομιχαλαίους. Όμως, δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία είχε γίνει κάτι άλλο. Η Διάσκεψη του Λονδίνου αποφάσισε οι πρέσβεις των τριών Δυνάμεων να ζητήσουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να δεχτεί για τα σύνορα της Ελλάδας τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού, με βάση τα επιχειρήματα που είχε εκθέσει ο Καποδίστριας.

Η ειρωνεία είχε χρωματίσει άλλη μια φορά την Ιστορία.