Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
1600_640_Apog_Karaman7
Media

Κωνσταντίνος Καραμανλής - «Οι Εθνικές Παρακαταθήκες», Τόμος 7ος: H μεγάλη προσφορά συνεχίζεται με την κυριακάτικη έκδοση της «Απογευματινής»

Τα σπάνια αρχεία του ηγέτη που άλλαξε την Ελλάδα, σε οκτώ αποκαλυπτικούς θεματικούς τόμους! Όλα τα μεγάλα θέματα του ελληνισμού, όλοι οι μεγάλοι σταθμοί της πορείας της χώρας για έξι δεκαετίες. Μια μνημειώδης εκδοτική προσφορά, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου μη χάσετε στον 7ο τόμο της μνημειώδους εκδοτικής σειράς, «Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας» Β’ μέρος: Οι μύθοι και οι αλήθειες για τα κομματικά πάθη που συντάραξαν την Ελλάδα!

«Το 1955, όταν αναλάμβανε για πρώτη φορά πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέτυχε το ακατόρθωτο: έβαλε αμέσως οριστικό τέρμα στις πολιτικές εκτελέσεις που είχαν γίνει κάτι σαν ιδιότυπο καθεστώς μετά τον Εμφύλιο. Ο Καραμανλής έγραψε ιστορία και μόνον από το γεγονός ότι δεν επέτρεψε, επί των ημερών του, να χυθεί άλλο αίμα. Την ώρα που αναλάμβανε, βρήκε υπερπολλαπλάσιους πολιτικούς κρατούμενους και εκτοπισμένους από εκείνους που υπήρχαν την ώρα που παρέδιδε και μετρούσαν πια σε λίγες εκατοντάδες από πολλές χιλιάδες, ενώ, το κυριότερο όλων, είναι ότι όχι απλώς δεν επέτρεψε να συνεχιστούν οι θανατικές καταδίκες, αλλά, επιπλέον, ματαίωσε και όσες είχαν τελεσιδικήσει, αλλά δεν είχαν ακόμα εκτελεστεί. Ετσι σώθηκαν πάρα πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ, επίσης, τα πολιτικά πάθη, χωρίς ποτέ να σβήσουν, πέρασαν σε άλλο επίπεδο: το τελευταίο αίμα είχε χυθεί και ο Καραμανλής δεν θα επέτρεπε να χυθεί άλλο. Είναι απορίας άξιο αν σήμερα συνειδητοποιούν άπαντες τη σημασία όλων αυτών. Ομως, θα έπρεπε, γιατί υπήρξε καθοριστική για την Ελλάδα.

Πέρα όμως από τον τερματισμό του φαύλου κύκλου του αίματος, ο Καραμανλής εισέφερε πολλά ακόμα στην σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής πολιτικής ζωής – και αυτό όχι μόνον μετά την επιστροφή του το 1974 και την πλήρη νομιμοποίηση της πολιτικής ελευθερίας με αιχμή το ΚΚΕ, αλλά και πριν, κατά την πρώτη του οκταετία: υπάρχει άραγε μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό από το γεγονός ότι στις εκλογές του 1958 η ΕΔΑ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα; Εδώ δε, θα πρέπει να σημειωθεί και κάτι που σπανίως παρατηρείται: η συνύπαρξη του Καραμανλή ως πρωθυπουργού, με την ΕΔΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία της ελληνικής μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας. Και, αυτό, επειδή, η ενδεχομένως απρόσμενη γενική ισορροπία που τη χαρακτηρίζει, δείχνει πόσο έωλοι υπήρξαν – αλλά και πόσο επίμονοι – ορισμένοι μύθοι. Ενταγμένη δε στο γενικότερο πλαίσιο, δείχνει επίσης πολλά για την πραγματική φύση των συγκρούσεων εξουσίας της περιόδου...»

Γεώργιος Π. Μαλούχος

Δημοσιογράφος – Επιμελητής έκδοσης

 

Οι τόμοι της σειράς περιλαμβάνουν:

ΤΟΜΟΣ 1. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (A' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 2. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (Β' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 3. O ΜΑΚΕΔΩΝ
ΤΟΜΟΣ 4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
ΤΟΜΟΣ 5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΟΣ 6. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (A' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 7. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Β' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 8. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ* Όσοι αναγνώστες έχασαν έναν ή περισσότερους τόμους της σειράς, μπορούν να τους παραγγείλουν από τον εφημεριδοπώλη τους ή να καλέσουν στο 211 1091100 (Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00-18.00).