1600_640_Orthodoxia2
Media

«Ιστορία της Ορθοδοξίας», από την Εκδοτική Αθηνών: Την Κυριακή μη χάσετε με την Απογευματινή τον δεύτερο τόμο της σειράς, «Το πνεύμα της Ορθοδοξίας»

«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ, ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΟΙ ΤΟΜΟΙ

Η εφημερίδα «Απογευματινή», παρουσιάζει ένα μνημειώδες έργο, που σκοπό έχει να εξάρει το διαχρονικό μεγαλείο της Ορθοδοξίας, να τιμήσει τη δόξα της πνευματικής προσφοράς της και να την καταστήσει κτήμα παιδείας για ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη.

Το μεγαλόπνοο αυτό εκδοτικό επίτευγμα συνέγραψε μια μεγάλη ομάδα από διακεκριμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς, παγκοσμίου κύρους. Μια από τους βασικούς συντελεστές της έκδοσης είναι η διαπρεπής βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρύτανις των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η οποία ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου. Πολλοί ακόμα έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως οι Γεώργιος Γαλάβαρης, Ιωάννης Ζηζιούλας, Νικόλαος Ζίας, Χρύσα Μαλτέζου, Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, Βλάσιος Φειδάς, Νανώ Χατζηδάκη κ.ά. επιμελήθηκαν τα κείμενα του μεγαλειώδους αυτού έργου.

Επιπροσθέτως, η εξαιρετικά πλούσια και προσεγμένη εικονογράφηση περιλαμβάνει έργα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, χειρόγραφα, κεντητική και έργα μικροτεχνίας από εκκλησίες, πατριαρχεία, μοναστήρια και μουσεία από όλα τα μέρη του κόσμου.

Η ιστορία της Ορθοδοξίας συμπορεύεται με την επιστήμη της Θεολογίας, τη λατρεία, τον μοναχισμό και την Τέχνη και, έτσι, φωτίζεται από κάθε πλευρά της η αποστολή της μέσα στους αιώνες. Η Ορθοδοξία έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στην Ιστορία. Για να τη γνωρίσει κανείς σε βάθος, δεν αρκεί να ανατρέξει στη βυζαντινή περίοδο, στην οποία διαμορφώθηκαν πολλά από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που διατηρεί έως σήμερα. Το πνεύμα της Ορθοδοξίας ξεπήδησε από τη συνάντηση του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού και από αυτήν τη συνάντηση τέθηκαν τα θεμέλια του μεγαλείου της και της προσφοράς της στον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Ατενίζοντας την ιστορική πορεία του Χριστιανισμού στον κόσμο, συνειδητοποιούμε σαφέστερα ότι η Ορθοδοξία υπήρξε πάντοτε η ιερή πηγή όλης της χριστιανοσύνης. Ο Χριστιανισμός αποκάλυψε την αυθεντική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και με τον κόσμο, διατυπώνοντάς την σε γλώσσα ελληνική.

Η σημαντική έκδοση της Εκδοτικής Αθηνών, «Ιστορία της Ορθοδοξίας», που θα κυκλοφορήσει με την εφημερίδα «Απογευματινή», αποτελείται από υπερπολυτελείς, σκληρόδετους τόμους, που παρουσιάζουν όλη την πορεία της Ορθοδοξίας.

Στον δεύτερο τόμο της σειράς που κυκλοφορεί την Κυριακή 9 Απριλίου με την Απογευματινή παρακολουθούμε την πορεία του Χριστιανισμού, από τα χρόνια του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, τον απείθαρχο τότε κόσμο των Σλάβων, την εποχή των Σταυροφοριών, την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μέχρι και την σύγχρονη ταυτότητα της Ορθοδοξίας. Ο τόμος κλείνει με το κεφάλαιο που αναφέρεται στην χριστιανική ηθική κατά την Αγία Γραφή και με αναλυτικά κείμενα για τους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Οι συγγραφείς της έκδοσης, με αλφαβητική σειρά:

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Γεώργιος Γαλάβαρης

Ιωάννης Ζηζιούλας

Νικόλαος Ζίας

Μαρίκα Θεοχάρη

Ιόλη Καλαβρέζου

Χρύσα Μαλτέζου

Γεώργιος Μαντζαρίδης

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός

Χαράλαμπος Μπούρας

Νικόλαος Γ. Πολίτης

Μυρτάλη Αχειμάστου-Ποταμιάνου

Δημήτριος Σοφιανός

Γρηγόριος Στάθης

Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος

Ευθύμιος Τσιγαρίδας

Κάτια Λοβέρδου-Τσιγαρίδα

Κώστας Τσιρόπουλος

Βλάσιος Φειδάς

Νανώ Χατζηδάκη

* Όσοι αναγνώστες έχασαν έναν ή περισσότερους τόμους της σειράς, μπορούν να τους παραγγείλουν από τον εφημεριδοπώλη τους ή να καλέσουν στο 211 1091100 (Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00-18.00).