Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα σε ό,τι αφορά το θέμα των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις media προς τις τράπεζες. Ηδη στους ελέγχους που έχουν γίνει από τους επιτρόπους υπάρχουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις αναφορικά με τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης, τα οποία κρίνονται απολύτως επισφαλή. Πέρα, όμως, από τις επισημάνσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των επιτρόπων, τα δάνεια των media εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Επ’ αυτού, ενδεικτικές είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, που προαναγγέλλουν έρευνα σε βάθος σε επίπεδο τόσο τραπεζών όσο και Τραπέζης της Ελλάδος.

Επειδή οι διοικήσεις των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν λάβει εδώ και αρκετό καιρό τις σχετικές προειδοποιήσεις, ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν διάφορες κινήσεις που στόχο έχουν να διασφαλίσουν τα ποσά που έχουν χορηγήσει στις επιχειρήσεις media. Η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση έχει να κάνει με την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων (και όχι μόνον) οφειλών που έχουν οι εκδοτικές επιχειρήσεις στις τράπεζες. Επειδή, όμως, από τον κανονισμό λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν προβλέπεται η δραστηριοποίηση σε άλλους τομείς, πέραν των χρηματοοικονομικών, αυτή την περίοδο αναζητούνται τρόποι προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να συμμετάσχουν κανονικά (και με τον νόμο) ως μέτοχοι στις επιχειρήσεις media.

Οπως είναι λογικό, η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει εξοργίσει τόσο τους εκδότες όσο και τους καναλάρχες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ουσιαστικά υπάρχει ορατός κίνδυνος να απολέσουν τον κυρίαρχο ρόλο που κατέχουν στις επιχειρήσεις τους. Παρά τις αντιδράσεις, οι τραπεζίτες δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν πίσω, φοβούμενοι πρώτιστα τον έλεγχο των επιτρόπων και δευτερευόντως τα όσα σχεδιάζει να δρομολογήσει μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει κάθε χορήγηση δανείου προς τις επιχειρήσεις media.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ποιο ραδιόφωνο ξεκινάει εκπομπή ο Τζίμης Πανούσης;

Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο Πειθαρχικό ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης

Τα κόμματα έλαβαν… 6 εκατ. ευρώ για τζάμπα διαφήμιση!