Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα ηλεκτρονικά media
Δάνεια, μέτοχοι και συχνότητες στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης
Συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, αλλά και συγκρούσεις περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για τα ΜΜΕ.
Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, έχοντας δεχθεί πολλές φορές επιθέσεις κάτω από τη μέση, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον παρασκηνιακό τρόπο λειτουργίας των περισσότερων μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η απόφαση για αλλαγές, που θα επέλθουν κατόπιν μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων, είναι ειλημμένη. Το μόνο που μένει είναι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο, που θα προωθηθεί αμέσως προς ψήφιση στη Βουλή.
Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου που αφορά τα media αναμένεται να παίξει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει πλέον λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο μιντιακό τοπίο. Πριν από δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Νίκο Παππά, είχε επισκεφθεί τα συγκροτήματα των ΜΜΕ και είχε συνομιλήσει με τα διευθυντικά στελέχη τους. Επρόκειτο για ένα ραντεβού γνωριμίας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν ήταν όπως τον παρουσίαζαν. Οι επιθέσεις, φυσικά, συνεχίστηκαν και σταδιακά επιβλήθηκε η πολιτική του εμπάργκο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο Mega και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, καθώς και η μη αναγνώριση της ΝΕΡΙΤ.
«ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ». Αυτό όμως είναι το παρελθόν. Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι το σχέδιο για τα media δεν στοχεύει στην αντεκδίκηση, αλλά στον εξορθολογισμό, αφού θεωρούν ότι, υπό τις επικρατούσες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός. Το πολιτικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ προσδιορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Και η φράση-κλειδί είναι η «μηδενική βάση» τόσο για τη δημόσια όσο και για την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση.
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η «τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων, με αυστηρά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια», αλλά και η ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ. Κομβικό κομμάτι αποτελεί η διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, η χορήγηση αδειών και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις και η καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995. Στο σημείο αυτό, ξεχωριστή θα είναι η συζήτηση για την Digea. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να ελέγχουν και το σύνολο των καναλιών και τη μετάδοση του σήματος, έχοντας εξασφαλίσει τις συχνότητες με ιδιαίτερα χαμηλό αντίτιμο. Επίσης, προβλέπεται η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό στα ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει έλεγχος σε όλες τις τράπεζες για τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις media. Αυτό θα αποτελέσει και τη βασική προτεραιότητα, αφού, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν κατεβάσει τα ρολά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δίνουν δάνεια, και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις, σε ζημιογόνες επιχειρήσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στη δημοσιογραφία επιστρέφει ο Γιάννης Μιχελάκης
Νέα ανατροπή και εξελίξεις στην ΕΡΤ
Ποιοι οι επικρατέστεροι για την Eurovision 2015 (VIDEO)
Στο ''κόκκινο'' το ταμείο του ΣΚΑΪ