Ελεγχο των δανείων και προκήρυξη αδειών στην τηλεόραση προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ.

Το δεύτερο σκέλος αυτής της πολιτικής για πρώτη φορά εξετάζεται και από οικονομικής πλευράς, με εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, δήλωσε πως η προκήρυξη των ραδιοτηλεοπτικών αδειών είναι η πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου του. Εδώ το τοπίο έχει ως εξής: Η Digea έχει υπογράψει σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για τον έλεγχο των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων για διάστημα 15 ετών αντί ποσού 18,3 εκατ. ευρώ, ύστερα από διαγωνισμό της ΕΕΤΤ με πολλές «τρύπες». Τα έσοδα του Δημοσίου στο παρελθόν από τις αναλογικές συχνότητες ήταν κατά πολύ υψηλότερα ανά έτος, ενώ επιπλέον, καθώς η κάλυψη του δικτύου δεν είναι πλήρης σε όλη τη χώρα, καλούνται οι δήμοι να πληρώσουν για αναμεταδότες προκειμένου να έχουν τηλεοπτικό σήμα. Ταυτόχρονα, τα κανάλια εκπέμπουν χωρίς άδειες και το σήμα τους μεταφέρεται από την ήδη αδειούχο Digea.

Ο Νίκος Παππάς εξειδίκευσε το σχέδιο δηλώνοντας πως θα επαναφέρει την κανονικότητα στον χώρο των ΜΜΕ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία. Η κυβέρνηση αναφέρει πως θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή και διαφανή αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Το σχέδιο προβλέπει τον έλεγχο των εταιρειών με βάση τις προβλέψεις για την οικονομική λειτουργία τους, ενώ ο κ. Παππάς δήλωσε πως «τελειώνουν οριστικά τα δάνεια άνευ εγγυήσεων και με αδιαφανείς όρους παραχώρησης».

Το ενδιαφέρον είναι πως τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις δεν χορηγούνται πλέον στις εταιρείες μετά το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2009 το Mega. Μετά τον θόρυβο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία αυτή δεν επαναλήφθηκε και το κεντρικό ζήτημα είναι πια πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων ΜΜΕ.